Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 April, 2023

Πόνοι περιόδου χωρίς περίοδο

Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο κατά την ωορρηξία, γαστρεντερικά προβλήματα, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), ενδομητρίωση, αδενομύωση, διάμεση κυστίτιδα και ινομυώματα.

Εισαγωγή

Οι πόνοι της περιόδου είναι μια πολύ γνωστή αίσθηση για πολλούς ανθρώπους. Τι γίνεται όμως αν νιώθετε πόνους περιόδου χωρίς περίοδο; Αυτό μπορεί να είναι ένα μπερδεμένο και ανησυχητικό σύμπτωμα. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τους πιθανούς λόγους πίσω από τους πόνους περιόδου χωρίς περίοδο, πότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και πώς να διαχειριστείτε την ενόχληση.

Κατανόηση του πόνου της περιόδου

Τι είναι οι πόνοι περιόδου;

Οι πόνοι περιόδου, γνωστοί και ως κράμπες περιόδου ή δυσμηνόρροια, είναι ένα κοινό σύμπτωμα που βιώνουν άτομα με μήτρες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στην πλάτη και μπορεί να ποικίλλει σε ένταση.

Αιτίες Πόνων Περιόδου

Οι πόνοι της περιόδου προκαλούνται συνήθως από συσπάσεις στη μήτρα καθώς αποβάλλει την επένδυση της κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Αυτές οι συσπάσεις πυροδοτούνται από την απελευθέρωση προσταγλανδινών, ουσιών που μοιάζουν με ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και πόνο.

Πόνοι περιόδου χωρίς περίοδο

Πιθανές εξηγήσεις

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο που μοιάζει με περίοδο χωρίς έμμηνο ρύση, μπορεί να υπάρχουν πολλές εξηγήσεις.

Πόνος ωορρηξίας

Ο πόνος στην ωορρηξία, ή mittelschmerz, εμφανίζεται όταν η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι παρόμοιος με τις κράμπες περιόδου και συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες έως μία ημέρα.

Γαστρεντερικά Θέματα

Πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η δυσκοιλιότητα ή τα αέρια μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος που μοιάζει με κράμπες περιόδου.

Πυελική φλεγμονώδης νόσος (PID)

Το PID είναι μια λοίμωξη των αναπαραγωγικών οργάνων που μπορεί να προκαλέσει πυελικό πόνο, παρόμοιο με τις κράμπες περιόδου. Συνήθως προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση όπου ο ιστός που επενδύει τη μήτρα αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο παρόμοιο με τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως, ακόμη και όταν δεν είναι στην περίοδο σας.

Αδενομύωση

Η αδενομύωση εμφανίζεται όταν ο ιστός που καλύπτει τη μήτρα μεγαλώνει στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Όπως η ενδομητρίωση, αυτό μπορεί να προκαλέσει επώδυνες κράμπες.

Διάμεση Κυστίτιδα

Η διάμεση κυστίτιδα, γνωστή και ως σύνδρομο επώδυνης κύστης, μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πυελικό πόνο που μπορεί να μοιάζει με κράμπες περιόδου.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικές αναπτύξεις που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα. Μπορούν να προκαλέσουν πυελικό πόνο και δυσφορία, παρόμοια με τις κράμπες περιόδου, ακόμα και όταν δεν έχετε έμμηνο ρύση.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο ή σοβαρό πόνο που μοιάζει με περίοδο χωρίς έμμηνο ρύση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας και να συστήσουν τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Διαχείριση πόνων περιόδου χωρίς περίοδο

Οικιακές θεραπείες

Υπάρχουν αρκετές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που μοιάζει με περίοδο χωρίς περίοδο. Αυτά περιλαμβάνουν την εφαρμογή θερμότητας στην πληγείσα περιοχή, τη λήψη ενός ζεστού μπάνιου ή τη χρήση θερμαντικού μαξιλαριού. Επιπλέον, ήπιες ασκήσεις ή διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία.

Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη ή η ακεταμινοφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία και συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι για το ποιο φάρμακο να πάρετε.

Αλλαγές τρόπου ζωής

Η ενσωμάτωση αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου που μοιάζει με περίοδο χωρίς περίοδο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την ενυδάτωση, την άσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρες και την τακτική άσκηση.

Συμπέρασμα

Το να βιώνετε πόνους περιόδου χωρίς περίοδο μπορεί να προκαλεί σύγχυση και ανησυχία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτό το σύμπτωμα και πολλοί τρόποι διαχείρισης της δυσφορίας. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο ή έντονο πόνο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα