Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 31 October, 2023

Πρησμένη φλέβα στο χέρι: Τι πρέπει να ξέρεις

Κάποια στιγμή, μπορεί να παρατηρήσετε μια πρησμένη φλέβα στο χέρι σας που δεν υπήρχε πριν. Αυτό μπορεί να σας ξαφνιάσει και να σας κάνει να ανησυχήσετε για το τι μπορεί να το προκάλεσε και αν χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Μια πρησμένη φλέβα στο χέρι είναι συχνά σημάδι μιας κατάστασης που είναι γνωστή ως επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα. Ενώ το πρήξιμο μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό, τα καλά νέα είναι ότι η επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα συνήθως δεν είναι σοβαρή κατάσταση και συχνά υποχωρεί μόνη της σε λίγες εβδομάδες με αυτοφροντίδα και θεραπείες χωρίς συνταγή. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική αξιολόγηση για τυχόν συμπτώματα πέρα από μια πρησμένη φλέβα, ώστε να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες των πρησμένων φλεβών στο χέρι και πώς να βρείτε ανακούφιση από τυχόν ενοχλήσεις. Με τη σωστή φροντίδα και τις προφυλάξεις, μπορείτε να υποστηρίξετε τη διαδικασία επούλωσης του σώματός σας και να αποτρέψετε μελλοντικές εξάρσεις.

Τι Προκαλεί Πρησμένες Φλέβες Στο Χέρι;

Πρησμένες φλέβες στο χέρι: Πιθανές αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι φλέβες στο χέρι μπορεί να διογκωθούν ή να διευρυνθούν.

Μια κοινή αιτία είναι η γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα τοιχώματα των φλεβών μπορεί να αποδυναμωθούν και να χάσουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα να τεντώνονται και να διογκώνονται. Αυτό είναι γνωστό ως κιρσοί. Οι κιρσοί είναι συχνά οικογενειακοί και τείνουν να είναι πιο συνηθισμένοι στις γυναίκες.

Ο τραυματισμός ή το τραύμα στο χέρι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διογκωμένες φλέβες. Οι μώλωπες, τα κατάγματα ή οι βλάβες στις ίδιες τις φλέβες μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη της ροής του αίματος ή διαρροές που οδηγούν σε πρήξιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος αίματος (θρόμβωση). Αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν το πρήξιμο συνοδεύεται από πόνο, ερυθρότητα ή θερμότητα στο χέρι.

Υποκείμενες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο υποθυρεοειδισμός ή οι θρόμβοι αίματος μπορεί να συμβάλλουν στη διόγκωση των φλεβών του χεριού. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις και τους ιστούς. Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών και την κυκλοφορία. Οι θρόμβοι αίματος εμποδίζουν τη ροή του αίματος, προκαλώντας συσσώρευση υγρών. Η διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία τυχόν υποκείμενων παθήσεων είναι σημαντική.

Η εγκυμοσύνη διευρύνει προσωρινά τις φλέβες για να φιλοξενήσει τον αυξημένο όγκο αίματος, προκαλώντας συχνά πρησμένα χέρια. Η ανύψωση των χεριών, η άσκηση και η χρήση γαντιών συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσφορίας. Το πρήξιμο συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Εάν οι διογκωμένες φλέβες των χεριών σας προκαλούν πόνο, δυσφορία ή ανησυχία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να εξετάσει τις φλέβες σας, να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για τη μείωση του πρηξίματος και τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν συμπίεση, φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής και, σε σοβαρές περιπτώσεις, διαδικασίες όπως η αφαίρεση φλεβών ή η θεραπεία με λέιζερ.

Συμπτώματα Πρησμένων Φλεβών Στο Χέρι Που Πρέπει Να Προσέξετε

Εάν παρατηρήσετε ότι οι φλέβες στο χέρι σας γίνονται πιο εμφανείς ή πρησμένες, αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη πάθηση που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Προσέξτε αυτά τα συμπτώματα:

Πρήξιμο

Αισθητή διόγκωση των φλεβών, ειδικά αν είναι επίμονη ή επώδυνη. Οι διογκωμένες φλέβες μπορεί να είναι σημάδι θρόμβων αίματος, τραυματισμού ή κιρσών. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν το πρήξιμο συνοδεύεται από ερυθρότητα, πόνο ή ζέστη στην περιοχή.

Πόνος ή άλγος

Φλέβες που πονάνε ή πονάνε, ειδικά όταν στέκεστε ή κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει κιρσούς ή θρόμβους αίματος, οι οποίοι απαιτούν διάγνωση και θεραπεία.

Ορατές, στρεβλές φλέβες

Φλέβες που γίνονται πολύ εμφανείς, στριμμένες ή μοιάζουν με σχοινί στην όψη. Αυτό είναι σύμπτωμα των κιρσών, που προκαλούνται από κατεστραμμένες ή ελαττωματικές βαλβίδες στις φλέβες. Οι κιρσοί τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου χωρίς θεραπεία.

Δερματικές αλλαγές

Το δέρμα πάνω από τις διογκωμένες φλέβες μπορεί να αποχρωματιστεί, να ξεφλουδίσει, να σκληρύνει ή να δημιουργηθούν έλκη. Αυτές οι δερματικές αλλαγές μπορεί να υποδηλώνουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια ή άλλες διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος που χρήζουν ιατρικής αξιολόγησης.

Διαταραγμένη κυκλοφορία

Εάν οι διογκωμένες φλέβες συνοδεύονται από μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή ψύχος στο χέρι ή το μπράτσο, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί απόφραξη στις φλέβες που επηρεάζει την κυκλοφορία. Ζητήστε άμεση ιατρική περίθαλψη, καθώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε επείγον ιατρικό περιστατικό, εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Η σωστή διάγνωση και φροντίδα για τις διογκωμένες φλέβες στα χέρια ή τα μπράτσα είναι σημαντική για την αποφυγή δυνητικά σοβαρών επιπλοκών. Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα. Μπορεί να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Πότε Πρέπει Να Επισκεφθείτε Γιατρό Για Τις Πρησμένες Φλέβες Στο Χέρι Σας

Εάν οι διογκωμένες φλέβες στο χέρι σας προκαλούν σημαντική δυσφορία ή αλλαγές, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι οι διογκωμένες φλέβες σας μπορεί να χρειάζονται ιατρική φροντίδα περιλαμβάνουν

 • Πόνος ή ευαισθησία στη διογκωμένη περιοχή που δεν βελτιώνεται με μέτρα αυτοφροντίδας. Το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται σε θρόμβο αίματος (θρόμβωση) ή σε φλεγμονή της φλέβας (φλεβίτιδα).
 • Το πρήξιμο εμφανίζεται μόνο στο ένα χέρι ή στο ένα χέρι. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει απόφραξη ή θρόμβο στη φλέβα.
 • Το χέρι ή το μπράτσο σας γίνεται ζεστό ή κόκκινο, γεγονός που μπορεί να αποτελεί ένδειξη μόλυνσης.
 • Το πρήξιμο είναι σοβαρό ή δεν βελτιώνεται. Το υπερβολικό πρήξιμο μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως μειωμένη κινητικότητα ή μειωμένη ροή αίματος.
 • Έχετε παράγοντες κινδύνου για θρόμβους αίματος, όπως καρκίνο ή καρδιακή νόσο. Οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες μπορεί να είναι επικίνδυνοι εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Διάγνωση της αιτίας

Για να προσδιορίσετε την αιτία των διογκωμένων φλεβών σας, ο γιατρός σας θα εξετάσει το προσβεβλημένο χέρι και το χέρι. Μπορεί να διατάξει ορισμένες εξετάσεις όπως:

 • Αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει για ενδείξεις λοίμωξης ή θρόμβων αίματος.
 • Υπερηχογράφημα για την ανίχνευση θρόμβων στις φλέβες (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) ή φλεγμονή των φλεβών (φλεβίτιδα).
 • Ακτίνες Χ ή αξονική τομογραφία για να ελεγχθούν τραυματισμοί των οστών ή όγκοι που θα μπορούσαν να πιέζουν τις φλέβες.

Μόλις προσδιοριστεί η αιτία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Αντιπηκτικά ή φάρμακα διάλυσης θρόμβων για θρόμβους αίματος.
 • Ανύψωση του βραχίονα, εφαρμογή θερμών επιθεμάτων, επίδεσμοι και αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς συνταγή για φλεβίτιδα.
 • Αντιβιοτικά για λοιμώξεις.
 • Περαιτέρω εξετάσεις ή διαδικασίες για τον προσδιορισμό υποκείμενης πάθησης.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα βήματα αυτοφροντίδας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των διογκωμένων φλεβών. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή επίμονα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχουν υποκείμενες παθήσεις και να σας συστήσει θεραπεία για να μειώσει την ταλαιπωρία σας και να αποτρέψει επιπλοκές.

Διάγνωση Των Πρησμένων Φλεβών Στο Χέρι

Εάν παρατηρήσετε διογκωμένες φλέβες στο χέρι ή το μπράτσο σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Υπάρχουν διάφορες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πρησμένες φλέβες.

Θρόμβοι αίματος

Οι πρησμένες φλέβες στο χέρι μπορεί να είναι σημάδι θρόμβου αίματος, γνωστού επίσης ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στη φλέβα, προκαλώντας τη διόγκωσή της. Η εν τω βάθει θρόμβωση εμφανίζεται συνήθως στα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να σχηματιστεί στα χέρια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο, ευαισθησία και ερυθρότητα. Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει υπερηχογράφημα για να ανιχνεύσει την παρουσία θρόμβου. Συνήθως συνταγογραφούνται αντιπηκτικά για τη μείωση του θρόμβου.

Κιρσοί

Οι κιρσοί είναι διογκωμένες, στρεβλές φλέβες που συχνά είναι ορατές κάτω από το δέρμα. Εμφανίζονται συνήθως στα πόδια, αλλά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στα χέρια. Οι κιρσοί προκαλούνται από κατεστραμμένες ή εξασθενημένες βαλβίδες στις φλέβες που επιτρέπουν στο αίμα να ρέει προς τα πίσω. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο και ορατές φλέβες. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν κάλτσες συμπίεσης, σκληροθεραπεία, θεραπεία με λέιζερ και χειρουργική επέμβαση στις φλέβες.

Λοίμωξη

Μια λοίμωξη στο χέρι ή το χέρι μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένες φλέβες. Καταστάσεις όπως η κυτταρίτιδα, μια λοίμωξη του δέρματος και των μαλακών ιστών, ή η θρομβοφλεβίτιδα, μια φλεγμονή των φλεβών, μπορούν να μπλοκάρουν ή να βλάψουν τις φλέβες και τα λεμφαγγεία στο χέρι. Μπορεί να έχετε πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο και ζέστη στην περιοχή. Για τη θεραπεία των περισσότερων λοιμώξεων χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά. Η εφαρμογή θερμών επιθεμάτων, η ανύψωση του βραχίονα και τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος.

Προβλήματα καρδιάς ή κυκλοφορίας

Οι διογκωμένες φλέβες στο χέρι μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτούν μια υποκείμενη κατάσταση της καρδιάς ή της κυκλοφορίας, όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή περιφερική αρτηριακή νόσο. Η συσσώρευση υγρών, που προκαλείται από την αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει σωστά ή από αρτηριακές αποφράξεις, μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στις φλέβες. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν το πρήξιμο συνοδεύεται από δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή μούδιασμα στο χέρι. Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως ή αγγειογραφία για να προσδιοριστεί η αιτία. Η θεραπεία επικεντρώνεται στη διαχείριση της υποκείμενης πάθησης.

Συνοπτικά, οι διογκωμένες φλέβες στο χέρι μπορεί να έχουν διάφορες πιθανές αιτίες, που κυμαίνονται από μικρές έως σοβαρές. Μην αγνοείτε αυτό το σύμπτωμα - επισκεφθείτε το γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Μπορεί να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για τη μείωση του πρηξίματος, την πρόληψη επιπλοκών και τη βελτίωση των συμπτωμάτων σας.

Επιλογές Θεραπείας Για Τις Πρησμένες Φλέβες Στο Χέρι

Επιλογές θεραπείας

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη θεραπεία των διογκωμένων φλεβών στο χέρι. Η πορεία της θεραπείας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και στην ανακούφιση από την πίεση. Εφαρμόστε παγοκύστες στην πληγείσα περιοχή σε διαστήματα 10-15 λεπτών μερικές φορές την ημέρα για να συσφίξετε τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσετε τη συσσώρευση υγρών. Οι επίδεσμοι συμπίεσης, τα γάντια ή τα μανίκια μπορούν επίσης να προσφέρουν ανακούφιση εφαρμόζοντας πίεση για τη μείωση του πρηξίματος.

Για ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις, η ανύψωση του χεριού πάνω από το επίπεδο της καρδιάς και η άσκηση των δακτύλων και του καρπού μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία και την αποστράγγιση των υγρών. Εκτελέστε ασκήσεις εύρους κίνησης, όπως ήπια κάμψη, έκταση και περιστροφή του καρπού.

Εάν υπάρχει θρόμβος αίματος, μπορεί να χρειαστούν αντιπηκτικά ή θρομβολυτικά φάρμακα για να διαλυθεί ο θρόμβος και να αποτραπεί η μελλοντική θρόμβωση. Τα θρομβολυτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο για μεγάλους θρόμβους που προκαλούν βλάβη ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για χρόνιες ή σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνιστώνται ιατρικές διαδικασίες. Η αφαίρεση φλεβών χρησιμοποιεί θερμότητα ή ενέργεια ραδιοσυχνότητας για την κατάρρευση και το κλείσιμο των φλεβών που έχουν υποστεί βλάβη. Η απογύμνωση φλέβας αφαιρεί χειρουργικά τη φλέβα. Η σκληροθεραπεία εγχέει ένα χημικό διάλυμα στη φλέβα για να προκαλέσει ουλή και να την κλείσει.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση των διογκωμένων φλεβών. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, αποφύγετε το καθισιό ή την ορθοστασία για μεγάλες περιόδους, παραμείνετε ενυδατωμένοι και ασκηθείτε τακτικά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία. Φοράτε γάντια συμπίεσης ή μανίκια όταν εκτελείτε επαναλαμβανόμενες εργασίες με τα χέρια. Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, όταν είναι δυνατόν, για να διευκολύνετε την παροχέτευση.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την καλύτερη πορεία θεραπείας με βάση την αιτία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Μπορεί να καθορίσει εάν χρειάζονται εξετάσεις και να σας παραπέμψει σε ειδικό για τις φλέβες, εάν είναι απαραίτητο. Με την κατάλληλη θεραπεία και διαχείριση, οι διογκωμένες φλέβες στο χέρι μπορούν συχνά να μειωθούν και να αποτραπεί η επιστροφή τους.

Συμπέρασμα

Ενώ μια πρησμένη φλέβα στο χέρι μπορεί να είναι ανησυχητική, τα καλά νέα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας και συχνά θα υποχωρήσει μόνη της. Ωστόσο, εάν το πρήξιμο συνοδεύεται από πόνο, δεν βελτιώνεται ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να αξιολογήσει σωστά την αιτία της διογκωμένης φλέβας σας και να καθορίσει αν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Να θυμάστε ότι οι φλέβες σας παίζουν σημαντικό ρόλο στην κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα σας, οπότε είναι καλύτερο να ελέγχετε τυχόν προβλήματα, ακόμη και αν το πρόβλημα φαίνεται μικρό. Κατανοώντας τις πιθανές αιτίες μιας διογκωμένης φλέβας και γνωρίζοντας πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό, μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να λάβετε τη θεραπεία που χρειάζεστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα