Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 21 October, 2023

Πώς μειώνεται η κρεατινίνη

Η κρεατινίνη είναι ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από τους μύες κατά τη διάρκεια της κανονικής τους λειτουργίας. Συνήθως φιλτράρεται από τα νεφρά και απομακρύνεται από το σώμα μέσω των ούρων. Τα υψηλά επίπεδα στο αίμα μπορεί να είναι ένδειξη νεφρικής δυσλειτουργίας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα υπό έλεγχο. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς μειώνεται η κρεατινίνη και τους διάφορους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Διατροφή

Ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα είναι η ανθυγιεινή διατροφή. Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τον φόρτο εργασίας των νεφρών, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα κρεατινίνης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Renal Nutrition έδειξε ότι μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση σε άτομα με νεφρική νόσο. Επιπλέον, μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, κάλιο και φώσφορο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών και στη μείωση των επιπέδων.

Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα. Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι και να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει τα νεφρά να λειτουργήσουν βέλτιστα και θα την φιλτράρουν από το αίμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Kidney Diseases έδειξε ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να συμβάλουν σε υψηλά επίπεδα κρεατινίνης. Για παράδειγμα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στα νεφρά, οδηγώντας σε νεφρική βλάβη και υψηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως οι αναστολείς ΜΕΑ και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs), μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κρεατινίνης βελτιώνοντας τη λειτουργία των νεφρών.

Ασκηση

Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών νεφρών και τη μείωση των επιπέδων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις υπερβολικές προπονήσεις, καθώς μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Journal of the American Society of Nephrology έδειξε ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας και στη μείωση των επιπέδων κρεατινίνης σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.

Φυτικά φάρμακα

Ορισμένα φυτικά φάρμακα όπως το φύλλο τσουκνίδας, η ρίζα πικραλίδας και το χαμομήλι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων. Αυτά τα βότανα έχουν διουρητικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή της περίσσειας κρεατινίνης από το σώμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food έδειξε ότι το εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας και στη μείωση των επιπέδων σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.

Ιατρική περίθαλψη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται ιατρική θεραπεία για τη μείωση των υψηλών επιπέδων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για τη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας ή αιμοκάθαρση, η οποία είναι μια διαδικασία που φιλτράρει το αίμα έξω από το σώμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Society of Nephrology έδειξε ότι η αιμοκάθαρση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σε άτομα με νεφρική νόσο τελικού σταδίου.

Εδώ μπορείτε να δείτε το βότανο που ρίχνει την κρεατινίνη.

Συμπέρασμα

Η διατήρηση των επιπέδων κρεατινίνης υπό έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών νεφρών. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, παραμένοντας ενυδατωμένοι, αποφεύγοντας ορισμένα φάρμακα, ασκώντας με μέτρο, χρησιμοποιώντας φυτικές θεραπείες και αναζητώντας ιατρική θεραπεία όταν είναι απαραίτητο, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση των επιπέδων και στη διατήρηση της βέλτιστης νεφρικής λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα