Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 March, 2023

Πώς να Συμπεριφέρεσαι σε Άτομα με Διπολική Διαταραχή

Η διπολική διαταραχή είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, από υψηλές περιόδους μανίας έως χαμηλές περιόδους κατάθλιψης. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις κάποιον με διπολική διαταραχή, αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές και στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς να συμπεριφέρεσαι σε κάποιον με διπολική διαταραχή.

Υπομονή και Κατανόηση

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν έχετε να κάνετε με κάποιον με διπολική διαταραχή είναι να είστε υπομονετικοί και κατανοητοί. Η διπολική διαταραχή είναι μια περίπλοκη κατάσταση που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και είναι σημαντικό να είστε υποστηρικτικοί και μη επικριτικοί. Αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις ή να κρίνετε το άτομο με βάση τα συμπτώματά του και προσπαθήστε να έχετε ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Εκπαίδευση

Μια άλλη σημαντική συμβουλή είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με τη διπολική διαταραχή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκμάθηση για τα συμπτώματα, τις αιτίες και τη θεραπεία της πάθησης. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την κατανόηση της συγκεκριμένης εμπειρίας του ατόμου με τη διπολική διαταραχή και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει. Εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα την προοπτική του ατόμου και να παρέχετε πιο αποτελεσματική υποστήριξη.

Επικοινωνία

Είναι επίσης απαραίτητο να επικοινωνείτε ανοιχτά και ειλικρινά με το άτομο με διπολική διαταραχή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ακρόαση τους χωρίς κρίση και την παροχή συναισθηματικής υποστήριξης. Είναι επίσης σημαντικό να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με τα δικά σας συναισθήματα και τα όριά σας. Είναι σημαντικό να θέτετε όρια και να τα επικοινωνείτε με σαφήνεια, αλλά και να είστε ευέλικτοι και κατανοητοί.

Συναισθηματική Υποστήριξη

Ένας άλλος τρόπος για να υποστηρίξετε κάποιον με διπολική διαταραχή είναι να τον ενθαρρύνετε να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενθάρρυνσή τους να δουν έναν θεραπευτή ή γιατρό και την παροχή υποστήριξης κατά τη διάρκεια των ραντεβού και της θεραπείας. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη βοήθεια τους να τηρούν το σχέδιο θεραπείας τους και την παροχή υποστήριξης σε δύσκολες στιγμές.

Υγεία

Εκτός από την παροχή συναισθηματικής υποστήριξης, είναι επίσης απαραίτητο να βοηθήσουμε το άτομο με διπολική διαταραχή να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενθάρρυνσή τους να τρώνε μια υγιεινή διατροφή, να ασκούνται τακτικά και να κοιμούνται αρκετά.

Ναρκωτικά και αλκοόλ

Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη βοήθεια τους να αποφεύγουν τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής. Βοηθώντας το άτομο να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τη σωματική και ψυχική του υγεία και να βελτιώσετε τη συνολική του ευεξία.

Φροντίδα

Τέλος, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας όταν έχετε να κάνετε με κάποιον με διπολική διαταραχή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας, να εξασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας και να αναζητήσετε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Είναι απαραίτητο να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία και να αποφύγετε να πνιγείτε ή να καείτε.

Η ενασχόληση με κάποιον με διπολική διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολη καθώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πως σκέφτεται ένας διπολικός, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να παρέχετε υποστήριξη και βοήθεια. Με την υπομονή και την κατανόηση, την εκπαίδευση του εαυτού σας σχετικά με την πάθηση, την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία, την ενθάρρυνση της επαγγελματικής βοήθειας και τη βοήθεια στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορείτε να παρέχετε πολύτιμη υποστήριξη σε κάποιον με διπολική διαταραχή. Είναι επίσης απαραίτητο να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία και να αναζητήσετε υποστήριξη όταν χρειάζεται.

Φωτογραφία Marcos Paulo Prado

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα