Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 16 December, 2022

Πώς να ξεπεράσετε το κοινωνικό άγχος

Το κοινωνικό άγχος είναι μια κοινή πάθηση ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο ή δυσφορία σε κοινωνικές καταστάσεις, που οδηγεί σε αποφυγή αυτών των καταστάσεων ή αγωνία ενώ βρίσκεστε σε αυτές. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το κοινωνικό άγχος μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή και τις σχέσεις, καθιστώντας δύσκολη την εργασία, τη μετάβαση στο σχολείο ή ακόμα και την έξοδο από το σπίτι.

Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να ξεπεράσετε το κοινωνικό άγχος και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να αισθάνεστε πιο άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις.

 1. Προσδιορίστε και αμφισβητήστε τις αρνητικές σας σκέψεις. Το κοινωνικό άγχος συχνά περιλαμβάνει διαστρεβλωμένη, αρνητική σκέψη για τον εαυτό σας και τους άλλους. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύετε ότι όλοι σας κρίνουν, ότι θα πείτε ή θα κάνετε κάτι ντροπιαστικό ή ότι είστε κατώτεροι από τους άλλους. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές και να τροφοδοτούν τον φόβο σας για κοινωνικές καταστάσεις.
  Ένας τρόπος για να το ξεπεράσετε είναι να εντοπίσετε και να αμφισβητήσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις. Γράψτε τις σκέψεις σας και στη συνέχεια αξιολογήστε τις αντικειμενικά. Βασίζονται σε γεγονότα ή είναι υπερβολικοί ή παραμορφωμένοι; Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να δούμε την κατάσταση; Προκαλώντας αυτές τις αρνητικές σκέψεις, μπορείτε να μειώσετε τη δύναμή τους και την επιρροή τους στη συμπεριφορά σας.
 2. Εκτεθείτε σταδιακά σε κοινωνικές καταστάσεις. Μια άλλη σημαντική στρατηγική για να ξεπεράσετε το κοινωνικό άγχος είναι να εκτίθεστε σταδιακά στις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος. Αυτό είναι γνωστό ως θεραπεία έκθεσης και είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για το κοινωνικό άγχος.
  Ξεκινήστε φτιάχνοντας μια λίστα με τις κοινωνικές καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος, ταξινομημένες από το λιγότερο έως το πιο άγχος. Στη συνέχεια, αρχίστε να εκθέτετε τον εαυτό σας στην κατάσταση που προκαλεί το λιγότερο άγχος στη λίστα σας. Για παράδειγμα, εάν φοβάστε να μιλήσετε μπροστά σε μια ομάδα, μπορείτε να ξεκινήσετε μιλώντας με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας, στη συνέχεια να προχωρήσετε σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και τελικά να προχωρήσετε μέχρι να μιλήσετε μπροστά σε μια μεγαλύτερη ομάδα.
  Καθώς εκτίθεστε τον εαυτό σας σε αυτές τις καταστάσεις, είναι σημαντικό να παραμείνετε στην κατάσταση για αρκετό καιρό ώστε να αφήσετε το άγχος σας να μειωθεί από μόνο του. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά με τον καιρό, θα διαπιστώσετε ότι το άγχος σας μειώνεται και μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση πιο άνετα.
 3. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης. Ένας άλλος τρόπος για να διαχειριστείτε το κοινωνικό σας άγχος είναι να εξασκήσετε τεχνικές χαλάρωσης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν βαθιά αναπνοή, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή διαλογισμό επίγνωσης. Με την εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, μπορείτε να μειώσετε το συνολικό σας επίπεδο άγχους και να νιώσετε πιο ήρεμοι και χαλαροί σε κοινωνικές καταστάσεις.
 4. Ζητήστε υποστήριξη από άλλους. Το να ξεπεράσετε το κοινωνικό άγχος μπορεί να είναι δύσκολο και είναι σημαντικό να έχετε υποστήριξη από άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φίλους, οικογένεια ή έναν θεραπευτή που μπορεί να σας παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη. Το να μιλάτε σε κάποιον για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας μπορεί να είναι χρήσιμο και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι και περισσότερο κατανοητοί.
 5. Να προσέχεις τον εαυτό σου. Τέλος, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας για να διαχειριστείτε το κοινωνικό σας άγχος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αρκετό ύπνο, υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή αλκοόλ και ναρκωτικών. Φροντίζοντας τον εαυτό σας, μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική σωματική και ψυχική σας ευεξία και να νιώσετε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειριστείτε κοινωνικές καταστάσεις.

Τελικά, το κοινωνικό άγχος είναι μια κοινή και θεραπεύσιμη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιώντας τις στρατηγικές που περιγράφονται παραπάνω, μπορείτε να ξεπεράσετε το κοινωνικό σας άγχος και να νιώσετε πιο άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις. Με τον χρόνο και την εξάσκηση, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας και να αισθάνεστε πιο σίγουροι και σίγουροι για τον εαυτό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα