Σχέσεις

Τελευταία Ενημέρωση: 16 December, 2022

Πώς να Φύγετε από μια Τοξική Σχέση

Εάν είστε σε μια τοξική σχέση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να λάβετε μέτρα για να την αφήσετε. Μια τοξική σχέση μπορεί να είναι επιζήμια συναισθηματικά και σωματικά και είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία και ευτυχία. Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εγκαταλείψετε μια τοξική σχέση:

  1. Προσδιορίστε τα σημάδια μιας τοξικής σχέσης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την αίσθηση ότι περπατάτε πάνω σε τσόφλια αβγών γύρω από τον σύντροφό σας, ότι σας επικρίνουν ή υποτιμάτε συνεχώς, σας ελέγχονται ή χειραγωγούνται ή βιώνετε σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση.
  2. Δημιουργήστε ένα σχέδιο για να φύγετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συγκέντρωση υποστήριξης από φίλους και την οικογένεια, την εύρεση ενός ασφαλούς μέρους για να μείνετε και να κάνετε ένα σχέδιο για την οικονομική και συναισθηματική σας ευημερία.
  3. Θέστε όρια και επικοινωνήστε τα όριά σας με τον σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να τους πείτε ότι δεν θα ανέχεστε πλέον ορισμένες συμπεριφορές και να θέσετε συνέπειες εάν συνεχίσουν να ενεργούν με τοξικούς τρόπους.
  4. Ζητήστε βοήθεια και υποστήριξη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συνομιλία με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο, συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή αναζήτηση βοήθειας από μια τηλεφωνική γραμμή ενδοοικογενειακής βίας.
  5. Να προσέχεις τον εαυτό σου. Το να εγκαταλείψετε μια τοξική σχέση μπορεί να είναι συναισθηματικά και σωματικά επιβαρυντικό, επομένως είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξάσκηση σε δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης όπως ο διαλογισμός, η άσκηση και ο χρόνος με υποστηρικτικά άτομα.

Θυμηθείτε, σας αξίζει να είστε σε μια υγιή και στοργική σχέση. Εάν είστε σε μια τοξική σχέση, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να την αφήσετε και να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία.

Φωτογραφία Eric Ward

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα