Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 22 March, 2023

Μύκητες στα νύχια: Αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Οι μύκητες στα νύχια είναι μια κοινή πάθηση που προκαλείται από μια μυκητιασική λοίμωξη που εισβάλλει στα νύχια.

Οι μύκητες στα νύχια είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Προκαλείται από μια μυκητίαση που εισβάλλει στα νύχια, οδηγώντας σε αποχρωματισμό, πάχυνση και παραμόρφωση. Αν και οι μύκητας στα νύχια δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, μπορεί να είναι ενοχλητικόι και επώδυνοι και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για τους μύκητες στα νύχια.

Τι προκαλεί τον μύκητα στα νύχια;

Οι μύκητες στα νύχια προκαλείται από μια ομάδα μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα, τα οποία ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα. Οι μύκητες εισέρχονται στο σώμα μέσω μικροσκοπικών τομών ή ρωγμών στο δέρμα γύρω από τα νύχια. Μπορούν επίσης να εισέλθουν από το κρεβάτι των νυχιών, όπου μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μύκητα των νυχιών περιλαμβάνουν:

Φορώντας στενά παπούτσια ή κάλτσες που δεν επιτρέπουν τον σωστό αερισμό
Περπάτημα ξυπόλητος σε δημόσιους χώρους, όπως πισίνες, αποδυτήρια και ντους
Έχοντας εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Έχοντας ιστορικό ποδιού του αθλητή ή άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις
Έχοντας οικογενειακό ιστορικό μύκητα των νυχιών

Ποια είναι τα συμπτώματα του μύκητα στα νύχια;

Τα συμπτώματα του μύκητα των νυχιών ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της μόλυνσης. Στα αρχικά στάδια, το νύχι μπορεί να φαίνεται κίτρινο ή λευκό και μπορεί να υπάρχει κάποιο αποχρωματισμό ή πάχυνση. Καθώς η μόλυνση εξελίσσεται, το νύχι μπορεί να γίνει εύθραυστο, εύθραυστο και κακοσχηματισμένο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το νύχι μπορεί να διαχωριστεί από το κρεβάτι του νυχιού και μπορεί να υπάρχει μια άσχημη οσμή. Άλλα κοινά συμπτώματα του μύκητα των νυχιών περιλαμβάνουν:

Πόνος ή δυσφορία όταν φοράτε παπούτσια
Κνησμός ή κάψιμο γύρω από τα νύχια
Ερυθρότητα ή φλεγμονή του δέρματος γύρω από τα νύχια
Δυσκολία στο κόψιμο ή στο κόψιμο των νυχιών

Πώς γίνεται η διάγνωση του μύκητα στα νύχια;

Οι μύκητες στα νύχια συνήθως διαγιγνώσκεται από δερματολόγο ή ποδίατρο. Ο γιατρός θα εξετάσει τα προσβεβλημένα νύχια και μπορεί να πάρει δείγμα του νυχιού για εργαστηριακή ανάλυση. Το δείγμα συνήθως αποστέλλεται σε εργαστήριο, όπου ελέγχεται για την παρουσία μυκήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τον μύκητα στα νύχια;

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για τον μύκητα των νυχιών, όπως:

Τοπικά φάρμακα: Εφαρμόζονται απευθείας στο προσβεβλημένο νύχι και στο περιβάλλον δέρμα. Περιλαμβάνουν αντιμυκητιακές κρέμες, αλοιφές και βερνίκια νυχιών. Τα τοπικά φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις μύκητα των νυχιών.
Φάρμακα από το στόμα: Λαμβάνονται από το στόμα και δρουν από μέσα προς τα έξω. Περιλαμβάνουν αντιμυκητιακά χάπια, όπως τερβιναφίνη και ιτρακοναζόλη. Τα από του στόματος φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για πιο σοβαρές περιπτώσεις μύκητα των νυχιών.
Θεραπεία με λέιζερ: Περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ για τη θέρμανση και την καταστροφή των μυκήτων που προκαλούν τη μόλυνση. Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια νεότερη θεραπευτική επιλογή και χρησιμοποιείται συχνά για περιπτώσεις που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.
Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσβεβλημένο νύχι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Αυτό γίνεται συνήθως μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Πώς μπορεί να προληφθεί ο μύκητας στα νύχια;

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την πρόληψη του μύκητα των νυχιών, όπως:

Διατηρώντας τα πόδια σας καθαρά και στεγνά
Αποφύγετε στενά παπούτσια και κάλτσες
Φορώντας σανδάλια ή σαγιονάρες σε δημόσια ντους ή πισίνες
Αποφυγή κοινής χρήσης νυχοκόπτη, λίμα ή άλλα είδη προσωπικής περιποίησης
Χρησιμοποιώντας αντιμυκητιακά σπρέι ή πούδρες στα πόδια και στα παπούτσια σας

Συμπέρασμα

Οι μύκητες στα νύχια είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αμηχανία. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να επιλυθούν. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μύκητες στα νύχια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για διάγνωση και θεραπεία. Λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη του μύκητα των νυχιών, όπως το να διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα