Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 6 May, 2023

Πώς να Εντοπίσεις έναν Ναρκισσιστή

Ο ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού, την ανάγκη για θαυμασμό και την προσοχή και την έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Οι ναρκισσιστές είναι συχνά χειριστικοί και εκμεταλλευτικοί και μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στους ανθρώπους γύρω τους. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς να εντοπίσετε έναν ναρκισσιστή και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την επιβλαβή συμπεριφορά του.

Έχουν μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους

Ένα από τα βασικά σημάδια ενός ναρκισσιστή είναι η διογκωμένη αίσθηση της αυτο-σημασίας. Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και περιμένουν να τους αντιμετωπίζουν ως τέτοιους. Μπορεί να καυχιούνται για τα επιτεύγματα και τις ικανότητές τους και μπορεί να υπερβάλλουν ή να λένε ψέματα για τα επιτεύγματά τους. Μπορεί επίσης να υποτιμούν ή να απορρίπτουν τα επιτεύγματα των άλλων και μπορεί να μην μπορούν να δεχτούν κριτική ή σχόλια.

Έχουν ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή

Οι ναρκισσιστές έχουν επίσης μια συνεχή ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή. Μπορεί να αναζητήσουν θαυμασμό από τους άλλους και μπορεί να θυμώσουν ή να αναστατωθούν αν δεν τον λάβουν. Μπορεί επίσης να είναι απασχολημένοι με τη δική τους εμφάνιση και εικόνα και μπορεί να αναζητούν συνεχώς επικύρωση και επιβεβαίωση από τους άλλους.

Τους λείπει η ενσυναίσθηση

Ένα άλλο σημάδι ενός ναρκισσιστή είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Οι ναρκισσιστές είναι συχνά εγωκεντρικοί και απορροφημένοι στον εαυτό τους και μπορεί να μην μπορούν ή να μην θέλουν να κατανοήσουν ή να λάβουν υπόψη τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Μπορεί να αδιαφορούν για τα βάσανα των άλλων και μπορεί να χρησιμοποιούν ή να χειραγωγούν τους ανθρώπους για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.

Είναι χειριστικοί και εκμεταλλευτικοί

Οι ναρκισσιστές είναι συχνά χειριστικοί και εκμεταλλευτικοί και μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη γοητεία και το χάρισμά τους για να πάρουν αυτό που θέλουν από τους άλλους. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν κολακεία, αποπλάνηση και άλλες τακτικές για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό των άλλων και στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την εμπιστοσύνη για να τους εκμεταλλευτούν και να τους χειραγωγήσουν. Μπορεί επίσης να είναι επιρρεπείς στο ψέμα και την εξαπάτηση και μπορεί να χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές για να πάρουν αυτό που θέλουν και να αποφύγουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Έχουν μια εύθραυστη αίσθηση αυτοεκτίμησης

Παρά την διογκωμένη αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους, οι ναρκισσιστές έχουν συχνά μια εύθραυστη αίσθηση αυτοεκτίμησης. Μπορεί να είναι επιρρεπείς σε εναλλαγές της διάθεσης και εκρήξεις θυμού και μπορεί εύκολα να απειληθούν ή να προσβληθούν. Μπορεί επίσης να εμπλακούν σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, όπως κατάχρηση ουσιών ή απερίσκεπτη συμπεριφορά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες ανασφάλειές τους.

Συμπέρασμα

O ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από ένα διογκωμένο αίσθημα αυτο-σημασίας, ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή και έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Για να εντοπίσετε έναν ναρκισσιστή, αναζητήστε σημάδια όπως μια διογκωμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης, ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή, έλλειψη ενσυναίσθησης, χειριστική και εκμεταλλευτική συμπεριφορά και μια εύθραυστη αίσθηση αυτοεκτίμησης. Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να είναι νάρκισσος, είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την επιβλαβή συμπεριφορά του και να αναζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη εάν είναι απαραίτητο.

Φωτογραφία Vince Fleming

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα