Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 13 February, 2023

Πνευμονική Εμβολή: Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία

Η πνευμονική εμβολή (ΠΕ) είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μία ή περισσότερες από τις αρτηρίες στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, από δύσπνοια μέχρι πόνο στο στήθος και ακόμη και θάνατο. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές για την πνευμονική εμβολή.

Αιτίες πνευμονικής εμβολής:

 1. Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT): Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία πνευμονικής εμβολής. Η DVT εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μία από τις φλέβες στα πόδια ή τη λεκάνη.
 2. Καρκίνος: Ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή ο καρκίνος του παγκρέατος, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος και πνευμονικής εμβολής.
 3. Χειρουργική επέμβαση: Η μεγάλη χειρουργική επέμβαση, ειδικά η ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και πνευμονικής εμβολής.
 4. Εγκυμοσύνη: Οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονική εμβολή.
 5. Κληρονομικές διαταραχές αίματος: Ορισμένες κληρονομικές διαταραχές του αίματος, όπως ο παράγοντας V Leiden ή η μετάλλαξη του γονιδίου προθρομβίνης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και πνευμονικής εμβολής.

Συμπτώματα πνευμονικής εμβολής:

 1. Δυσκολία στην αναπνοή
 2. Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
 3. Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 4. Βήχας με αίμα
 5. Ζαλάδα ή λιποθυμία
 6. Πρήξιμο στα πόδια

Θεραπεία για πνευμονική εμβολή:

 1. Αραιωτικά αίματος: Η πιο κοινή θεραπεία για την πνευμονική εμβολή είναι η αντιπηκτική αγωγή, γνωστή και ως αραιωτικά αίματος. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν το σχηματισμό νέων θρόμβων αίματος και βοηθούν στη διάλυση των υπαρχόντων θρόμβων.
 2. Θρομβολυτικά: Σε σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί θρομβολυτική φαρμακευτική αγωγή για τη γρήγορη διάλυση των θρόμβων αίματος.
 3. Φίλτρο IVC: Ένα φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας (IVC) είναι μια μικρή συσκευή που μπορεί να εμφυτευθεί στην κοίλη φλέβα, μια μεγάλη φλέβα που μεταφέρει αίμα από τα πόδια και τη λεκάνη πίσω στην καρδιά. Το φίλτρο μπορεί να παγιδεύσει θρόμβους αίματος και να τους εμποδίσει να φτάσουν στους πνεύμονες.
 4. Κάλτσες συμπίεσης: Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος στα πόδια βελτιώνοντας την κυκλοφορία.
 5. Χειρουργική επέμβαση: Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός θρόμβου αίματος ή την αποκατάσταση ενός κατεστραμμένου αιμοφόρου αγγείου.

Πρόληψη της πνευμονικής εμβολής:

 1. Παραμείνετε δραστήριοι: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος.
 2. Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και πνευμονικής εμβολής, επομένως η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη.
 3. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και πνευμονικής εμβολής.
 4. Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονων υγρών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος.

Η πνευμονική εμβολή είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα πνευμονικής εμβολής, όπως δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν αραιωτικά αίματος, θρομβολυτικά, φίλτρα IVC, κάλτσες συμπίεσης και χειρουργική επέμβαση. Για την πρόληψη της πνευμονικής εμβολής, είναι σημαντικό να παραμείνετε ενεργοί, να σταματήσετε το κάπνισμα, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος και πνευμονικής εμβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα