Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 18 March, 2023

Πύον στις αμυγδαλές: Αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Το πύον στις αμυγδαλές είναι ένα κοινό σύμπτωμα της αμυγδαλίτιδας, το οποίο συνήθως προκαλείται από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, πρησμένες αμυγδαλές και πυρετό. Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία της λοίμωξης, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν αντιβιοτικά ή ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Το πύον στις αμυγδαλές μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης στις αμυγδαλές, γνωστή και ως αμυγδαλίτιδα. Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν τα βακτήρια ή οι ιοί εισέρχονται στο σώμα, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στις αμυγδαλές, οδηγώντας στο σχηματισμό πύου.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για το πύον στις αμυγδαλές.

Αιτίες πύου στις αμυγδαλές

Η πιο κοινή αιτία πύου στις αμυγδαλές είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, που συνήθως προκαλείται από βακτήρια στρεπτόκοκκου. Άλλα βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα. Οι ιοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα, αλλά συνήθως δεν οδηγούν σε σχηματισμό πύου.

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν:

Η έκθεση σε κάποιον με βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη
Έχοντας εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Κάπνισμα ή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα
Αλλεργίες ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις
Ηλικία (η αμυγδαλίτιδα είναι πιο συχνή στα παιδιά)

Συμπτώματα πύου στις αμυγδαλές

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της λοίμωξης. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πονόλαιμος
Δυσκολία στην κατάποση
Πρησμένες αμυγδαλές
Λευκές ή κίτρινες κηλίδες γεμάτες πύον στις αμυγδαλές
Πυρετός
Πονοκέφαλο
Πόνος στο αυτί
Κακή αναπνοή
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας σε επιπλοκές όπως μολύνσεις αυτιών, μολύνσεις κόλπων ή ακόμα και αποστήματα.

Επιλογές θεραπείας για το πύον στις αμυγδαλές

Η θεραπεία για το πύον στις αμυγδαλές εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της λοίμωξης. Εάν η μόλυνση προκαλείται από βακτήρια, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στην εκκαθάριση της λοίμωξης. Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση του πυρετού.

Εάν η μόλυνση προκαλείται από ιό, τα αντιβιοτικά δεν θα είναι αποτελεσματικά. Αντίθετα, η θεραπεία θα επικεντρωθεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος και ο πυρετός. Η κατανάλωση άφθονων υγρών και η άφθονη ξεκούραση μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αμυγδαλίτιδα μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Αυτό συνήθως προορίζεται για περιπτώσεις όπου η λοίμωξη είναι υποτροπιάζουσα ή σοβαρή ή εάν οι αμυγδαλές διογκωθούν τόσο που εμποδίζουν την αναπνοή.

Πρόληψη πύου στις αμυγδαλές

Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε την εξάπλωση βακτηρίων ή ιών που μπορούν να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Συχνό πλύσιμο των χεριών σας
Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που είναι άρρωστα
Καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
Αποφυγή καπνίσματος ή έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα
Εφαρμογή καλής στοματικής υγιεινής, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας και η τακτική χρήση στοματικών πλύσεων

Συμπέρασμα

Το πύον στις αμυγδαλές είναι ένα κοινό σύμπτωμα της αμυγδαλίτιδας, το οποίο συνήθως προκαλείται από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, πρησμένες αμυγδαλές και πυρετό. Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία της λοίμωξης, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν αντιβιοτικά ή ανακούφιση από τα συμπτώματα. Για να αποτρέψετε την εξάπλωση της αμυγδαλίτιδας, ακολουθήστε την καλή υγιεινή και αποφύγετε τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα