Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου, 2023

Μολυσματική τέρμινθος: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια κοινή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται ιός molluscum contagiosum (MCV).

Είναι μια μεταδοτική πάθηση που μεταδίδεται μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα ή αγγίζοντας μολυσμένα αντικείμενα. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για την μολυσματική τέρμινθο.

Αιτίες

Η μολυσματική τέρμινθος προκαλείται από τον ιό MCV, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ιών ευλογιάς. Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να μεταδοθεί μέσω άμεσης επαφής δέρμα με δέρμα ή αγγίζοντας μολυσμένα αντικείμενα όπως πετσέτες ή παιχνίδια. Τα παιδιά, οι αθλητές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη λοίμωξη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μολυσματικής τερμίνθου μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να χρειαστούν έως και αρκετούς μήνες για να εμφανιστούν μετά την έκθεση στον ιό. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Μικρά, ανασηκωμένα εξογκώματα σε σχήμα θόλου στο δέρμα: Αυτά τα εξογκώματα μπορεί να είναι ροζ, λευκά ή στο χρώμα του δέρματος και μπορεί να έχουν λακκάκι ή κεντρικό κρατήρα.

Κνησμός: Τα εξογκώματα μπορεί να είναι φαγούρα ή ευαίσθητα στην αφή.

Εξάπλωση: Τα εξογκώματα μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος μέσω γρατσουνίσματος ή μάζεμα.

Ενόχληση: Τα εξογκώματα μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση, ειδικά αν εμφανίζονται σε ευαίσθητες περιοχές του δέρματος.

Θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της, αλλά μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Οι θεραπευτικές επιλογές για τη μολυσματική τέρμινθο περιλαμβάνουν:

Τοπικές θεραπείες: Τοπικές θεραπείες όπως το imiquimod ή η κανθαριδίνη μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στην πληγείσα περιοχή για να βοηθήσουν στην αφαίρεση των εξογκωμάτων.

Κρυοθεραπεία: Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει το πάγωμα των εξογκωμάτων με υγρό άζωτο, προκαλώντας την πτώση τους.

Θεραπεία με λέιζερ: Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση των εξογκωμάτων και την προώθηση της επούλωσης.

Πρόληψη

Η πρόληψη της εξάπλωσης της μολυσματικής τερμίνθου περιλαμβάνει την άσκηση καλής υγιεινής και την αποφυγή επαφής με μολυσμένα άτομα ή αντικείμενα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης:

Πλένετε συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό.

Αποφύγετε να μοιράζεστε πετσέτες ή προσωπικά αντικείμενα.

Καλύψτε τα εξογκώματα με έναν επίδεσμο ή ρούχα για να αποφύγετε το άγγιγμα ή το ξύσιμο.

Αποφύγετε την άμεση επαφή δέρμα με δέρμα με μολυσμένα άτομα.

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια κοινή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον ιό του molluscum contagiosum. Η πάθηση είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα ή αγγίζοντας μολυσμένα αντικείμενα. Τα συμπτώματα της μολυσματικής τερμίνθου μπορεί να ποικίλλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν μικρά, ανυψωμένα εξογκώματα στο δέρμα. Οι επιλογές θεραπείας για την πάθηση περιλαμβάνουν τοπικές θεραπείες, κρυοθεραπεία, απόξεση και θεραπεία με λέιζερ. Η πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης περιλαμβάνει την άσκηση καλής υγιεινής και την αποφυγή επαφής με μολυσμένα άτομα ή αντικείμενα. Με την κατάλληλη θεραπεία και πρόληψη, τα άτομα με μολυσματικό μαλάκιο μπορούν να αναρρώσουν πλήρως και να συνεχίσουν να έχουν υγιή και δραστήρια ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα