Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 8 March, 2023

Πέτρες στα νεφρά: Πώς φεύγουν

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρές, σκληρές εναποθέσεις ορυκτών που σχηματίζονται στα νεφρά και μπορούν να προκαλέσουν βασανιστικό πόνο καθώς κινούνται μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Ευτυχώς, οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά περνούν από το σώμα από μόνες τους χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τη διαδικασία για το πώς φεύγουν οι πέτρες στα νεφρά και τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διέλευσή τους.

Ο σχηματισμός των πετρών στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν ορισμένες ουσίες στα ούρα, όπως το ασβέστιο, το οξαλικό και το ουρικό οξύ, συμπυκνώνονται και κρυσταλλώνονται. Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερες πέτρες με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μπλοκαρίσματα και πόνο καθώς κινούνται μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Συμπτώματα πέτρας στα νεφρά

Τα συμπτώματα της πέτρας στα νεφρά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της πέτρας. Οι μικρές πέτρες μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα, ενώ οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στην πλάτη, στο πλάι και στην κάτω κοιλιακή χώρα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Επώδυνη ούρηση
Συχνουρία
Αίμα στα ούρα
Ναυτία και έμετος
Πυρετός και ρίγη

Πως φεύγουν οι πέτρες στα νεφρά

Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά περνούν από το σώμα από μόνες τους χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση. Η διαδικασία μετάδοσης μιας πέτρας στα νεφρά μπορεί να είναι επώδυνη και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες έως εβδομάδες. Το μέγεθος και η θέση της πέτρας μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα περνάει.

Εδώ είναι τα βήματα που συμβαίνουν όταν μια πέτρα στα νεφρά περνά έξω από το σώμα:

Κίνηση της πέτρας: Η πέτρα αρχίζει να κινείται έξω από το νεφρό και προς τον ουρητήρα, τον σωλήνα που συνδέει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη.

Απόφραξη του ουρητήρα: Η πέτρα μπορεί να κολλήσει στον ουρητήρα, προκαλώντας απόφραξη που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσφορία.

Χαλάρωση του ουρητήρα: Ο ουρητήρας μπορεί να χαλαρώσει και να επεκταθεί για να βοηθήσει την πέτρα να περάσει πιο εύκολα.

Διέλευση της πέτρας: Η πέτρα περνά από τον ουρητήρα και στην ουροδόχο κύστη, όπου τελικά διέρχεται από το σώμα μέσω της ουρήθρας.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διέλευση των πετρών στα νεφρά

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη διέλευση των πετρών στα νεφρά, όπως:

Μέγεθος και σχήμα της πέτρας: Οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να περάσουν και μπορεί να απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Πέτρες που έχουν ακανόνιστο σχήμα μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να περάσουν.
Θέση της πέτρας: Οι πέτρες που βρίσκονται ψηλότερα στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να περάσουν.
Ενυδάτωση: Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή του ουροποιητικού συστήματος και να αυξήσει τις πιθανότητες να πέσετε στα νεφρά.
Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στη χαλάρωση του ουρητήρα και να διευκολύνουν τη διέλευση της πέτρας.
Ιατρικές διαδικασίες: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν ιατρικές διαδικασίες όπως λιθοτριψία με κρουστικό κύμα ή ουρητηροσκόπηση για την αφαίρεση ή τη διάσπαση της πέτρας.

Συμπέρασμα

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι μια επώδυνη και άβολη κατάσταση, αλλά οι περισσότερες πέτρες περνούν από το σώμα από μόνες τους χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση. Η κατανόηση της διαδικασίας του τρόπου με τον οποίο εξαφανίζονται οι πέτρες στα νεφρά και των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τη διέλευσή τους μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν το σχηματισμό μελλοντικών πετρών. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πέτρα στα νεφρά, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας για ακριβή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα