Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 26 October, 2023

Πώς να σταματήσετε τον βήχα τη νύχτα: Συμβουλές για έναν ήρεμο νυχτερινό ύπνο

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προσπαθείς να κοιμηθείς καλά τη νύχτα, μόνο και μόνο από έναν επίμονο βήχα. Είτε αντιμετωπίζετε κρυολόγημα, αλλεργίες ή μια χρόνια πάθηση όπως το άσθμα, ο βήχας μπορεί να δυσκολέψει την ανάπαυση που χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα. Αν έχετε βαρεθεί να γυρνάτε όλη τη νύχτα, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σταματήσετε τον βήχα σας και να κοιμάστε τον ύπνο που σας αξίζει.

Σηκώστε το κεφάλι σας

Ένας απλός τρόπος για να μειώσετε τον νυχτερινό βήχα είναι να σηκώσετε το κεφάλι σας ψηλά ενώ κοιμάστε. Αυτό μπορεί να γίνει στηρίζοντας τα μαξιλάρια σας ή χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι σφήνας. Κρατώντας το κεφάλι σας ψηλά, μπορείτε να αποτρέψετε τη συσσώρευση βλέννας στο λαιμό σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει βήχα.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η ενυδάτωση είναι σημαντική για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του βήχα τη νύχτα. Όταν είστε αφυδατωμένοι, η επένδυση του λαιμού σας μπορεί να στεγνώσει και να ερεθιστεί, καθιστώντας πιο πιθανό να βήξετε. Το να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το λαιμό σας υγρό και να μειώσετε τον βήχα τη νύχτα.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Εάν ζείτε σε ξηρό κλίμα ή εάν χρησιμοποιείτε το σύστημα θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο αέρας στο σπίτι σας μπορεί να είναι ξηρός. Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει το λαιμό σας και να προκαλέσει βήχα. Η χρήση υγραντήρα μπορεί να βοηθήσει στην προσθήκη υγρασίας στον αέρα, διευκολύνοντας την αναπνοή και μειώνοντας τον βήχα.

Δοκιμάστε σταγόνες για τον βήχα

Οι σταγόνες για τον βήχα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού και στη μείωση του βήχα. Αναζητήστε σταγόνες για τον βήχα που περιέχουν συστατικά όπως μενθόλη ή ευκάλυπτο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο μούδιασμα του λαιμού και στη μείωση του βήχα

Αποφύγετε τα ερεθιστικά

Εάν αντιμετωπίζετε βήχα, είναι σημαντικό να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει το λαιμό σας και να επιδεινώσει τον βήχα σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως ο καπνός του τσιγάρου, τα δυνατά αρώματα ή τα προϊόντα καθαρισμού με σκληρές χημικές ουσίες. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτά τα ερεθιστικά όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά πριν τον ύπνο.

Χρησιμοποιήστε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Εάν ο βήχας σας είναι επίμονος ή σοβαρός, τα φάρμακα για τον βήχα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βήχα και να διευκολύνουν τον ύπνο. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως δεξτρομεθορφάνη ή γουαϊφενεσίνη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή του βήχα ή στη χαλάρωση της βλέννας.

Ο βήχας τη νύχτα μπορεί να είναι ένα απογοητευτικό και εξαντλητικό πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον βήχα και να πάρετε την ξεκούραση που χρειάζεστε. Δοκιμάζοντας αυτές τις απλές συμβουλές και συνεργαζόμενοι με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον νυχτερινό βήχα και να επιστρέψετε στην απόλαυση ενός ήσυχου νυχτερινού ύπνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα