Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 22 April, 2023

Πόσο διαρκούν οι κρίσεις ημικρανίας; Τι να περιμένεις

Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν οπουδήποτε από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες, με τις περισσότερες να διαρκούν μεταξύ 4-72 ωρών. Οι φάσεις μιας κρίσης ημικρανίας περιλαμβάνουν πρόδρομες φάσεις, αύρα, κεφαλαλγία και μεταδρομικές φάσεις

Οι ημικρανίες μπορεί να είναι εξουθενωτικές, με συμπτώματα που κυμαίνονται από έντονο πόνο στο κεφάλι μέχρι ναυτία και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Εάν υποφέρετε από ημικρανίες, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε πόσο καιρό μπορούν να διαρκέσουν οι κρίσεις και τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η διάρκεια των κρίσεων ημικρανίας

Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν οπουδήποτε από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες. Συνήθως, οι επιθέσεις διαρκούν μεταξύ 4-72 ωρών. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι φάσεις μιας κρίσης ημικρανίας

Οι κρίσεις ημικρανίας έχουν διάφορες φάσεις, καθεμία με το δικό της σύνολο συμπτωμάτων. Οι φάσεις είναι:

Πρόδρομη φάση: Αυτή η φάση μπορεί να συμβεί ώρες ή και ημέρες πριν από την πραγματική κρίση ημικρανίας. Τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, κόπωση, λαχτάρα για φαγητό και αυξημένη ούρηση.

Φάση αύρας: Αυτή η φάση μπορεί να συμβεί πριν ή κατά τη φάση της κεφαλαλγίας και επηρεάζει περίπου 1 στα 5 άτομα με ημικρανίες. Τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης περιλαμβάνουν οπτικές διαταραχές, όπως λάμψεις φωτός ή τυφλά σημεία, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο πρόσωπο ή τα χέρια και δυσκολία στην ομιλία.

Φάση κεφαλαλγίας: Αυτή είναι η πιο γνωστή φάση μιας κρίσης ημικρανίας. Τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης περιλαμβάνουν έντονο πόνο στο κεφάλι, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και έμετο.

Μεταδρομική φάση: Αυτή η φάση μπορεί να συμβεί μετά τη φάση της κεφαλαλγίας και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.

Επιλογές θεραπείας για τις ημικρανίες

Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τις ημικρανίες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, των αλλαγών στον τρόπο ζωής και των φυσικών θεραπειών. Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου μιας κρίσης ημικρανίας. Συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως οι τριπτάνες και τα ερυσιβώτια είναι επίσης διαθέσιμα και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη των ημικρανιών. Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου, την αποφυγή παραγόντων όπως ορισμένες τροφές ή το άγχος και την τακτική άσκηση. Φυσικές θεραπείες όπως ο βελονισμός και η θεραπεία μασάζ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των ημικρανιών.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Ενώ οι ημικρανίες είναι συχνές και συνήθως δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, υπάρχουν φορές που απαιτείται ιατρική φροντίδα. Εάν αισθανθείτε σοβαρό πονοκέφαλο που εμφανίζεται ξαφνικά ή εάν εμφανίσετε πονοκέφαλο με πυρετό, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Συμπερασματικά, οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν οπουδήποτε από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες και να έχουν πολλές φάσεις, συμπεριλαμβανομένων των φάσεων πρόδρομου, αύρας, κεφαλαλγίας και μεταδρομικής φάσης. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής και φυσικές θεραπείες. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα ή συμπτώματα με πυρετό, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις. Κατανοώντας πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν οι ημικρανίες και τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα