Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 14 January, 2024

Πότε Γυρίζει ένας Ναρκισσιστής?

Οι ναρκισσιστές είναι γνωστοί για τη χειριστική και εγωκεντρική συμπεριφορά τους και αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ταραχώδεις σχέσεις με τους γύρω τους. Αν έχετε βιώσει ένα χωρισμό με έναν ναρκισσιστικό σύντροφο, ίσως αναρωτιέστε αν και πότε θα γυρίσουν.

Δύναμη και Έλεγχος

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση ενός ναρκισσιστή να γυρίσει σε μια σχέση. Ένα από τα κύρια κίνητρα για να επιστρέψει ένας ναρκισσιστής είναι η επιθυμία για δύναμη και έλεγχο. Οι ναρκισσιστές συχνά λαχταρούν την προσοχή και τον θαυμασμό και μπορεί να βλέπουν μια σχέση ως έναν τρόπο για να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη. Μπορεί επίσης να επιστρέψουν σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν και να εκμεταλλευτούν τον σύντροφό τους, χρησιμοποιώντας τη γοητεία τους και τις τακτικές χειραγώγησης για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Μοναξία

Ένας άλλος λόγος που ένας ναρκισσιστής μπορεί να γυρίσει είναι ο φόβος του να μείνει μόνος. Οι ναρκισσιστές έχουν συχνά έναν βαθιά ριζωμένο φόβο απόρριψης και εγκατάλειψης και μπορεί να επιστρέψουν σε μια σχέση σε μια προσπάθεια να αποφύγουν αυτά τα συναισθήματα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απόφαση ενός ναρκισσιστή να γυρίσει συχνά δεν βασίζεται στη γνήσια φροντίδα ή ανησυχία για τον σύντροφό του. Μπορεί να προσπαθούν να προσελκύσουν τον σύντροφό τους με μεγάλες χειρονομίες και υποσχέσεις αλλαγής, αλλά αυτές οι ενέργειες είναι συχνά επιφανειακές και δεν υποστηρίζονται από μια αληθινή επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη ή βελτίωση.

Εάν έχετε βιώσει ένα χωρισμό με έναν ναρκισσιστικό σύντροφο και αναρωτιέστε αν και πότε θα γυρίσει, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία και τα όριά σας. Σκεφτείτε να αναζητήσετε υποστήριξη από φίλους, την οικογένεια ή έναν θεραπευτή για να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να πάρετε αποφάσεις που είναι οι καλύτερες για εσάς. Να θυμάστε ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τους ναρκισσιστές να επιστρέφουν σε μια σχέση και μετά να φεύγουν ξανά, και είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο.

Συμπέρασμα

Σε τελική ανάλυση, η απόφαση για το αν θα πάρεις πίσω έναν ναρκισσιστή ή όχι είναι προσωπική απόφαση και είναι σημαντικό να σταθμίσεις προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά και να εξετάσεις εάν η σχέση είναι υγιής και ωφέλιμη για σένα. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ελπίζουμε σε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του ναρκισσιστή, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αληθινή αλλαγή απαιτεί προθυμία να αναλάβει προσωπική ευθύνη και να εργαστεί με τον εαυτό του, και αυτό συχνά δεν είναι κάτι που οι ναρκισσιστές είναι πρόθυμοι ή ικανοί να κάνουν.

Φωτογραφία Harli Marten

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα