Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 30 October, 2023

Πόνοι στο στήθος – Γυναίκα

Έχετε βιώσει ποτέ ενοχλητικούς πόνους στο στήθος σας που σας κάνουν να ανησυχείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας; Ως γυναίκα, ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος των γυναικών στην Αμερική. Αλλά πριν πανικοβληθείτε και σπεύσετε στα επείγοντα, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι πόνοι στο στήθος στις γυναίκες δεν έχουν καμία σχέση με την καρδιά σας.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες του πόνου στο στήθος στις γυναίκες είναι στην πραγματικότητα γαστρεντερικά προβλήματα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μυϊκές συσπάσεις, τραυματισμοί ή ορμονικές αλλαγές. Ο πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα άλλων καταστάσεων όπως το άγχος, οι κρίσεις πανικού ή οι αλλεργίες. Το στήθος περιέχει την καρδιά και τους πνεύμονές σας, οπότε κάθε πόνος σε αυτή την περιοχή σας κάνει δικαιολογημένα να σκέφτεστε το χειρότερο, αλλά προσπαθήστε να μην υποθέσετε αμέσως ότι έχετε καρδιακή προσβολή.

Τύποι Πόνων Στο Στήθος Και Στο Στήθος Στις Γυναίκες

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι τρομακτικός, αλλά η αιτία συχνά δεν είναι σοβαρή για τις περισσότερες γυναίκες. Οι τρεις βασικοί τύποι είναι οι εξής:

Μυϊκή καταπόνηση

Η μυϊκή καταπόνηση ή ο τραυματισμός είναι συνηθισμένος και συνήθως όχι σοβαρός. Μπορεί να έχετε τραβήξει έναν μυ στο θωρακικό τοίχωμα ή στην περιοχή του θώρακα. Εφαρμόστε πάγο για 10-15 λεπτά μερικές φορές την ημέρα για να μειώσετε τη φλεγμονή, πάρτε ένα παυσίπονο χωρίς συνταγή και ξεκουράστε την περιοχή. Εάν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από μία εβδομάδα ή επιδεινώνεται, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Καρδιά

Ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την καρδιά συχνά αισθάνεται σαν πίεση, συμπίεση ή πληρότητα στο κέντρο του στήθους σας. Μπορεί να ακτινοβολεί στο χέρι, το σαγόνι, το λαιμό ή την πλάτη σας. Ζητήστε αμέσως επείγουσα βοήθεια, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η στηθάγχη ή προβλήματα καρδιακού ρυθμού, τα οποία επίσης απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

Η ΓΟΠΝ εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο. Συνήθως προκαλεί αίσθημα καύσου κάτω από το στέρνο που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε. Τα αντιόξινα ή οι αναστολείς οξέων μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν, καθώς η ΓΟΠΝ μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλαγές στον οισοφάγο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν αισθανθείτε σοβαρό, επίμονο ή επιδεινούμενο πόνο στο στήθος, ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, ναυτία ή ζαλάδα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Είναι πάντα προτιμότερο να είστε ασφαλείς σε αυτές τις περιπτώσεις.

Συνήθεις Αιτίες Των Πόνων Στο Στήθος Και Στο Στήθος

Ο πόνος στο στήθος στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται σε πολλά κοινά προβλήματα, οπότε μην πανικοβάλλεστε! Οι πιο συχνοί ένοχοι είναι:

Κωστοχονδρίτιδα

Φλεγμονή του χόνδρου που συνδέει τα πλευρά σας με το στέρνο σας. Αυτό προκαλεί οξύ πόνο στο στήθος που επιδεινώνεται με την κίνηση ή τη βαθιά αναπνοή. Τα αντιφλεγμονώδη και η ξεκούραση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ενόχληση.

Άλλες πιθανότητες περιλαμβάνουν:

 • Καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ο πόνος που καίει πίσω από το στέρνο προκαλείται από το οξύ του στομάχου που ρέει προς τα πάνω. Τα αντιόξινα ή οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν.
 • Μυϊκή καταπόνηση: Το τράβηγμα ενός μυός στην περιοχή του θώρακα ή του θώρακα οδηγεί σε πόνο που επιδεινώνεται με ορισμένες κινήσεις. Η εφαρμογή θερμότητας, η ξεκούραση και τα OTC παυσίπονα μπορούν να ανακουφίσουν από τη μυϊκή καταπόνηση.
 • Άγχος: Το αίσθημα υπερβολικού άγχους ή στρες μπορεί να εκδηλωθεί ως σφίξιμο στο στήθος, πίεση ή πόνος. Η διαχείριση του άγχους μέσω τεχνικών χαλάρωσης, άσκησης, θεραπείας ή φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

Ο πόνος στο στήθος σπάνια προκαλείται από καρδιακή προσβολή στις γυναίκες, ιδίως στις νεότερες γυναίκες. Αν όμως ο πόνος είναι έντονος, διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να κάνει εξετάσεις για να διαπιστώσει αν η καρδιά σας είναι η πηγή του προβλήματος και να σας χορηγήσει τη θεραπεία που χρειάζεστε.

Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα - ο πόνος στο στήθος σας πιθανόν να μην είναι σημάδι για κάτι απειλητικό για τη ζωή σας! Δοκιμάστε απλές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν ο πόνος είναι επίμονος ή έντονος. Η υγεία και η ψυχική σας ηρεμία το αξίζουν.

Πότε Πρέπει Να Επισκεφθείτε Γιατρό Για Τους Πόνους Στο Στήθος Και Το Στήθος

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι τρομακτικός, ειδικά στις γυναίκες, και είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν αισθανθείτε ενοχλήσεις που σας ανησυχούν ή διαρκούν περισσότερο από μερικά λεπτά. Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι ο πόνος στο στήθος ή στο στήθος δικαιολογεί άμεση ιατρική φροντίδα περιλαμβάνουν

-Πίεση ή σφίξιμο στο στήθος, την πλάτη, τον αυχένα ή το σαγόνι που δυσκολεύει την αναπνοή. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή ή άλλη καρδιακή πάθηση και απαιτεί επείγουσα φροντίδα.

-Έντονος, διαπεραστικός πόνος στο ένα ή και στα δύο στήθη που επιμένει, καθώς αυτό μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτεί ένα πρόβλημα όπως μαστίτιδα ή κύστη. Αν και συνήθως δεν αποτελεί επείγον περιστατικό, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία.

-Ένα νέο εξόγκωμα ή μάζα στο στήθος ή στην περιοχή της μασχάλης. Τα περισσότερα εξογκώματα δεν είναι καρκινικά, αλλά είναι καλύτερο να ελέγξετε οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη από το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού είναι ζωτικής σημασίας.

-Πόνος ή δυσφορία που επιδεινώνεται με την κίνηση ή το άγγιγμα. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει τραυματισμό ή τσίμπημα νεύρου, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί για να αποκλειστούν άλλα πιθανά προβλήματα.

-Ανεξήγητη ναυτία ή ζάλη μαζί με πόνο στο στήθος ή στο στήθος. Αυτά τα πρόσθετα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή υποκείμενη κατάσταση και θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας.

Είναι πάντα προτιμότερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε όταν πρόκειται για την υγεία του στήθους και του μαστού των γυναικών. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε επίμονο ή επιδεινούμενο πόνο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των προβλημάτων υγείας είναι το κλειδί. Αν και τα ανησυχητικά συμπτώματα αποτελούν αιτία άμεσης ανησυχίας, ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει σωστά κάθε ενόχληση και να καθορίσει τα κατάλληλα επόμενα βήματα.

Θεραπεία Και Αντιμετώπιση Των Πόνων Στο Στήθος Και Στο Στήθος

Ο πόνος στο στήθος και το στήθος στις γυναίκες μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, αλλά επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν ο πόνος είναι σοβαρός ή επίμονος.

Για ελαφρύ πόνο στο στήθος, δοκιμάστε:

 • Να εφαρμόσετε μια ζεστή κομπρέσα στην περιοχή του πόνου. Η θερμότητα θα βοηθήσει στη χαλάρωση των σφιγμένων μυών και στην ανακούφιση από την πίεση.
 • Λαμβάνοντας ένα αναλγητικό χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να προκαλεί δυσφορία.
 • Κάνοντας ήπιες διατάσεις στο στήθος. Γυρίστε αργά τους ώμους σας προς τα εμπρός και προς τα πίσω ή τεντώστε τα χέρια σας προς τα πάνω. Τα ήπια ανοίγματα του στήθους εμπνευσμένα από τη γιόγκα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.
 • Μειώνοντας την πρόσληψη καφεΐνης και αλατιού, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο στο στήθος.

Εάν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από μία εβδομάδα ή είναι πολύ έντονος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να διατάξει περαιτέρω εξετάσεις, όπως μαστογραφία ή υπερηχογράφημα, για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία. Ανάλογα με τη διάγνωση, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ορμονοθεραπεία. Για τον κυκλικό πόνο στο στήθος που συνδέεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών.
 • Αποστράγγιση κύστεων γεμάτων με υγρό. Οι κύστεις είναι καλοήθη εξογκώματα γεμάτα υγρό που μπορούν να αποστραγγιστούν με βελόνα για να ανακουφιστούν από την πίεση και τον πόνο.
 • Αφαίρεση ινομυώματος. Τα ινομυώματα της μήτρας μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν πόνο στο θωρακικό τοίχωμα εάν μεγαλώσουν αρκετά ώστε να ασκούν πίεση στις γύρω περιοχές. Η αφαίρεση μπορεί να προσφέρει μόνιμη ανακούφιση.
 • Συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο. Για χρόνιο πόνο στο θωρακικό τοίχωμα, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα φάρμακα για τη διαχείριση της δυσφορίας όταν οι θεραπείες στο σπίτι και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν έχουν βοηθήσει.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρδιακής προσβολής ή άλλου επείγοντος ιατρικού περιστατικού στις γυναίκες. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως δύσπνοια, ναυτία, ζάλη ή πόνο που ακτινοβολεί στο χέρι, την πλάτη ή το σαγόνι. Είναι πάντα προτιμότερο να είστε ασφαλείς σε αυτή την περίπτωση.

Συμπέρασμα

Έτσι, κυρίες μου, το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι να μην πανικοβάλλεστε αν αισθάνεστε δυσφορία στην περιοχή του στήθους σας. Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις και οι πιθανότητες είναι υπέρ σας ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοείτε τα συμπτώματα ή να αποφεύγετε να εξεταστείτε. Η έγκαιρη ανίχνευση οποιουδήποτε προβλήματος είναι ζωτικής σημασίας. Κάντε αυτό το τηλεφώνημα στο γιατρό σας, κάντε τις εξετάσεις και βάλτε το μυαλό σας σε ηρεμία. Η υγεία σας και η ψυχική σας ηρεμία πρέπει να είναι κορυφαίες προτεραιότητες. Μην αφήνετε το άγχος ή το φόβο να σας κρατούν πίσω από το να φροντίζετε τον εαυτό σας. Να θυμάστε, η γνώση είναι δύναμη και ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα τι προκαλεί τα συμπτώματά σας είναι να λάβετε τα στοιχεία από τον γιατρό σας. Μείνετε θετικοί - οι πιθανότητες είναι πραγματικά υπέρ σας! Αλλά εξετάστε αμέσως. Η υγεία σας το αξίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα