Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 30 October, 2023

Πόνος στο δεξί χέρι απο τον αγκώνα και πάνω

Έχετε ξυπνήσει ποτέ με έναν παράξενο πόνο στο δεξί σας χέρι που δεν μπορείτε να τον προσδιορίσετε; Παρατηρήσατε έναν αμβλύ πόνο από τον αγκώνα σας προς τον ώμο και τον αυχένα σας που δεν υπήρχε πριν; Μην πανικοβάλλεστε, αλλά ούτε και να τον αγνοήσετε. Ο πόνος που ακτινοβολεί από τον αγκώνα μπορεί να προκαλείται από μερικά κοινά προβλήματα, ορισμένα πιο σοβαρά από άλλα. Πριν αρχίσετε να ψάχνετε στο WebMD και να πείθετε τον εαυτό σας ότι πρόκειται για κάτι καταστροφικό, πάρτε μια ανάσα. Πολλές πιθανές εξηγήσεις είναι σχετικά μικρές, όπως ένα τράβηγμα μυός ή ένα τσίμπημα νεύρου. Ωστόσο, ο επίμονος ή έντονος πόνος δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται. Ακολουθούν ορισμένες πιθανές αιτίες που προκαλούν δυσφορία στο δεξί σας χέρι από τον αγκώνα και πάνω και πότε πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας.

Αιτίες Του Πόνου Στο Δεξί Χέρι Πάνω Από Τον Αγκώνα

Οι πιο συχνές αιτίες του πόνου στο δεξί σας χέρι πάνω από τον αγκώνα είναι:

  1. Μυϊκή καταπόνηση. Εάν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, κάνετε επαναλαμβανόμενες εργασίες με το χέρι σας ή κοιμάστε σε άβολη θέση, μπορεί να έχετε τεντώσει τους μύες του άνω μέρους του βραχίονα ή του ώμου σας. Η εφαρμογή πάγου, η ξεκούραση του βραχίονα και η λήψη ενός παυσίπονου που χορηγείται χωρίς συνταγή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσφορία που προκαλεί η μυϊκή καταπόνηση.
  2. Συμπίεση των νεύρων. Το κερκιδικό, το μέσο ή το ωλένιο νεύρο διατρέχουν τον βραχίονα σας και μπορεί να συμπιεστούν, προκαλώντας πόνο. Το να στηρίζεστε στους αγκώνες σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή το να έχετε το χέρι σας σε μια θέση μπορεί να ασκήσει πίεση σε αυτά τα νεύρα. Η αλλαγή θέσης, η παγοποίηση της περιοχής και η χρήση νάρθηκα καρπού ή επιθέματος αγκώνα μπορεί να βοηθήσουν. Εάν ο πόνος επιμένει για περισσότερες από λίγες ημέρες, επισκεφθείτε το γιατρό σας.
  3. Τενοντίτιδα. Οι τένοντες στον αγκώνα και τον ώμο σας μπορεί να φλεγμαίνουν από υπερβολική χρήση ή τραυματισμό, οδηγώντας σε πόνο στο μπράτσο σας. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματικά για την τενοντίτιδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνιστώνται ενέσεις στεροειδών ή χειρουργική επέμβαση για τη μείωση της φλεγμονής και την αποκατάσταση της βλάβης.
  4. Αρθρίτιδα. Οι αρθρώσεις του αγκώνα, του ώμου και του βραχίονα μπορεί να επηρεαστούν από οστεοαρθρίτιδα, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης. Η εφαρμογή θερμότητας, η άσκηση της άρθρωσης και τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τις ενοχλήσεις της αρθρίτιδας. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για συνταγογραφούμενα φάρμακα εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή παρεμποδίζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Το κλειδί για να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου στο δεξί σας χέρι και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ειδικά αν ο πόνος είναι έντονος ή επίμονος. Μπορεί να εξετάσει το χέρι σας, να κάνει εξετάσεις, αν χρειάζεται, και να σας συστήσει ένα σχέδιο θεραπείας για να νιώσετε σύντομα καλύτερα.

Συμπτώματα Που Σχετίζονται Με Τον Πόνο Στο Δεξί Χέρι Πάνω Από Τον Αγκώνα

Αν το δεξί σας χέρι πονάει από τον αγκώνα και πάνω, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα:

  • Πόνο που φαίνεται να ακτινοβολεί από τον αγκώνα σας μέχρι τον ώμο και τον αυχένα σας. Ο πόνος μπορεί να είναι από ήπιος έως έντονος και μπορεί να τον αισθάνεστε χειρότερα όταν κινείτε το χέρι σας.
  • Ευαισθησία ή πρήξιμο στον αγκώνα, τον βραχίονα ή τον ώμο. Μπορεί να δείτε ερυθρότητα ή να αισθανθείτε ζεστασιά στην περιοχή.
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στον βραχίονα, το χέρι ή τα δάχτυλα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ένα τσιμπημένο νεύρο στον αυχένα ή τον ώμο που προκαλεί πόνο που ακτινοβολεί προς τα κάτω στον βραχίονα.
  • Δυσκολία στην ανύψωση ή την κίνηση του χεριού. Απλές εργασίες όπως το χτένισμα των μαλλιών σας ή το να φτάσετε μέχρι ένα ράφι μπορεί να είναι επώδυνες ή περιορισμένες.

Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμούς λόγω υπερβολικής χρήσης, όπως ο αγκώνας του τένις ή η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου, αρθρίτιδα στις αρθρώσεις του αγκώνα ή του αυχένα, τσιμπημένο νεύρο στον αυχένα ή τον ώμο ή μυϊκές συσπάσεις. Εάν ο πόνος επιμένει για περισσότερες από μερικές ημέρες ή είναι έντονος, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να διατάξει απεικονιστικές εξετάσεις ή νευρολογικές εξετάσεις για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία και την κατάλληλη θεραπεία.

Συχνά συνιστώνται πρώτα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, πάγος, ξεκούραση, φυσικοθεραπεία ή στήριξη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ενέσεις στεροειδών ή ακόμη και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση όταν οι πιο συντηρητικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες αιτίες πόνου στο χέρι από τον αγκώνα έως τον ώμο είναι αντιμετωπίσιμες με χρόνο και κατάλληλη φροντίδα.

Όσο περιμένετε να δείτε το γιατρό σας, δοκιμάστε να εφαρμόζετε πάγο για 10-15 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα για να μειώσετε τη φλεγμονή, πάρτε ένα παυσίπονο που χορηγείται χωρίς συνταγή και ξεκουράστε το χέρι όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε οποιεσδήποτε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας. Μερικά απλά βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσφορία μέχρι να διαγνωστεί η αιτία του πόνου σας και να καταρτιστεί ένα σχέδιο θεραπείας.

Θεραπευτικές Επιλογές Για Τον Πόνο Στο Δεξί Χέρι Πάνω Από Τον Αγκώνα

Εάν αισθάνεστε πόνο στο δεξί σας χέρι από τον αγκώνα και πάνω, υπάρχουν διάφορες επιλογές για θεραπεία και ανακούφιση.

Παραδοσιακά φάρμακα κατά του πόνου

Η πρώτη γραμμή άμυνας για τον ελαφρύ πόνο στο χέρι είναι ένα παυσίπονο OTC, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin) ή η ακεταμινοφαίνη (Tylenol). Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση της δυσφορίας. Ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας που αναγράφονται στη συσκευασία για την ηλικία και το βάρος σας.

Πάγος ή θερμότητα

Η εφαρμογή πάγου στην επώδυνη περιοχή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος για οξείς τραυματισμούς, όπως μυϊκά τραύματα ή διαστρέμματα. Κάντε το για 10-15 λεπτά κάθε φορά, μερικές φορές την ημέρα. Η θερμότητα, όπως μια ζεστή κομπρέσα, μπορεί να χαλαρώσει τους τεταμένους μύες και να αυξήσει τη ροή του αίματος στην περιοχή. Χρησιμοποιήστε θερμότητα για χρόνιους πόνους στο χέρι ή πριν από ασκήσεις.

Άσκηση και διατάσεις

Οι ήπιες ασκήσεις και διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας και της ευελιξίας, ενισχύοντας τους μυς του βραχίονα σας. Περιστρέψτε το χέρι σας σε κύκλους, λυγίστε τον αγκώνα σας για να τεντώσετε το χέρι σας προς τα πάνω ή κάντε διατάσεις καρπού λυγίζοντας το χέρι σας προς τα πίσω προς τον πήχη σας. Ξεκινήστε αργά και αποφύγετε κινήσεις που προκαλούν πόνο.

Επισκεφθείτε γιατρό για επίμονο πόνο

Εάν ο πόνος στο χέρι σας είναι έντονος ή δεν βελτιώνεται με την αυτοφροντίδα μετά από μια εβδομάδα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να διατάξει εξετάσεις όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία ή αιματολογικές εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία των συμπτωμάτων σας και την κατάλληλη θεραπεία. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, ενέσεις στεροειδών ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ελέγξει για τυχόν υποκείμενες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, τσιμπημένα νεύρα ή μυϊκές ρήξεις που μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη αντιμετώπιση.

Μην υποφέρετε από επίμονο πόνο στο χέρι. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις καλύτερες επιλογές ώστε να επιστρέψετε στην άνετη και ανώδυνη ζωή σας. Με την κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση, οι περισσότερες αιτίες του πόνου στο χέρι μπορούν να επιλυθούν.

Συμπέρασμα

Ο πόνος στο δεξί σας χέρι από τον αγκώνα και πάνω μπορεί να οφείλεται σε διάφορα προβλήματα. Το κλειδί είναι να μην τον αγνοήσετε ή να μην τον απορρίψετε ως "μάλλον τίποτα". Απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας, ειδικά αν ο πόνος είναι έντονος ή επίμονος. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί. Παρόλο που μπορεί τελικά να είναι κάτι ασήμαντο, όπως υπερβολική χρήση ή κακή εργονομία, είναι πάντα προτιμότερο να είστε σίγουροι παρά να λυπάστε. Η υγεία και η κινητικότητά σας δεν αξίζει να διακινδυνεύσετε με μια προσέγγιση "περιμένετε και θα δείτε". Αναλάβετε δράση σήμερα, κάντε τις εξετάσεις και ξεκινήστε ένα πρόγραμμα θεραπείας. Ο μελλοντικός σας εαυτός χωρίς πόνο θα σας ευχαριστεί γι' αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα