Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 19 March, 2023

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας Τεστ

Εισαγωγή

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD) είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές της διάθεσης, παρορμητική συμπεριφορά και δυσκολία στις σχέσεις και την ταυτότητα του εαυτού. Αν και δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλες διαταραχές προσωπικότητας, επηρεάζει περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Εάν ανησυχείτε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχετε BPD, ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Έχετε έντονες και ασταθείς σχέσεις;

Τα άτομα με BPD έχουν συχνά ταραχώδεις σχέσεις με φίλους, οικογένεια και ρομαντικούς συντρόφους. Μπορεί να περάσουν από το να νιώθουν πολύ κοντά με κάποιον τη μια μέρα στο να νιώθουν εντελώς απόμακροι την επόμενη.

Έχετε προβλήματα με την ταυτότητα του εαυτού σας;

Τα άτομα με BPD μπορεί να δυσκολεύονται να καταλάβουν ποιοι είναι και τι θέλουν στη ζωή. Μπορεί να έχουν πρόβλημα με την αυτοεκτίμηση και μπορεί να νιώθουν ότι δεν ανήκουν πουθενά.

Έχετε ακραίες εναλλαγές διάθεσης;

Η BPD χαρακτηρίζεται από δραματικές εναλλαγές της διάθεσης που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες. Αυτές οι διαθέσεις μπορεί να πυροδοτούνται από φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα και μπορεί να κυμαίνονται από ακραία ευτυχία έως έντονη θλίψη ή θυμό.

Συμμετάσχετε σε επικίνδυνη ή παρορμητική συμπεριφορά;

Τα άτομα με BPD μπορεί να εμπλέκονται σε συμπεριφορές που είναι επικίνδυνες ή αυτοκαταστροφικές, όπως η υπερφαγία, η αλόγιστη οδήγηση ή η κατάχρηση ουσιών. Μπορεί επίσης να ενεργούν παρορμητικά χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Έχετε αισθήματα κενού;

Τα άτομα με BPD μπορεί συχνά να αισθάνονται κενά ή κούφια μέσα τους και μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν απόλαυση σε δραστηριότητες που απολάμβαναν παλιά.

Εάν απαντήσατε ναι σε πολλές από αυτές τις ερωτήσεις, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ενώ η BPD μπορεί να είναι μια δύσκολη διαταραχή για θεραπεία, είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να πραγματοποιήσει μια ενδελεχή αξιολόγηση και να δώσει μια διάγνωση εάν είναι απαραίτητο.

Συμπέρασμα

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι ερωτήσεις δεν υποκαθιστούν μια επίσημη διάγνωση. Μόνο ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει την BPD με βάση μια ενδελεχή αξιολόγηση των συμπτωμάτων και του προσωπικού σας ιστορικού. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε BPD, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας το συντομότερο δυνατό.

Φωτογραφία Niklas Hamann

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα