Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 9 May, 2023

Πόνος στα πλευρά: Αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Ο πόνος στα πλευρά είναι ένας τύπος πόνου που εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του κάτω μέρους της πλάτης, ακριβώς κάτω από το θώρακα. Ο πόνος στα πλευρά μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, που κυμαίνονται από μικροτραυματισμούς έως σοβαρές ιατρικές καταστάσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για τον πόνο στα πλευρά.

Αιτίες πόνου στα πλευρά

Πέτρες στα νεφρά: Οι πέτρες στα νεφρά είναι μια κοινή αιτία πόνου στα πλευρά. Όταν σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι στα νεφρά και ταξιδεύουν στους ουρητήρες, μπορεί να προκαλέσουν οξύ πόνο στην πλάτη και στο πλάι.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος: Οι ουρολοιμώξεις (UTIs) μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα πλευρά, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως συχνουρία, κάψιμο κατά την ούρηση και πυρετό.

Μυϊκή καταπόνηση: Η καταπόνηση των μυών στην πλάτη ή στην κοιλιά, όπως η ανύψωση βαρέων αντικειμένων, μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πλευρά.

Κήλη δίσκου: Μια κήλη δίσκου στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πλευρά, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια.

Παγκρεατίτιδα: Η φλεγμονή του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πλευρά, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία και έμετο.

Συμπτώματα πόνου στα πλευρά

Τα συμπτώματα του πόνου στα πλευρά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Μερικά κοινά συμπτώματα του πόνου στα πλευρά περιλαμβάνουν:

Αιχμηρός, διαπεραστικός πόνος στη μία ή και στις δύο πλευρές της πλάτης.

Πόνος που ακτινοβολεί στη βουβωνική χώρα ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Πόνος που επιδεινώνεται με την κίνηση.

Πυρετός ή ρίγη.

Ναυτία ή έμετος.

Επιλογές θεραπείας για πόνο στα πλευρά

Η θεραπεία για τον πόνο στα πλευρά θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία. Μερικές συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Παυσίπονα: Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ήπιου έως μέτριου πόνου στα πλευρά.

Θερμοθεραπεία: Η εφαρμογή θερμότητας στην πληγείσα περιοχή, όπως με θερμαντικό επίθεμα ή ζεστή πετσέτα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής καταπόνησης και άλλων τύπων πόνου.

Αντιβιοτικά: Εάν ο πόνος στα πλευρά προκαλείται από ουρολοίμωξη ή άλλη λοίμωξη, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά.

Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση λίθων στα νεφρά ή την αποκατάσταση μιας κήλης δίσκου.

Πρόληψη του πόνου στα πλευρά

Αν και δεν μπορούν να προληφθούν όλες οι αιτίες του πόνου στα πλευρά, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα πλευρά. Μερικές συμβουλές για την πρόληψη του πόνου στα πλευρά περιλαμβάνουν:

Παραμένετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά και των ουρολοιμώξεων.

Αποφυγή ανύψωσης βαρέων αντικειμένων: Όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, χρησιμοποιήστε κατάλληλες τεχνικές ανύψωσης και αποφύγετε να σηκώνετε αντικείμενα που είναι πολύ βαριά για εσάς.

Διατήρηση καλής στάσης: Η κακή στάση μπορεί να καταπονήσει τους μύες στην πλάτη και να οδηγήσει σε πόνο στα πλευρά.

Συμπέρασμα

Ο πόνος στα πλευρά μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, που κυμαίνονται από μικροτραυματισμούς έως σοβαρές ιατρικές καταστάσεις. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην πλευρά, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να παράσχετε την κατάλληλη θεραπεία. Κατανοώντας τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για τον πόνο στα πλευρά, μπορείτε να λάβετε μέτρα για τη διαχείριση και την πρόληψη αυτής της κοινής πάθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα