Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 30 October, 2023

Πόσο καιρό κάνει να περάσει η τενοντιτιδα?

Έχετε ξυπνήσει ποτέ με έναν έντονο πόνο στον αγκώνα ή τον ώμο σας και αναρωτηθήκατε αν πρόκειται για τενοντίτιδα; Η τενοντίτιδα μπορεί να είναι απογοητευτική, καθώς φαίνεται να έρχεται και να φεύγει όπως θέλει. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες έως δύο μήνες. Τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Πιθανόν να έχετε δοκιμάσει να ξεκουράσετε την περιοχή, να κάνετε πάγο, να πάρετε ένα αντιφλεγμονώδες χωρίς συνταγή. Αλλά η τενοντίτιδα μπορεί να είναι επίμονη και ο πόνος μπορεί να επιστρέψει ακριβώς όταν αρχίσετε να αυξάνετε ξανά το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Το κλειδί είναι να μην αποθαρρύνεστε. Με λίγη υπομονή και το σωστό θεραπευτικό πλάνο, μπορείτε να ξεπεράσετε την τενοντίτιδα και να επιστρέψετε στον συνηθισμένο ενεργό εαυτό σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πόσο διαρκεί συνήθως η τενοντίτιδα, τι μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας, τα σημάδια που δείχνουν ότι η τενοντίτιδα μπορεί να είναι χρόνια και πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, θα είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την τενοντίτιδα και να κερδίσετε. Ας ξεκινήσουμε!

Οξεία Έναντι Χρόνιας Τενοντίτιδας: Κατανόηση Της Διαφοράς

Η οξεία τενοντίτιδα αναπτύσσεται συνήθως ξαφνικά μετά από τραυματισμό ή υπερβολική χρήση ενός τένοντα. Ο πόνος εμφανίζεται γρήγορα και έντονα. Η χρόνια τενοντίτιδα, από την άλλη πλευρά, αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου λόγω επαναλαμβανόμενης πίεσης ή καταπόνησης των τενόντων. Ο πόνος μπορεί να ξεκινά ήπιος αλλά επιδεινώνεται σταδιακά.

Αν έχετε οξεία τενοντίτιδα, τα καλά νέα είναι ότι συχνά επουλώνεται μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες έως εβδομάδες, αν ξεκουράζετε την πληγείσα περιοχή. Η εφαρμογή πάγου για 10-15 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Η λήψη ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη, θα σας ανακουφίσει επίσης από την ενόχληση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αποστραγγίσει την περίσσεια υγρού από τον τένοντα ή να χορηγήσει κορτικοστεροειδή.

Η χρόνια τενοντίτιδα, ωστόσο, μπορεί να επιμένει για μήνες και μπορεί να γίνει μια μακροχρόνια κατάσταση. Μαζί με την ανάπαυση, την αποπάγωσή της και τα φάρμακα OTC, μπορεί να απαιτείται φυσικοθεραπεία ή εργοθεραπεία για να διορθωθούν τα ζητήματα που προκαλούν την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Οι ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ευελιξίας και του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Εάν οι συντηρητικές θεραπείες δεν βοηθήσουν μετά από 6-12 μήνες, η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ή την αποκόλληση του τένοντα μπορεί να προσφέρει μόνιμη ανακούφιση.

Ο χρόνος αποκατάστασης της τενοντίτιδας εξαρτάται τελικά από τη σοβαρότητα και από το αν είναι οξεία ή χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα δουν σημαντική βελτίωση από την οξεία τενοντίτιδα μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες. Η χρόνια τενοντίτιδα μπορεί να χρειαστεί από 3 μήνες έως και πάνω από ένα χρόνο για να επουλωθεί και μπορεί να απαιτεί συνεχή διαχείριση για την πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων. Τα καλά νέα είναι ότι με την κατάλληλη θεραπεία και υπομονή, μπορείτε να ξεπεράσετε την τενοντίτιδα και να επιστρέψετε στη φυσιολογική σας δραστηριότητα.

Παράγοντες Που Επηρεάζουν Το Χρόνο Αποκατάστασης Της Τενοντίτιδας

Ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση της τενοντίτιδας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση διάφορους παράγοντες:

-Η σοβαρότητα της φλεγμονής. Η ήπια έως μέτρια τενοντίτιδα μπορεί να υποχωρήσει σε λίγες εβδομάδες με την κατάλληλη ξεκούραση, τον πάγο και τη φυσικοθεραπεία. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν 3 μήνες ή περισσότερο για να αναρρώσουν πλήρως.

-Υποκείμενες καταστάσεις. Καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα ή ο διαβήτης μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τυχόν χρόνιες ασθένειες για να υποστηρίξετε την υγεία των τενόντων.

-Ηλικία και γενική υγεία. Οι τένοντες επουλώνονται πιο αργά καθώς μεγαλώνουμε λόγω αλλαγών στην κυκλοφορία και την αναγέννηση των κυττάρων. Η παραμονή σε σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα βοηθήσουν στην ταχύτερη αποκατάσταση.

-Θεραπεία και αποκατάσταση. Η τήρηση της μεθόδου R.I.C.E. - ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση - ειδικά μέσα στις πρώτες 1-2 ημέρες, είναι το κλειδί. Η πρώιμη φυσικοθεραπεία, η στήριξη και οι ασκήσεις εύρους κίνησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και στην πρόληψη του σχηματισμού ουλώδους ιστού. Η αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση.

-Το επίπεδο δραστηριότητας και οι απαιτήσεις της εργασίας. Εάν η εργασία σας ή οι καθημερινές σας δραστηριότητες απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή βαριά ανύψωση, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επούλωση των τενόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί τροποποιημένο ωράριο ή άδεια από την εργασία.

Το συμπέρασμα: Οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας θα αρχίσουν να βελτιώνονται μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, αλλά η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει 6-12 εβδομάδες με την κατάλληλη θεραπεία και την αποφυγή νέου τραυματισμού. Να είστε υπομονετικοί και να ακούτε το σώμα σας. Το να πιέζετε τον πόνο θα κάνει τα πράγματα χειρότερα και θα παρατείνει την αγωνία σας. Με επιμελή αποκατάσταση, οι επώδυνοι τένοντες σας μπορούν να επιστρέψουν σε φυσιολογική λειτουργία.

Θεραπείες Που Βοηθούν Στην Επιτάχυνση Της Ανάρρωσης

Για να επιταχύνετε την αποκατάσταση της τενοντίτιδας, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας θα επουλωθούν μόνες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες έως μήνες. Ωστόσο, οι παρακάτω μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να ανακουφίσουν την ταλαιπωρία σας στο μεταξύ.

Ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση

Η μέθοδος R.I.C.E. κάνει θαύματα για τους περισσότερους τραυματισμούς των τενόντων. Ξεκουράστε την πληγείσα περιοχή, εφαρμόστε πάγο για 10-20 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα, συμπιέστε την περιοχή με έναν ελαστικό επίδεσμο και ανυψώστε τον τραυματισμό πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Αυτά τα βήματα μειώνουν το πρήξιμο και ανακουφίζουν την πίεση στον τένοντα.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη ή η δικλοφενάκη μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο και τη φλεγμονή. Ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας και μην τα λαμβάνετε για περισσότερες από 10 συνεχόμενες ημέρες, εκτός αν σας τα υποδείξει ο γιατρός.

Φυσική θεραπεία

Μόλις ο πόνος αρχίσει να βελτιώνεται, επισκεφθείτε έναν φυσικοθεραπευτή. Μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες ασκήσεις για να τεντώσετε και να δυναμώσετε απαλά τον τένοντα και τους γύρω μύες. Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην αποφυγή νέων τραυματισμών και επιταχύνει την επούλωση.

Κορτικοστεροειδείς ενέσεις

Για επίμονη φλεγμονή και πόνο που δεν βελτιώνεται με άλλες μεθόδους, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση. Το στεροειδές φάρμακο χορηγείται με ένεση απευθείας στο θηκάρι του τένοντα. Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, αλλά μπορούν να βοηθήσουν να σπάσει ο κύκλος της φλεγμονής και να επιτρέψουν σε άλλες θεραπείες να αρχίσουν να λειτουργούν.

Τα στηρίγματα ή οι νάρθηκες

Η χρήση ενός νάρθηκα ή σφεντόνα μπορεί να μειώσει την πίεση από τον τένοντα, επιτρέποντάς του να ξεκουραστεί. Ωστόσο, χρησιμοποιήστε έναν τέτοιο νάρθηκα μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα, καθώς η ακινητοποίηση της άρθρωσης για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία. Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας για τη σωστή χρήση και διάρκεια.

Με υπομονή και το σωστό συνδυασμό θεραπειών, οι περισσότερες τενοντίτιδες θα βελτιωθούν σημαντικά μέσα σε 6 έως 12 εβδομάδες. Ωστόσο, η πλήρης επούλωση μπορεί να διαρκέσει 3 μήνες ή και περισσότερο. Μείνετε προσηλωμένοι στο σχέδιο αποθεραπείας σας και να είστε ευγενικοί με τους τένοντές σας!

Συμπέρασμα

Ορίστε λοιπόν. Η τενοντίτιδα μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες ή μήνες αν δεν την φροντίσετε σωστά. Αλλά με ξεκούραση, φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας. Το κλειδί είναι η υπομονή και η μη βιαστική διαδικασία επούλωσης. Είναι απογοητευτικό να πρέπει να περιορίζετε την κίνηση ή να διακόπτετε την άσκηση ή τα χόμπι σας, αλλά αν θέλετε μόνιμη ανακούφιση, πρέπει να δώσετε στους τένοντες σας τον χρόνο που χρειάζονται για να αναρρώσουν. Μείνετε θετικοί, ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας και έχετε το βλέμμα σας στραμμένο στη γενικότερη εικόνα. Οι τένοντές σας θα επουλωθούν και θα είστε και πάλι σε φόρμα πριν το καταλάβετε. Ο χρόνος θα περάσει γρήγορα, αν φροντίζετε τον εαυτό σας στην πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα