Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 15 April, 2023

Πότε βγάζουν δόντια τα μωρά;

Ως νέοι γονείς, ένα από τα πιο συναρπαστικά και άγχος ορόσημα είναι όταν το μωρό σας αρχίζει να βγάζει τα δόντια του. Όσο και αν θέλετε να δείτε αυτά τα χαριτωμένα δοντάκια να βγαίνουν, ανησυχείτε επίσης για τη διαδικασία και αν είναι φυσιολογική. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πότε συνήθως τα μωρά βγάζουν τα δόντια τους, τι να περιμένετε κατά τη διαδικασία της οδοντοφυΐας και πώς μπορείτε να βοηθήσετε να ηρεμήσει το μικρό σας.

Σε ποια ηλικία τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν δόντια;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση διαφέρει από μωρό σε μωρό, αλλά τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να βγάζουν τα δόντια τους περίπου στην ηλικία των έξι μηνών. Ωστόσο, ορισμένα μωρά μπορεί να βγάλουν το πρώτο τους δόντι ήδη από τους τρεις μήνες, ενώ άλλα μπορεί να μην βγάλουν το πρώτο τους δόντι μέχρι να είναι άνω του ενός έτους. Εάν το μωρό σας δεν εμφανίζει σημάδια δοντιών μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, συνιστάται να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα.

Ποια είναι τα σημάδια της οδοντοφυΐας;

Καθώς τα δόντια του μωρού σας αρχίζουν να βγαίνουν, μπορεί να παρατηρήσετε μερικά κοινά σημάδια οδοντοφυΐας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αυξημένο σάλιο
Ευερεθιστότητα και φασαρία
Άρνηση να φάει ή να πιει
Μασώντας τα πάντα στο μάτι
Πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα
Δυσκολία στον ύπνο
Εάν το μωρό σας εμφανίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι μια καλή ένδειξη ότι βγάζει οδοντοφυΐα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν παρουσιάζουν όλα τα μωρά τα ίδια συμπτώματα και μερικά μπορεί να μην παρουσιάζουν καθόλου σημάδια οδοντοφυΐας.

Πώς είναι η διαδικασία οδοντοφυΐας;

Η οδοντοφυΐα μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Καθώς τα δόντια τους αρχίζουν να σπρώχνουν τα ούλα τους, το μωρό σας μπορεί να αισθανθεί δυσφορία και πόνο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία και ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ηρεμήσετε το μικρό σας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία της οδοντοφυΐας είναι παρέχοντας στο μωρό σας κάτι κρύο για να μασήσει. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα παγωμένο δακτύλιο οδοντοφυΐας ή ένα κρύο πανί. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε απαλό μασάζ στα ούλα του μωρού σας με ένα καθαρό δάχτυλο ή μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.

Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας ξεκουράζεται αρκετά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν δυσκολεύονται να κοιμηθούν, δοκιμάστε να τα κουνήσετε ή να χρησιμοποιήσετε ένα μηχάνημα λευκού θορύβου για να τα καταπραύνετε.

Πότε πρέπει να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας;

Ακόμη και πριν αρχίσουν να βγαίνουν τα δόντια του μωρού σας, είναι σημαντικό να αρχίσετε να εφαρμόζετε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής. Μπορείτε να ξεκινήσετε σκουπίζοντας απαλά τα ούλα του μωρού σας με ένα καθαρό, υγρό πανί μετά το τάισμα. Μόλις αρχίσουν να μπαίνουν τα δόντια τους, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια μικρή οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας.

Συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία πριν τον ύπνο. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόκρεμα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για μωρά, καθώς η οδοντόκρεμα ενηλίκων μπορεί να είναι πολύ σκληρή στα αναπτυσσόμενα δόντια τους.

Συμπερασματικά

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και η διαδικασία της οδοντοφυΐας μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για εσάς όσο και για το μικρό σας. Κατανοώντας τα σημάδια της οδοντοφυΐας, γνωρίζοντας πώς να ηρεμήσετε το μωρό σας και ασκώντας καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, μπορείτε να βοηθήσετε να γίνει αυτή η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ανώδυνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα