Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 23 April, 2023

Πώς να σταματήσετε τον βήχα το βράδυ: Συμβουλές και θεραπείες

Ο βήχας το βράδυ μπορεί να είναι τόσο απογοητευτικός όσο και ενοχλητικός στον ύπνο σας. Είτε έχετε χρόνιο βήχα, εποχιακές αλλεργίες ή κρυολόγημα ή γρίπη, υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και στην προώθηση ενός καλύτερου ύπνου. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικές αποτελεσματικές συμβουλές και θεραπείες για να σταματήσετε τον βήχα το βράδυ.

Σηκώστε το κεφάλι σας: Ο ύπνος με το κεφάλι ψηλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ρινικής σταγόνας και στην ανακούφιση του βήχα. Χρησιμοποιήστε ένα σφηνωμένο μαξιλάρι ή τοποθετήστε μερικά μαξιλάρια για να σηκώσετε το κεφάλι σας ενώ κοιμάστε.

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα: Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και να προκαλέσει βήχα. Η χρήση υγραντήρα μπορεί να βοηθήσει στην προσθήκη υγρασίας στον αέρα και στη μείωση του βήχα. Φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά τον υγραντήρα σας για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλας.

Δοκιμάστε τη θεραπεία με ατμό: Η εισπνοή ατμού μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας και να καταπραΰνει τον ξηρό βήχα. Μπορείτε να δημιουργήσετε θεραπεία ατμού κάνοντας ένα ζεστό ντους ή γεμίζοντας ένα μπολ με ζεστό νερό και εισπνέοντας τον ατμό με μια πετσέτα ντυμένη πάνω από το κεφάλι σας.

Πίνετε ζεστά υγρά: Η κατανάλωση ζεστών υγρών όπως το τσάι ή ο ζωμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου και στη μείωση του βήχα. Προσθέστε μέλι ή λεμόνι για πρόσθετη γεύση και επιπλέον καταπραϋντικά οφέλη για το λαιμό.

Αποφύγετε τους εκλυτικούς παράγοντες: Εάν ο βήχας σας οφείλεται σε αλλεργίες ή άσθμα, αποφύγετε τα ερεθίσματα που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, όπως σκόνη, γύρη ή τρίχωμα κατοικίδιων ζώων. Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο αέρα HEPA για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα στην κρεβατοκάμαρά σας.

Φάρμακα χωρίς συνταγή: Τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως τα κατασταλτικά του βήχα και τα αποχρεμπτικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βήχα και στη χαλάρωση της βλέννας. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες στη συσκευασία και συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε αυτά τα φάρμακα.

Σπιτικές θεραπείες: Υπάρχουν αρκετές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα, όπως η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ, η χρήση γαργάρων με αλμυρό νερό ή η λήψη μιας κουταλιάς μέλι. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα του βήχα.

Εάν ο βήχας σας επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή δύσπνοια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε τον βήχα το βράδυ, όπως το να σηκώνετε το κεφάλι σας, να χρησιμοποιείτε υγραντήρα, να δοκιμάζετε θεραπεία με ατμό, να πίνετε ζεστά υγρά, να αποφεύγετε τα ερεθίσματα, να παίρνετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και να χρησιμοποιείτε σπιτικές θεραπείες. Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα του βήχα και να προωθήσετε έναν πιο ξεκούραστο βραδινό ύπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα