Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 15 February, 2023

Πύον Μετά από Εξαγωγή Δοντιού

Η εξαγωγή δοντιών είναι μια κοινή οδοντιατρική διαδικασία που συνήθως εκτελείται για τη θεραπεία διαφόρων οδοντικών προβλημάτων, όπως η τερηδόνα, η ασθένεια των ούλων ή τα σφιγμένα δόντια. Ενώ η διαδικασία είναι γενικά ασφαλής, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές μετά την εξαγωγή δοντιού, όπως ο σχηματισμός πύου. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι είναι το πύον μετά την εξαγωγή δοντιού, τι το προκαλεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι είναι το πύον μετά την εξαγωγή δοντιών;

Το πύον είναι ένα παχύρρευστο, κιτρινωπό υγρό που σχηματίζεται στο σημείο μιας μόλυνσης ή φλεγμονής. Μετά την εξαγωγή δοντιού, μπορεί να σχηματιστεί πύον στην υποδοχή όπου αφαιρέθηκε το δόντι. Το πύον είναι σημάδι ότι υπάρχει μόλυνση στην υποδοχή και ότι το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Τι προκαλεί το πύον μετά την εξαγωγή δοντιών;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό πύου μετά την εξαγωγή δοντιού. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες:

 1. Λοίμωξη: Η μόλυνση είναι η πιο κοινή αιτία πύου μετά την εξαγωγή δοντιού. Εάν τα βακτήρια εισέλθουν στην υποδοχή όπου αφαιρέθηκε το δόντι, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό πύου.
 2. Ξηρή κοιλότητα: Η ξηρή κοιλότητα είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν ο θρόμβος αίματος που σχηματίζεται στην υποδοχή μετά από μια εξαγωγή δοντιού απομακρύνεται ή διαλύεται, εκθέτοντας το οστό και τα νεύρα από κάτω. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό πύου.
 3. Τραύμα: Εάν η υποδοχή τραυματιστεί κατά τη διαδικασία εξαγωγής δοντιού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και το σχηματισμό πύου.
 4. Κακή στοματική υγιεινή: Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και το σχηματισμό πύου μετά την εξαγωγή δοντιού.

Συμπτώματα πύου μετά την εξαγωγή δοντιών

Τα συμπτώματα του πύου μετά την εξαγωγή δοντιού μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα:

 1. Οίδημα και ερυθρότητα γύρω από την υποδοχή
 2. Πόνος ή ενόχληση στην υποδοχή ή στη γνάθο
 3. Κακοσμία αναπνοή ή άσχημη γεύση στο στόμα
 4. Πυρετός ή ρίγη
 5. Πύον ή εκκένωση από την υποδοχή

Θεραπεία πύου μετά την εξαγωγή δοντιών

Η θεραπεία του πύου μετά την εξαγωγή δοντιού εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της λοίμωξης. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές επιλογές θεραπείας:

 1. Αντιβιοτικά: Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης και στην πρόληψη της εξάπλωσής της.
 2. Αποστράγγιση: Εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα πύου στην υποδοχή, μπορεί να χρειαστεί να αποστραγγιστεί για να ανακουφιστεί η πίεση και να προωθηθεί η επούλωση.
 3. Ξεβγάλματα με φυσιολογικό ορό: Τα ξεβγάλματα με φυσιολογικό ορό μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό της υποδοχής και στην προώθηση της επούλωσης.
 4. Διαχείριση του πόνου: Μπορεί να συνταγογραφηθεί παυσίπονα για να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας.
 5. Ραντεβού παρακολούθησης: Μπορεί να απαιτηθούν επακόλουθες συναντήσεις με τον οδοντίατρο ή τον στοματοχειρουργό για την παρακολούθηση της διαδικασίας επούλωσης και τη διασφάλιση ότι η λοίμωξη έχει επιλυθεί πλήρως.

Πρόληψη πύου μετά την εξαγωγή δοντιών

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του πύου μετά την εξαγωγή δοντιού είναι να ακολουθείτε τις σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής, όπως το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα, και η αποφυγή του καπνίσματος ή της χρήσης προϊόντων καπνού. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να ακολουθούν τις οδηγίες του οδοντιάτρου ή του στοματοχειρουργού τους για μετεγχειρητική φροντίδα, όπως η αποφυγή σκληρών ή τραγανών τροφών, το ξέπλυμα με αλατόνερο και η αποφυγή σωματικής δραστηριότητας για τις πρώτες ημέρες μετά τη διαδικασία.

Το πύον μετά την εξαγωγή δοντιού είναι μια συχνή επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια διαδικασία εξαγωγής δοντιού. Συνήθως προκαλείται από λοίμωξη, ξηροδερμία, τραύμα ή κακή στοματική υγιεινή. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα πύου μετά την εξαγωγή δοντιού, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα για να αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης και να προωθήσετε την επούλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα