Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 14 February, 2023

Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια κοινή δερματοπάθεια που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Προκαλείται από έναν τύπο μαγιάς που ζει στο δέρμα και μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμένα μπαλώματα, κνησμό και απολέπιση. Εάν έχετε να κάνετε με πιτυρίαση ποικιλόχρους, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την κατάσταση και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε έναν περιεκτικό οδηγό για τη ποικιλόχρους πιτυρίαση, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων και των θεραπευτικών επιλογών.

Αιτίες ποικιλόχρους πιτυρίασης

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση προκαλείται από έναν τύπο ζύμης που ονομάζεται Malassezia furfur. Αυτή η μαγιά υπάρχει κανονικά στο δέρμα, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορεί να το προκαλέσουν υπερανάπτυξή του και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της πιτυρίασης ποικιλόχρους. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 1. Ζεστός και υγρός καιρός
 2. Λιπαρή επιδερμίδα
 3. Ορμονικές αλλαγές
 4. Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
 5. Ορισμένα φάρμακα

Συμπτώματα της ποικιλόχρους πιτυρίασης

Το πιο κοινό σύμπτωμα της ποικιλόχρους πιτυρίασης είναι η ανάπτυξη αποχρωματισμένων κηλίδων στο δέρμα. Αυτά τα μπαλώματα μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμα ή πιο σκούρα από το περιβάλλον δέρμα και μπορεί να εμφανιστούν στο στήθος, την πλάτη, το λαιμό και τα χέρια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Κνησμός
 2. Απολέπιση
 3. Απολέπιση
 4. Ερυθρότητα
 5. Ξηρότητα

Θεραπεία της ποικιλόχρους πιτυρίασης

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την ποικιλόχρους πιτυρίαση. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Αντιμυκητιακές κρέμες: Τοπικές αντιμυκητιακές κρέμες όπως η κετοκοναζόλη, η μικοναζόλη και η κλοτριμαζόλη μπορούν να εφαρμοστούν στις πληγείσες περιοχές για να σκοτώσουν τη ζύμη και να καθαρίσουν τη μόλυνση.
 2. Αντιμυκητιακά σαμπουάν: Εάν επηρεαστεί το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα αντιμυκητιακό σαμπουάν όπως η κετοκοναζόλη για τη θεραπεία της πάθησης.
 3. Από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιμυκητιασικά φάρμακα από του στόματος όπως η φλουκοναζόλη για τη θεραπεία της ποικιλόχρους πιτυρίασης.

Πρόληψη της ποικιλόχρους πιτυρίασης

Για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της ποικιλόχρους πιτυρίασης, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο υπερανάπτυξης ζύμης. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν:

 1. Αποφυγή ζεστών και υγρών περιβαλλόντων
 2. Φορώντας φαρδιά ρούχα που αναπνέουν
 3. Διατηρώντας το δέρμα καθαρό και στεγνό
 4. Χρησιμοποιώντας ένα αντιμυκητιακό σαμπουάν σε τακτική βάση
 5. Αποφυγή προϊόντων λιπαρής επιδερμίδας

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια κοινή δερματική πάθηση που μπορεί να είναι άβολη και αντιαισθητική. Ωστόσο, με τα σωστά μέτρα θεραπείας και πρόληψης, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Εάν αντιμετωπίζετε ποικιλόχρους πιτυρίαση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία θεραπείας για τις ατομικές σας ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα