Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 11 May, 2023

Πώς μετράμε μια καθυστερημένη περίοδο;

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων και η κατανόηση των περιπλοκών του μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αναγνώριση πιθανών προβλημάτων υγείας ή αλλαγών. Αυτό περιλαμβάνει τη γνώση πότε μια περίοδος θεωρείται καθυστερημένη. Αυτό το άρθρο θα αναλύσει τη διαδικασία παρακολούθησης των εμμηνορροϊκών κύκλων και τον προσδιορισμό του τι συνιστά καθυστερημένη περίοδο.

Κατανόηση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι ο εμμηνορροϊκός κύκλος. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος αναφέρεται στον μηνιαίο ορμονικό κύκλο που οδηγεί στην έμμηνο ρύση (η περίοδος). Μετράται από την πρώτη ημέρα μιας περιόδου έως την πρώτη ημέρα της επόμενης. Ο μέσος έμμηνος κύκλος είναι 28 ημέρες, αλλά μπορεί να ποικίλλει από 24 έως 38 ημέρες.

Παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν η περίοδός σας έχει καθυστερήσει είναι παρακολουθώντας τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο για αρκετούς μήνες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό:

Μέθοδος ημερολογίου: Σημειώστε την πρώτη ημέρα της περιόδου σας σε ένα ημερολόγιο. Ο αριθμός των ημερών μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου σας είναι η διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Εφαρμογές εμμηνορροϊκού κύκλου: Υπάρχουν πολλές εφαρμογές smartphone που έχουν σχεδιαστεί για την παρακολούθηση των εμμηνορροϊκών κύκλων. Αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα για να παρατηρήσετε μοτίβα ή ανωμαλίες.

Συμπτώματα: Μερικά άτομα εμφανίζουν σωματικά ή συναισθηματικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, εναλλαγές της διάθεσης ή ευαισθησία στο στήθος πριν από την έναρξη της περιόδου τους. Η παρατήρηση αυτών των μοτίβων μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να παρακολουθείτε τον κύκλο σας.

Πότε μια περίοδος θεωρείται καθυστερημένη;

Εάν η περίοδός σας δεν ξεκινά εντός της κανονικής διάρκειας του κύκλου σας ή εντός 38 ημερών, θεωρείται γενικά καθυστερημένη. Εάν έχετε συνήθως κύκλο 28 ημερών και δεν έχετε την περίοδο την 29η ή την 30ή ημέρα, για παράδειγμα, η περίοδός σας θα θεωρηθεί καθυστερημένη.

Ωστόσο, οι διακυμάνσεις είναι φυσιολογικές, ειδικά εάν είστε αγχωμένοι, ταξιδεύετε, είστε άρρωστοι ή υποβάλλεστε σε άλλες σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας.

Πιθανές αιτίες καθυστερημένης περιόδου

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η περίοδός σας μπορεί να καθυστερήσει:

Εγκυμοσύνη: Αυτό είναι συχνά το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν καθυστερήσει η περίοδος. Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί και η περίοδος σας έχει καθυστερήσει, σκεφτείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Στρες: Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες σας και να διαταράξουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Άσκηση και αλλαγές βάρους: Τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η σημαντική απώλεια βάρους ή η αύξηση βάρους μπορούν επίσης να διαταράξουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Ασθένεια: Η αδιαθεσία τη στιγμή της περιόδου σας μπορεί επίσης να καθυστερήσει την περίοδό σας.

Ορμονικές καταστάσεις: Καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Εάν η περίοδός σας είναι σταθερά ακανόνιστη ή έχετε χάσει αρκετές περιόδους, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, εάν η περίοδός σας καθυστερήσει πάνω από μία εβδομάδα και έχετε βγει αρνητικό για εγκυμοσύνη, θα πρέπει επίσης να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Συμπέρασμα

Η παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου είναι ένα ουσιαστικό μέρος για την κατανόηση του σώματός σας και τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων υγείας. Μια καθυστερημένη περίοδος, ενώ μερικές φορές προκαλεί ανησυχία, μπορεί συχνά να αποδοθεί σε φυσιολογικές αλλαγές ή συνθήκες ζωής. Ωστόσο, συνεχείς παρατυπίες ή χαμένες περιόδους θα πρέπει να συζητούνται με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία και ευεξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα