Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 10 February, 2023

Πώς Καταλαβαίνω οτι Έχω Κατάθλιψη?

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή πάθηση ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η κατάθλιψη μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Εάν αισθάνεστε χαμηλοί σε ενέργεια, απελπισμένοι και δεν έχετε κίνητρο ή ενδιαφέρον για πράγματα που κάποτε απολαμβάνατε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και εάν μπορεί να επηρεαστείτε από αυτή την πάθηση.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  1. Χαμηλή διάθεση: Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά βιώνουν μια επίμονη χαμηλή διάθεση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από συναισθήματα θλίψης, απελπισίας και αναξιότητας.
  2. Έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης: Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανίσουν απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε απολάμβαναν, όπως χόμπι ή κοινωνικές δραστηριότητες.
  3. Κόπωση: Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματική και πνευματική κόπωση, η οποία μπορεί να δυσκολέψει την ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών και δραστηριοτήτων.
  4. Δυσκολία στον ύπνο: Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν προβλήματα ύπνου, είτε κοιμούνται πολύ είτε πολύ λίγο.
  5. Κακή όρεξη: Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη, οδηγώντας σε απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους.
  6. Δυσκολία συγκέντρωσης: Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης, καθιστώντας δύσκολη την ολοκλήρωση εργασιών στη δουλειά ή στο σχολείο.
  7. Αρνητικές σκέψεις: Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί επίσης να βιώσουν αρνητικές σκέψεις, όπως συναισθήματα απελπισίας και αμφιβολίας για τον εαυτό τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ενδεικτικά της κατάθλιψης και μπορεί να προκαλούνται από άλλους παράγοντες. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας.

Διάγνωση κατάθλιψης

Για τη διάγνωση της κατάθλιψης, ένας επαγγελματίας υγείας πιθανότατα θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης των συμπτωμάτων και του ιατρικού ιστορικού σας. Μπορούν επίσης να κάνουν μια φυσική εξέταση και να παραγγείλουν εξετάσεις για να αποκλείσουν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας.

Εάν ο επαγγελματίας υγείας σας διαπιστώσει ότι έχετε κατάθλιψη, πιθανότατα θα σας συστήσει μια πορεία θεραπείας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή πάθηση ψυχικής υγείας που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κατάθλιψης, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας. Με την κατάλληλη θεραπεία, είναι δυνατό να διαχειριστείτε την κατάθλιψη και να ζήσετε μια γεμάτη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα