Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 18 March, 2023

Πότε φεύγει το πρήξιμο από διάστρεμμα;

Το πρήξιμο από ένα διάστρεμμα μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Ενώ το πρήξιμο είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης, υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί η διάρκεια και η σοβαρότητά του, όπως η ανάπαυση, ο πάγος, η συμπίεση και η ανύψωση. Ωστόσο, εάν το οίδημα επιμένει ή επιδεινώνεται, μπορεί να είναι απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας

Τα διαστρέμματα είναι συνήθεις τραυματισμοί που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια αθλημάτων, άσκησης ή άλλων σωματικών δραστηριοτήτων. Συμβαίνουν όταν οι σύνδεσμοι που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους τεντώνονται ή σχίζονται, προκαλώντας πόνο, πρήξιμο και περιορισμένη κινητικότητα. Το πρήξιμο είναι ένα κοινό σύμπτωμα ενός διαστρέμματος, αλλά πόσο διαρκεί; Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πότε το πρήξιμο από ένα διάστρεμμα φεύγει και θα δώσουμε συμβουλές για το πώς να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης.

Κατανοώντας τα διαστρέμματα και το πρήξιμο

Πριν δούμε τη διάρκεια του οιδήματος, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τι το προκαλεί. Το πρήξιμο είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε έναν τραυματισμό. Όταν συμβαίνει ένα διάστρεμμα, αίμα και άλλα υγρά τρέχουν στην πληγείσα περιοχή, προκαλώντας φλεγμονή και πρήξιμο του ιστού. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται φλεγμονή και είναι ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ωστόσο, το υπερβολικό πρήξιμο μπορεί να είναι άβολο και ακόμη και να παρατείνει τη διαδικασία επούλωσης.

Πόσο διαρκεί το πρήξιμο;

Η διάρκεια του οιδήματος από ένα διάστρεμμα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Γενικά, τα ήπια διαστρέμματα θα προκαλέσουν οίδημα για μερικές ημέρες, ενώ τα πιο σοβαρά διαστρέμματα μπορεί να προκαλέσουν οίδημα για αρκετές εβδομάδες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το πρήξιμο είναι σημάδι ότι το σώμα σας θεραπεύεται, επομένως δεν είναι απαραίτητα κακό. Ωστόσο, εάν το πρήξιμο επιμένει ή επιδεινώνεται μετά από μερικές ημέρες, μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρού τραυματισμού και θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.

Παράγοντες που επηρεάζουν το πρήξιμο

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του οιδήματος από ένα διάστρεμμα. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 1. Σοβαρότητα του τραυματισμού
  Όσο πιο σοβαρός είναι ο τραυματισμός, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει το οίδημα.
 2. Θέση του τραυματισμού
  Τραυματισμοί σε περιοχές με πιο σημαντική ροή αίματος, όπως οι αστραγάλοι, μπορεί να προκαλέσουν πιο σημαντικό πρήξιμο.
 3. Ηλικία
  Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν πιο παρατεταμένο οίδημα λόγω μειωμένης ροής αίματος και βραδύτερης επούλωσης.
 4. Γενική υγεία
  Άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτης ή κυκλοφορικά προβλήματα, μπορεί να εμφανίσουν πιο παρατεταμένο οίδημα.

Συμβουλές για τη μείωση του πρηξίματος

Ενώ το πρήξιμο είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του οιδήματος από ένα διάστρεμμα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Ξεκουραστείτε
  Η ανάπαυση της πληγείσας περιοχής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος μειώνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή.
 2. Πάγος
  Η εφαρμογή πάγου στην πληγείσα περιοχή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πρηξίματος.
 3. Συμπίεση
  Η χρήση συμπιεστικού επιδέσμου ή περιτυλίγματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος περιορίζοντας την κίνηση του υγρού στην πληγείσα περιοχή.
 4. Υψόμετρο
  Η διατήρηση της πληγείσας περιοχής ανυψωμένη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος προάγοντας τη ροή του αίματος μακριά από την περιοχή.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρήξιμο από ένα διάστρεμμα θα υποχωρήσει από μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια. Αυτά περιλαμβάνουν:

Το πρήξιμο δεν βελτιώνεται μετά από λίγες μέρες.
Το πρήξιμο επιδεινώνεται.
Η τραυματισμένη περιοχή μουδιάζει ή μυρμηγκιάζει.
Υπάρχουν σημαντικές μώλωπες γύρω από την τραυματισμένη περιοχή.
Ο τραυματισμός είναι σοβαρός και υπάρχει ορατή παραμόρφωση

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, το οίδημα είναι ένα κοινό σύμπτωμα ενός διαστρέμματος, αλλά το πόσο διαρκεί μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Ενώ το πρήξιμο είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη διάρκεια και τη σοβαρότητά του. Εάν το οίδημα επιμένει ή επιδεινώνεται μετά από μερικές ημέρες, μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρού τραυματισμού και θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα