Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 16 November, 2023

Ουρολοίμωξη που δεν περνάει: Τι να κάνεις

Όπως πιθανότατα έχετε παρατηρήσει, το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση δεν έχει εξαφανιστεί. Παρά τις προσπάθειές σας να ξεπλύνετε τη μόλυνση από το ουροποιητικό σας σύστημα πίνοντας άφθονο νερό και χυμό cranberry, τα συμπτώματα επιμένουν. Μια ουρολοίμωξη που δεν φαίνεται να περνάει μπορεί να είναι απογοητευτική και ανησυχητική. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία από το γιατρό σας, η ανακούφιση από αυτή την επώδυνη λοίμωξη είναι στον ορίζοντα.

Ενώ οι σπιτικές θεραπείες και τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά τα συμπτώματα, μια ουρολοίμωξη που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τα ούρα σας για να διαπιστώσει αν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων ή βακτηρίων όπως το E. coli. Μπορεί επίσης να παραγγείλει πρόσθετες εξετάσεις για να ελέγξει τυχόν άλλες υποκείμενες παθήσεις. Μόλις προσδιοριστεί η αιτία, θα σας συνταγογραφηθεί ένας γύρος αντιβιοτικών για την εξάλειψη της λοίμωξης, ώστε να μπορέσετε να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας.

Με το σωστό σχέδιο θεραπείας σε εφαρμογή, αυτό το αίσθημα καύσου θα είναι σύντομα μια μακρινή ανάμνηση. Ανακουφιστείτε γνωρίζοντας ότι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ συχνές και θεραπεύονται εύκολα με τη βοήθεια του γιατρού σας. Η διατήρηση της ενυδάτωσης και η άσκηση καλής υγιεινής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων, όταν αυτή η λοίμωξη θα έχει υποχωρήσει. Ενώ περιμένετε το ραντεβού σας, κάντε ό,τι μπορείτε για να παραμείνετε άνετα - η ανακούφιση είναι καθ' οδόν.

Κατανόηση Των Επαναλαμβανόμενων Ουρολοιμώξεων

Κατανόηση των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων

Εάν αντιμετωπίζετε συχνές ουρολοιμώξεις που δεν φαίνεται να υποχωρούν με τη θεραπεία, μπορεί να έχετε να κάνετε με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Αυτές οι χρόνιες λοιμώξεις μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και συχνά απαιτούν προληπτική θεραπεία.

Οι ουρολοιμώξεις υποτροπιάζουν για διάφορους λόγους. Μπορεί να έχετε μια ανατομική ανωμαλία, όπως ένα κακοσχηματισμένο ουροποιητικό σύστημα, που σας κάνει επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή οι πέτρες στα νεφρά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρχική λοίμωξη μπορεί να έχει αντιμετωπιστεί ανεπαρκώς, επιτρέποντας στα βακτήρια να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Για να διαγνώσει σωστά τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό, θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και θα παραγγείλει εξετάσεις ούρων για να ελέγξει για ενδείξεις λοίμωξης. Μπορεί επίσης να παραγγείλει απεικονιστικές εξετάσεις για να απεικονίσει το ουροποιητικό σας σύστημα. Μόλις προσδιοριστεί η αιτία των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεών σας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Αυτό συχνά περιλαμβάνει:

  1. Μια μεγαλύτερης διάρκειας πορεία αντιβιοτικών για την πλήρη εξάλειψη της τρέχουσας λοίμωξης.
  2. Χαμηλή δόση προληπτικών αντιβιοτικών που λαμβάνονται καθημερινά ή μετά τη σεξουαλική επαφή για την πρόληψη της επαναμόλυνσης.
  3. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση άφθονου νερού, η ούρηση μετά το σεξ και η χρήση φαρδιών ρούχων.
  4. Για ορισμένες γυναίκες μπορεί να βοηθήσουν κρέμα οιστρογόνων ή αντιβιοτικά που εισάγονται στον κόλπο.
  5. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνιστώνται μικρές χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση ανατομικών προβλημάτων.

Με συνεπή θεραπεία και παρακολούθηση, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν καλά. Ωστόσο, πρέπει να είστε σε εγρήγορση όσον αφορά την τήρηση των συστάσεων του γιατρού σας για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση αυτών των χρόνιων λοιμώξεων.

Αιτίες Των Ουρολοιμώξεων Που Δεν Υποχωρούν

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες για μια ουρολοίμωξη που δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Υποκείμενες συνθήκες

Ορισμένες υποκείμενες παθήσεις, όπως οι πέτρες στα νεφρά, ο διογκωμένος προστάτης ή ο διαβήτης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ή επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Οι πέτρες στα νεφρά ή ο διευρυμένος προστάτης μπορεί να εμποδίσουν τη ροή των ούρων, επιτρέποντας στα βακτήρια να αναπτυχθούν. Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης καθιστά επίσης τις ουρολοιμώξεις πιο πιθανές. Η διαχείριση τυχόν υποκείμενων παθήσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

Ανθεκτικά βακτήρια

Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα συνήθως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσουν σε ουρολοιμώξεις που είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια όπως το E. coli, η Klebsiella και το Enterobacter είναι συχνά υπεύθυνα. Η καλλιέργεια των ούρων μπορεί να καθορίσει ποια βακτήρια υπάρχουν και ποια αντιβιοτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικά αντιβιοτικά ή συνδυασμούς φαρμάκων για να βρείτε ένα που να λειτουργεί.

Biofilms

Τα βακτηριακά βιοϋμένια είναι κοινότητες βακτηρίων που ομαδοποιούνται και προσκολλώνται σε επιφάνειες όπως η επένδυση του ουροποιητικού συστήματος. Τα βιοϋμένια είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούν να επανεμφανιστούν ακόμη και μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. Οι νέες θεραπείες που στοχεύουν στα βιοϋμένια μπορεί να βοηθήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Χρήση καθετήρα

Οι ουροκαθετήρες παρέχουν εύκολη δίοδο για την είσοδο βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα. Οι ουρολοιμώξεις που σχετίζονται με καθετήρα τείνουν να είναι πιο επίμονες και πιο δύσκολο να θεραπευτούν. Η αφαίρεση του καθετήρα το συντομότερο δυνατό και η σωστή φροντίδα του καθετήρα μπορούν να βοηθήσουν. Οι εναλλακτικές λύσεις για τη μακροχρόνια χρήση καθετήρα μπορεί επίσης να αποτρέψουν τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Μειωμένη ανοσία

Ένα εξασθενημένο ή διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ουρολοιμώξεις. Καταστάσεις όπως ο HIV, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η χημειοθεραπεία μπορούν να αποδυναμώσουν την ανοσία. Η θεραπεία μπορεί να απαιτεί πιο επιθετική ή μεγαλύτερης διάρκειας χρήση αντιβιοτικών. Η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν είναι δυνατόν, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

Θεραπευτικές Επιλογές Για Τις Επίμονες Ουρολοιμώξεις

Μόλις ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης οφείλονται σε επίμονη λοίμωξη, υπάρχουν μερικές θεραπευτικές επιλογές που πρέπει να εξετάσετε:

Αντιβιοτική θεραπεία

Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση είναι μια μεγαλύτερης διάρκειας αντιβιοτική θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό αντιβιοτικό, να αυξήσει τη δόση ή να παρατείνει τη διάρκεια της θεραπείας σε 7-14 ημέρες. Μπορεί επίσης να συστήσει έναν συνδυασμό αντιβιοτικών για να στοχεύσει τη λοίμωξη. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προσδιοριστεί το πιο αποτελεσματικό αντιβιοτικό και η πορεία της θεραπείας για τη συγκεκριμένη λοίμωξη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει ολόκληρη την πορεία των αντιβιοτικών όπως σας έχει συνταγογραφηθεί για την πλήρη απομάκρυνση της λοίμωξης.

Νοσηλεία σε νοσοκομείο

Για σοβαρές ή περίπλοκες ουρολοιμώξεις που δεν βελτιώνονται με τη θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία, μπορεί να συνιστάται νοσηλεία και ενδοφλέβια (IV) αντιβιοτικά. Τα ενδοφλέβια αντιβιοτικά μπορούν να χορηγήσουν υψηλότερες δόσεις φαρμάκων απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Η νοσηλεία επιτρέπει επίσης στενή παρακολούθηση σε περίπτωση σήψης ή άλλων επιπλοκών.

Πρόσθετες εξετάσεις

Εάν τα συμπτώματά σας συνεχίζονται παρά τους πολλαπλούς γύρους αντιβιοτικών, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για τον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία για τον έλεγχο ανωμαλιών ή αποφράξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η κυστεοσκόπηση χρησιμοποιεί ένα μικροσκόπιο για την εξέταση της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Η καλλιέργεια ούρων και η εξέταση ευαισθησίας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό των συγκεκριμένων βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξή σας και των πιο αποτελεσματικών αντιβιοτικών.

Οι επίμονες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι απογοητευτικές, αλλά με υπομονή και τη σωστή θεραπευτική προσέγγιση, η λοίμωξη μπορεί να εξαλειφθεί και τα συμπτώματά σας να επιλυθούν. Ακολουθήστε στενά το συνιστώμενο από το γιατρό σας θεραπευτικό πρόγραμμα, αναφέρετε αμέσως οποιαδήποτε επιδείνωση ή νέα συμπτώματα και θέστε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές για την αντιμετώπιση της επίμονης ουρολοίμωξής σας.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, εάν έχετε ουρολοίμωξη που δεν φαίνεται να βελτιώνεται με τη θεραπεία ή επαναλαμβάνεται συχνά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να διατάξει πρόσθετες εξετάσεις για τον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας, όπως πέτρα στα νεφρά ή διευρυμένος προστάτης. Οι ανεπίλυτες ή χρόνιες ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα νεφρικά προβλήματα εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Ενώ μια σύντομη αγωγή με αντιβιοτικά μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα, ο εντοπισμός και η σωστή αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας είναι ο μόνος τρόπος για την πραγματική επίλυση του προβλήματος και την αποφυγή επιπλοκών. Μην καθυστερείτε να μιλήσετε στο γιατρό σας για οποιαδήποτε ουρολοίμωξη που είναι σοβαρή, επίμονη ή επανέρχεται συνεχώς. Η υγεία και η ευημερία σας αξίζουν τον επιπλέον χρόνο και την προσπάθεια να επιλύσετε αυτό το ιατρικό πρόβλημα μια για πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα