Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 14 January, 2024

Πότε Χωρίζει ο Νάρκισσος?

Το διαζύγιο μπορεί να είναι μια δύσκολη και συναισθηματική διαδικασία για οποιονδήποτε, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για άτομα που παρουσιάζουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Ο ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από μια υπερβολική αίσθηση αυτοπεποίθησης, έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους και ανάγκη για θαυμασμό. Οι ναρκισσιστές μπορεί να έχουν δυσκολίες με τη δέσμευση και μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των γάμων. Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικούς λόγους για να καταλάβουμε πότε χωρίζει ο νάρκισσος.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε ένας ναρκισσιστής μπορεί να αποφασίσει να χωρίσει, καθώς κάθε άτομο και κάθε σχέση είναι μοναδικές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο να ζητήσει διαζύγιο ένας ναρκισσιστής.

Ένας πιθανός λόγος για έναν ναρκισσιστή να χωρίσει είναι ότι δεν λαμβάνουν πλέον την προσοχή και την επικύρωση που λαχταρούν. Οι ναρκισσιστές συχνά αναζητούν συντρόφους που θα τους προσφέρουν συνεχή θαυμασμό και θα υποστηρίζουν τη μεγαλειώδη αίσθηση της αυτο-σημασίας τους. Εάν ένας σύντροφος δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει αυτές τις ανάγκες, ο νάρκισσος μπορεί να γίνει αδιάφορος και να αναζητήσει άλλη πηγή τροφοδοσίας.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει έναν ναρκισσιστή να ζητήσει διαζύγιο είναι μια αντιληπτή απειλή για την κατάσταση ή τη φήμη του. Οι ναρκισσιστές συχνά ανησυχούν πολύ για το πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι και μπορεί να αισθάνονται ότι ένας αποτυχημένος γάμος δεν αντανακλά άσχημα σε αυτούς. Εάν ένας νάρκισσος πιστεύει ότι ο σύζυγός του βλάπτει τη φήμη του ή τους κάνει να χάσουν το καθεστώς, μπορεί να αποφασίσουν να τερματίσουν το γάμο για να προστατεύσουν το εγώ τους.

Είναι επίσης πιθανό ένας νάρκισσος να χωρίσει εάν αισθάνεται ότι ο σύντροφός του δεν ικανοποιεί πλέον τις ανάγκες του ή δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες του. Οι ναρκισσιστές μπορεί να έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από τους συντρόφους τους και μπορεί εύκολα να απογοητευτούν ή να απογοητευτούν εάν αυτές οι προσδοκίες δεν ικανοποιηθούν. Εάν ένας ναρκισσιστής αισθάνεται ότι ο σύντροφός του δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του, μπορεί να αποφασίσει να τερματίσει τη σχέση για να βρει κάποιον που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του.

Εάν σκέφτεστε να χωρίσετε έναν ναρκισσιστή, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν. Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι χειριστικοί και μπορεί να χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές, όπως το γκάζι, για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο στη σχέση. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε την υποστήριξη ενός θεραπευτή ή άλλων έμπιστων ατόμων κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης διαδικασίας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε ένας ναρκισσιστής μπορεί να αποφασίσει να χωρίσει. Η απόφαση να τερματιστεί ένας γάμος μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη προσοχής και επικύρωσης, μια αντιληπτή απειλή για τη φήμη ή την κατάστασή τους ή η αίσθηση ότι οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται. Εάν σκέφτεστε να χωρίσετε έναν ναρκισσιστή, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν και να αναζητήσετε την υποστήριξη έμπιστων ατόμων.

Φωτογραφία Eric Ward

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα