Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 10 September, 2023

Πόνος στο Στέρνο Κέντρο

Ο πόνος στο κέντρο του στέρνου, ή στο στέρνο, μπορεί να είναι μια τρομακτική και άβολη εμπειρία. Μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο πόνο έως σοβαρό, συντριπτικό πόνο που ακτινοβολεί στα χέρια, το λαιμό ή την πλάτη. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες του πόνου στο στέρνο και η κατανόηση των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ενόχλησης και στην αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Αιτίες πόνου στο κέντρο του στέρνου

Παλινδρόμηση οξέος

Όταν το οξύ του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο, μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος στο κέντρο του θώρακα. Αυτό είναι γνωστό ως παλινδρόμηση οξέος ή καούρα και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στο στέρνο.

Κωστοχονδρίτιδα

Κωστοχονδρίτιδα είναι η φλεγμονή του χόνδρου που συνδέει τα πλευρά με το στέρνο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα στο κέντρο του στέρνου.

Μυοσκελετικοί τραυματισμοί

Τραυματισμοί στους μύες ή στα οστά του θωρακικού τοιχώματος μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στέρνο. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω τραύματος, επαναλαμβανόμενης καταπόνησης ή κακής στάσης του σώματος.

Καταστάσεις που σχετίζονται με την καρδιά

Αρκετές παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, συμπεριλαμβανομένης της στηθάγχης και της καρδιακής προσβολής, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο κέντρο του θώρακα. Αυτός ο τύπος πόνου περιγράφεται συχνά ως μια αίσθηση συντριβής, παρόμοια με την πίεση που ακτινοβολεί στα χέρια, το λαιμό ή την πλάτη.

Συμπτώματα πόνου στο κέντρο του στέρνου

Τα συμπτώματα του πόνου στο κέντρο του στέρνου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Ωστόσο, ορισμένα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Αιχμηρός ή αμβλύς πόνος στο κέντρο του θώρακα
  2. Πόνος που επιδεινώνεται με την κίνηση ή την αναπνοή
  3. Πόνος που ακτινοβολεί στα χέρια, τον αυχένα ή την πλάτη
  4. Δυσκολία αναπνοής
  5. Ναυτία ή έμετος
  6. Ιδρώτας
  7. Αίσθηση παλμών

Θεραπεία για τον πόνο στο κέντρο του στέρνου

Η θεραπεία για τον πόνο στο κέντρο του στέρνου εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι αρκετές για να ανακουφίσουν τον πόνο. Για παράδειγμα, η αποφυγή πικάντικων ή όξινων τροφών και η διατήρηση της καλής στάσης του σώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παλινδρόμησης οξέος και των μυοσκελετικών τραυματισμών.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με την κοστοχονδρίτιδα. Τα φάρμακα για τη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος, όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στο στήθος.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας του πόνου στο στέρνο. Αυτό συμβαίνει συχνά για παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, όπως το έμφραγμα, όπου η άμεση ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Συμπέρασμα

Ο πόνος στο κέντρο του στέρνου μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία, αλλά η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ενόχλησης και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο στήθος, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα