Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 April, 2023

Ορθοστατική υπόταση: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η ορθοστατική υπόταση είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου όταν σηκώνεται από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως ορθοστατική υπόταση. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ορθοστατικής υπότασης.

Εισαγωγή

Η ορθοστατική υπόταση είναι μια κοινή ιατρική κατάσταση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου πέφτει ξαφνικά όταν σηκώνεται από μια ξαπλωμένη ή καθιστή θέση. Αυτή η πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ζαλάδα και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία.

Αιτίες Ορθοστατικής Υπότασης

Υπάρχουν διάφορες αιτίες της ορθοστατικής υπότασης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Πρωτογενής Αυτόνομη Βλάβη

Η πρωτογενής αυτόνομη ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANS) ενός ατόμου αποτυγχάνει να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες ή από τη γήρανση.

Δευτερογενής Αυτόνομη Βλάβη

Η δευτερογενής αυτόνομη ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται λόγω μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, όπως ο διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον ή η πολλαπλή ατροφία του συστήματος.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ορθοστατική υπόταση ως παρενέργεια. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν διουρητικά, αντιυπερτασικά και αντικαταθλιπτικά.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση, ειδικά εάν ένα άτομο ιδρώνει υπερβολικά ή δεν έχει πιει αρκετά υγρά.

Ηλικία

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, το ANS γίνεται λιγότερο ανταποκρινόμενο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ορθοστατική υπόταση.

Συμπτώματα Ορθοστατικής Υπότασης

Τα συμπτώματα της ορθοστατικής υπότασης περιλαμβάνουν:

Ζάλη
λιποθυμία
λιποθυμία
Θολή όραση
Ναυτία
Κούραση

Διάγνωση Ορθοστατικής Υπότασης

Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να διαγνωστεί με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου σε διαφορετικές στάσεις, όπως ξαπλωμένη, καθιστή και όρθια θέση. Μια πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά τουλάχιστον 20 mm Hg συστολική ή 10 mm Hg διαστολική εντός τριών λεπτών από την όρθια στάση υποδηλώνει ορθοστατική υπόταση.

Θεραπεία της Ορθοστατικής Υπότασης

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την ορθοστατική υπόταση, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Μη Φαρμακολογική Θεραπεία

Οι μη φαρμακευτικές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Πίνοντας πολλά υγρά
Φορώντας κάλτσες συμπίεσης
Τρώγοντας μικρότερα, πιο συχνά γεύματα
Αποφυγή αλκοόλ και καφεΐνης
Αποφυγή ξαφνικών αλλαγών στη στάση του σώματος

Φαρμακολογική Θεραπεία

Οι επιλογές φαρμακολογικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

Η φλουδροκορτιζόνη, ένα φάρμακο που βοηθά στην αύξηση του όγκου του αίματος
Midodrine, ένα φάρμακο που βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων
Πυριδοστιγμίνη, ένα φάρμακο που βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας των νεύρων

Προφυλάξεις για την ορθοστατική υπόταση

Εάν έχετε διαγνωστεί με ορθοστατική υπόταση, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να διαχειριστείτε την πάθηση, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Σηκωθείτε αργά από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση
Αποφυγή ορθοστασίας για μεγάλες χρονικές περιόδους
Χρήση μπαστούνι ή περιπατητή για υποστήριξη
Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ή λαβών στο σπίτι σας
Αποφυγή ζεστού ντους ή μπάνιου
Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές και προφυλάξεις για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

Συμπέρασμα

Η ορθοστατική υπόταση είναι μια κοινή ιατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και να λάβετε μια σωστή διάγνωση προκειμένου να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την κατάσταση. Υπάρχουν διαθέσιμες μη φαρμακολογικές και φαρμακολογικές επιλογές θεραπείας και μπορούν να ληφθούν προφυλάξεις για την αποφυγή πτώσεων και άλλων επιπλοκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα