Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 28 January, 2023

Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας και Σχέσεις

Εάν είστε σε σχέση με κάποιον που έχει Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD), μπορεί να είναι μια προκλητική και μπερδεμένη εμπειρία. Οι ναρκισσιστές είναι γνωστοί για τις μεγαλειώδεις αυταπάτες τους, τη συνεχή ανάγκη για επικύρωση και την τάση να εκμεταλλεύονται τους άλλους για προσωπικό όφελος. Όμως, παρά αυτές τις δυσκολίες, είναι δυνατό να έχετε μια υγιή και ικανοποιητική σχέση με κάποιον με NPD.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης. Οι ναρκισσιστές δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να νοιαστούν για τα συναισθήματα των άλλων, κάτι που μπορεί να τους δυσκολέψει να δημιουργήσουν γνήσιες συναισθηματικές συνδέσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανίκανοι να αγαπήσουν ή ότι η σχέση σας μαζί τους είναι καταδικασμένη. Με υπομονή και κατανόηση, μπορείτε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να μάθει να συμπάσχει και να συνδέεται μαζί σας σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Μια άλλη πρόκληση σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή είναι η ανάγκη τους για συνεχή επικύρωση. Οι ναρκισσιστές έχουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση και χρειάζονται συνεχή ενίσχυση για να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να είναι στραγγιστικό για τον σύντροφό τους, ο οποίος μπορεί να νιώθει ότι περπατάει πάντα πάνω σε τσόφλια αυγών για να αποφύγει να προσβάλει τον σύντροφό του. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η ανάγκη για επικύρωση είναι ένα σύμπτωμα της διαταραχής τους και όχι μια αντανάκλαση της σχέσης σας.

Τα ναρκισσιστικά άτομα τείνουν επίσης να έχουν έλλειψη λογοδοσίας και κατηγορούν τους άλλους για τα λάθη τους. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν προσπαθείτε να έχετε μια υγιή και ανοιχτή επικοινωνία στη σχέση. Είναι σημαντικό να βάλετε όρια και να ξεκαθαρίσετε ότι δεν θα αποδεχτείτε ευθύνες για τις πράξεις τους και περιμένετε να αναλάβουν την ευθύνη.

Η χειραγώγηση και το gaslighting είναι συνήθεις τακτικές που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να ελέγχουν τον σύντροφό τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις τακτικές και να μην τις πέφτετε. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να αναζητήσετε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή θεραπευτή.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα άτομα με NPD μπορούν να βοηθηθούν, αλλά απαιτεί πολλή υπομονή, κατανόηση και επαγγελματική βοήθεια. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορείτε να έχετε μια υγιή και ικανοποιητική σχέση με έναν ναρκισσιστή.

Η σχέση με κάποιον που έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά δεν είναι αδύνατη. Απαιτεί υπομονή, κατανόηση, βάζοντας όρια και αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Θυμηθείτε να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας, να προσέχετε τον εαυτό σας και να μην διστάσετε να αναζητήσετε υποστήριξη αν τη χρειάζεστε.

Φωτογραφία Guillaume de Germain

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα