Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 14 January, 2024

Πως Εκδικείται ο Νάρκισσος?

Ο ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από ένα διογκωμένο αίσθημα αυτο-σημασίας, έλλειψη ενσυναίσθησης και συνεχή ανάγκη για επικύρωση και προσοχή. Μπορεί να είναι δύσκολο να αλληλεπιδράσετε με τους νάρκισσους και μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία τακτικών για να εκδικηθούν τους γύρω τους. Η κατανόηση αυτών των τακτικών μπορεί να σας βοηθήσει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να διατηρήσετε υγιείς σχέσεις με τους νάρκισσους.

Μια τακτική που χρησιμοποιούν οι νάρκισσοι για να εκδικηθούν είναι το gaslighting. Αυτή είναι μια μορφή χειραγώγησης κατά την οποία ο νάρκισσος προσπαθεί να κάνει το θύμα να αμφισβητήσει τη λογική ή την πραγματικότητά του. Μπορεί να αρνηθούν ή να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, να κάνουν ψευδείς κατηγορίες και να προσπαθήσουν να κάνουν το θύμα να αμφιβάλλει για τη μνήμη και την αντίληψή του για τα γεγονότα.

Μια άλλη τακτική που χρησιμοποιούν οι νάρκισσοι είναι η προβολή. Αυτό συμβαίνει όταν ο νάρκισσος προβάλλει τα δικά του λάθη και ανασφάλειες στους άλλους. Μπορεί να κατηγορούν τους άλλους ότι είναι εγωιστές, χειριστικοί ή ελέγχους, όταν στην πραγματικότητα, αυτά τα χαρακτηριστικά περιγράφουν τον ίδιο τον νάρκισσο.

Οι νάρκισσοι μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν τη «σιωπηλή μεταχείριση» ως μορφή τιμωρίας ή χειραγώγησης. Ενδέχεται να αποσυρθούν συναισθηματικά και να αρνηθούν να επικοινωνήσουν με το θύμα ως τρόπο άσκησης ελέγχου και ώθησης του θύματος να κάνει αυτό που θέλει.

Οι νάρκισσοι μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν τη γοητεία και το χάρισμα για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τους άλλους. Μπορεί να είναι πολύ γοητευτικοί και χαρισματικοί στο κοινό ή μπροστά σε άλλους, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε αυτές τις τακτικές και να μην ασχολείστε με αυτές. Αντίθετα, είναι σημαντικό να θέτετε όρια, να είστε διεκδικητικοί και να μην αφήνετε τη συμπεριφορά του νάρκισσου να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας. Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη από φίλους και συγγενείς και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αλληλεπιδράσετε με τους ναρκισσιστές και μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία χειριστικών τακτικών για να ελέγξουν και να εκδικειθούν τους γύρω τους. Η κατανόηση αυτών των τακτικών μπορεί να σας βοηθήσει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να διατηρήσετε υγιείς σχέσεις με τους ναρκισσιστές. Είναι σημαντικό να βάζετε όρια, να είστε διεκδικητικοί και να μην αφήνετε τη συμπεριφορά τους να επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σας. Θυμηθείτε να αναζητήσετε υποστήριξη εάν δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα.

Φωτογραφία Amir Hosseini

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα