Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 29 October, 2023

Πόνοι χαμηλά στην κοιλιά και στη μέση – Τι σημαίνει?

Έχετε ποτέ αυτά τα σπασίματα, τις κράμπες και τους πόνους χαμηλά στην κοιλιά σας και γύρω από την πλάτη σας που απλά δεν φεύγουν; Όλοι μας έχουμε περάσει αυτό το συναίσθημα κάποια στιγμή. Ενώ τις περισσότερες φορές αυτοί οι πόνοι περνούν και δεν σημαίνουν πολλά, μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε για τον εαυτό σας ή να τρέχετε αμέσως στο γιατρό, πάρτε μια ανάσα και εξετάστε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της δυσφορίας σε αυτή την περιοχή. Πολλές από τις παθήσεις που οδηγούν σε χαμηλό κοιλιακό και οσφυαλγία συνήθως δεν είναι σοβαρές, αν και ορισμένες απαιτούν ιατρική φροντίδα. Θα εξετάσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε αδιαθεσία κάτω από τη μέση και πότε θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια. Τα καλά νέα είναι ότι συχνά υπάρχουν απλές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας.

Τι Προκαλεί Πόνους Χαμηλά Στην Κοιλιά Και Στη Μέση Της Πλάτης;

Εάν αισθάνεστε δυσφορία χαμηλά στην κοιλιά και στη μέση της πλάτης σας, διάφορα πιθανά προβλήματα θα μπορούσαν να είναι ο ένοχος.

-Προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως αέρια, δυσπεψία ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να προκαλέσουν κράμπες και πόνους στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Δοκιμάστε ένα προϊόν χωρίς συνταγή για ανακούφιση από τα αέρια, τρώτε μικρότερα γεύματα, μειώστε την πρόσληψη τροφών που προκαλούν αέρια, όπως τα φασόλια, το μπρόκολο και τα γαλακτοκομικά. Εάν ο πόνος επιμένει, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

-Οι πέτρες στα νεφρά ή οι λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και της κοιλιάς. Μπορεί να έχετε πόνο κατά την ούρηση, ναυτία ή πυρετό. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία, όπως αντιβιοτικά ή παυσίπονα.

-Για τις γυναίκες, μπορεί να φταίνε οι κράμπες της περιόδου, η ενδομητρίωση ή οι κύστεις των ωοθηκών. Τα θερμαντικά μαξιλάρια, τα OTC παυσίπονα και ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσφορία. Εάν ο πόνος είναι έντονος ή διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

-Μυϊκές καταπονήσεις ή τραυματισμοί μπορεί να πονάνε στη μέση έως το κάτω μέρος της πλάτης και στην περιοχή της κοιλιάς. Εφαρμόστε πάγο, πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες OTC όπως η ιβουπροφαίνη και ξεκουραστείτε. Επισκεφθείτε γιατρό για οποιονδήποτε πόνο που διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα ή είναι έντονος.

-Εάν ο πόνος συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή πυρετό, ή εάν ο πόνος είναι επίμονος ή έντονος, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Οι ενοχλήσεις στην κάτω κοιλιακή χώρα και την πλάτη μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν, αλλά ορισμένες καταστάσεις απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Πότε Πρέπει Να Επισκεφθείτε Γιατρό Για Τον Πόνο Στην Κοιλιά Και Την Πλάτη

Αν αυτός ο βαρετός πόνος στην κοιλιά και στο κάτω μέρος της πλάτης σας παραμένει, μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μερικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

  • Πόνος που είναι έντονος ή δυνατός. Μιλάμε για πόνο που παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες ή σας κρατάει ξύπνιους τη νύχτα. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό και μπορεί να υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.
  • Πόνος που συνοδεύεται από ναυτία, εμετό ή πυρετό. Αυτή η τριάδα συμπτωμάτων εκτός από τον πόνο σας μπορεί να σημαίνει λοίμωξη ή άλλο πρόβλημα που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
  • Πόνος σε συγκεκριμένο σημείο. Ο πόνος που συγκεντρώνεται στη μία πλευρά της κοιλιάς ή στο κάτω μέρος της πλάτης σας, ειδικά αν είναι μια αλλαγή από τους συνηθισμένους σας πόνους, δικαιολογεί μια επίσκεψη σε γιατρό. Θα μπορούσε να υποδηλώνει πρόβλημα με κάποιο όργανο όπως η σκωληκοειδής απόφυση, τα νεφρά ή οι ωοθήκες σας.
  • Πόνος που είναι επίμονος. Εάν ο πόνος στην κοιλιά και την πλάτη σας επιμένει για περισσότερες από λίγες ημέρες και δεν βελτιώνεται με ξεκούραση, πάγο, θερμότητα ή φάρμακα χωρίς συνταγή, ζητήστε να σας εξετάσουν. Μια υποκείμενη πάθηση χρειάζεται θεραπεία για την αποφυγή επιπλοκών.
  • Αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα. Αυτό δεν είναι ποτέ φυσιολογικό και απαιτεί άμεση αξιολόγηση από το γιατρό σας. Τα αιματηρά κόπρανα ή ούρα μπορεί να σηματοδοτούν λοίμωξη, ανάπτυξη ή άλλο πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα, το ουροποιητικό σύστημα ή τα αναπαραγωγικά όργανα.

Μην καθυστερείτε αν έχετε κάποιο από αυτά τα ανησυχητικά σημάδια. Ο κοιλιακός πόνος και ο πόνος στην πλάτη μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας για εξέταση, διάγνωση και συνιστώμενη θεραπεία, ώστε να μπορέσετε να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας.

Πώς Να Διαχειριστείτε Και Να Ανακουφιστείτε Από Τους Πόνους Χαμηλά Στην Κοιλιά Και Στη Μέση Της Πλάτης

Ο πόνος που αισθάνεστε χαμηλά στην κοιλιά και στη μέση της πλάτης μπορεί να οφείλεται σε διάφορα προβλήματα, ορισμένα πιο σοβαρά από άλλα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία και να διαχειριστείτε τον πόνο.

Ξεκούραση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακουφιστείτε από τον πόνο σε αυτή την περιοχή είναι η ξεκούραση. Αποφύγετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα ή άσκηση που επιδεινώνει τα συμπτώματά σας. Το ξάπλωμα ή η ανάκλιση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πίεσης από την πλάτη και την κοιλιά σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να εφαρμόσετε ένα θερμαντικό μαξιλάρι στις επώδυνες περιοχές, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των σφιγμένων μυών.

Ήπια κίνηση

Ενώ η ξεκούραση είναι σημαντική, η υπερβολική κίνηση μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκαμψία. Κάνοντας κάποια ελαφριά κίνηση, όπως περπάτημα, ήπιες διατάσεις γιόγκα ή κολύμπι, μπορείτε να ανακουφιστείτε. Ξεκινήστε με μόλις 5 ή 10 λεπτά την ημέρα και αυξήστε σιγά-σιγά τη διάρκεια και την ένταση καθώς βελτιώνεται ο πόνος σας. Φροντίστε να σταματήσετε αν κάποια δραστηριότητα επιδεινώσει τον πόνο σας.

Φάρμακα χωρίς συνταγή

Για ήπιο έως μέτριο πόνο, δοκιμάστε ένα φάρμακο χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin) ή η ακεταμινοφαίνη (Tylenol). Αυτά τα αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσφορίας, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε δραστήριοι και κινητικοί. Ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας και μιλήστε με το γιατρό σας εάν ο πόνος σας είναι έντονος ή δεν βελτιώνεται.

Δείτε έναν γιατρό

Εάν ο πόνος σας είναι έντονος, επίμονος ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία/έμετος, πυρετός ή αιματηρές κενώσεις, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Αυτός μπορεί να καθορίσει αν χρειάζονται εξετάσεις ή διαδικασίες για να διαγνώσει την υποκείμενη αιτία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σοβαρών καταστάσεων είναι κρίσιμη. Μην καθυστερείτε αν έχετε σοβαρά ή επιδεινούμενα συμπτώματα - ζητήστε ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.

Ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και στην πλάτη μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, αλλά να είστε σε εγρήγορση για ενδείξεις ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. Ηρεμήστε, δοκιμάστε ήπιες κινήσεις και φαρμακευτική αγωγή για ανακούφιση και επισκεφθείτε γιατρό εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή αλλάξουν. Το κλειδί είναι να παραμείνετε προληπτικοί στη φροντίδα του εαυτού σας και να λάβετε τη θεραπεία που χρειάζεστε.

Συμπέρασμα

Αυτοί οι ενοχλητικοί πόνοι που αισθάνεστε μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό ή μπορεί να είναι απλώς φυσιολογικοί πόνοι. Το κλειδί είναι να μην τους αγνοήσετε ή να ελπίζετε ότι θα φύγουν από μόνοι τους. Επισκεφτείτε το γιατρό σας, λάβετε τη σωστή διάγνωση και τη συνιστώμενη θεραπεία. Η υγεία και η ευημερία σας θα πρέπει να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα. Μην το αναβάλλετε άλλο - κάντε αυτό το τηλεφώνημα και προγραμματίστε ένα ραντεβού σήμερα. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα γνωρίζοντας τι πραγματικά συμβαίνει και πώς να το διαχειριστείτε σωστά. Καλή φροντίδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα