Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 31 October, 2023

Πρησμένο στήθος – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Έχετε ποτέ ξυπνήσει και παρατηρήσει ότι το στήθος σας είναι ασυνήθιστα πρησμένο και ευαίσθητο; Μην πανικοβάλλεστε, το πρήξιμο των μαστών συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας και συχνά θα υποχωρήσει από μόνο του. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό να έχετε απορίες σχετικά με το γιατί το στήθος σας έχει ξαφνικά διογκωθεί σε μέγεθος και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση. Αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσει τις συνήθεις αιτίες του πρηξίματος του στήθους, πώς να καταλάβετε αν πρόκειται για κάτι σοβαρό και τους καλύτερους τρόπους για να βρείτε ανακούφιση από το πρήξιμο και την ευαισθησία, ώστε να μπορέσετε να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας. Οι αλλαγές στο στήθος μπορεί να είναι ανησυχητικές, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές απλές εξηγήσεις και θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το πρήξιμο και να απαλύνετε τις ανησυχίες σας.

Τι Προκαλεί Πρησμένο Στήθος;

Το πρησμένο στήθος μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

Ορμονικές αλλαγές

Η πιο συνηθισμένη αιτία διόγκωσης των μαστών είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις. Αυτό συμβαίνει συχνά πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όταν αυξάνονται τα επίπεδα οιστρογόνων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυξάνονται οι ορμόνες, ή όταν ξεκινάτε ή αλλάζετε αντισυλληπτικά χάπια. Μην ανησυχείτε, το πρήξιμο είναι προσωρινό και θα υποχωρήσει μόλις σταθεροποιηθούν οι ορμόνες σας.

Εγκυμοσύνη

Εάν είστε έγκυος, το πρήξιμο και η ευαισθησία των μαστών είναι ένα από τα πρώτα σημάδια. Οι μαστοί σας προετοιμάζονται για την παραγωγή γάλακτος για το θηλασμό. Το να φοράτε ένα υποστηρικτικό σουτιέν, να εφαρμόζετε ζεστές κομπρέσες και να παίρνετε ένα παυσίπονο που δεν χορηγείται από το φαρμακείο μπορεί να σας προσφέρει κάποια ανακούφιση.

Μολύνσεις

Μια λοίμωξη όπως η μαστίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρησμένα, επώδυνα στήθη. Μπορεί να έχετε ερυθρότητα, ζέστη και πύον εκτός από το πρήξιμο. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας για εξέταση και πιθανή λήψη αντιβιοτικών. Θα θέλετε να το αντιμετωπίσετε γρήγορα πριν η λοίμωξη επιδεινωθεί.

Κύστεις

Οι κύστεις γεμάτες με υγρά είναι συχνές στο στήθος και συχνά προκαλούν πρήξιμο, ειδικά λίγο πριν από την περίοδό σας. Οι κύστεις συνήθως δεν είναι καρκινικές, αλλά ζητήστε από το γιατρό σας να εξετάσει τυχόν νέα ογκίδια ή πρήξιμο για να διαπιστώσει αν πρόκειται για κύστη ή άλλη πάθηση. Μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις παρακολούθησης, όπως υπερηχογράφημα.

Η ουσία είναι ότι αν το στήθος σας πρηστεί ξαφνικά, γίνει ευαίσθητο ή εμφανίσει νέα εξογκώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να σας εξετάσει, να προσδιορίσει την αιτία και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να βρείτε ανακούφιση και ηρεμία.

Σημεία Και Συμπτώματα Του Πρησμένου Στήθους

Το πρησμένο στήθος μπορεί να είναι δυσάρεστο, ακόμη και επώδυνο μερικές φορές. Ακολουθούν μερικά από τα συνήθη σημάδια που πρέπει να προσέχετε:

Μέγεθος και σχήμα

Τα στήθη σας μπορεί να γίνουν αισθητά μεγαλύτερα, βαρύτερα ή να αλλάξουν σχήμα. Μπορεί να αισθάνονται γεμάτα, σφιχτά και τρυφερά. Αυτό προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές κατά την έμμηνο ρύση ή την εγκυμοσύνη. Συνήθως είναι προσωρινό, αλλά επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν το πρήξιμο επιμένει ή συνοδεύεται από ερυθρότητα ή ζέστη.

Την ευαισθησία

Το στήθος σας μπορεί να γίνει εξαιρετικά ευαίσθητο ή επώδυνο στο άγγιγμα. Ακόμα και φυσιολογικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η άσκηση ή η αγκαλιά μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Το να φοράτε ένα υποστηρικτικό σουτιέν, να εφαρμόζετε μια ζεστή κομπρέσα και να παίρνετε ένα παυσίπονο χωρίς συνταγή μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από την ευαισθησία.

Εξογκώματα

Πραγματοποιείτε τακτικές αυτοεξετάσεις του μαστού για να ελέγχετε για τυχόν νέα εξογκώματα ή αλλαγές. Ενώ τα ογκίδια είναι συχνά μη καρκινικές κύστεις ή ινοαδενώματα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ένα νέο ογκίδιο για να προσδιορίσετε την αιτία και την κατάλληλη θεραπεία.

Αλλαγές στη θηλή

Παρακολουθήστε για τυχόν αναστροφή της θηλής, εκκρίσεις ή ερυθρότητα. Το γαλακτώδες ή διαυγές έκκριμα από τη θηλή μπορεί μερικές φορές να είναι φυσιολογικό, αλλά δείτε το γιατρό σας εάν το έκκριμα είναι αιματηρό, προέρχεται μόνο από το ένα στήθος ή συνοδεύεται από εξόγκωμα.

Τα αίτια της διόγκωσης των μαστών είναι πολλά, γι' αυτό μιλήστε με το γιατρό σας αν οι αλλαγές στους μαστούς σας σας ανησυχούν ή σας ενοχλούν. Μπορεί να εξετάσει τους μαστούς σας, να παραγγείλει εξετάσεις αν χρειάζεται και να καθορίσει τα κατάλληλα επόμενα βήματα για να σας καθησυχάσει ή να σας χορηγήσει τη θεραπεία που χρειάζεστε.

Επιλογές Θεραπείας Για Το Πρησμένο Στήθος

Μόλις προσδιορίσετε την αιτία του πρησμένου στήθους σας, ήρθε η ώρα να εξετάσετε τις θεραπευτικές επιλογές που θα σας ανακουφίσουν. Αρκετές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση της δυσφορίας.

Φαρμακευτική αγωγή

Για ήπιο πρήξιμο, ένα αντιφλεγμονώδες λύσεις όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin) ή η ναπροξένη (Aleve) μπορεί να βοηθήσει. Αυτά λειτουργούν εμποδίζοντας τις προσταγλανδίνες, ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες και προκαλούν πόνο και πρήξιμο. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε τη μέγιστη δόση για μερικές ημέρες για να μειωθεί το σοβαρό πρήξιμο. Εάν έχετε υποκείμενη λοίμωξη, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό.

Κρύες κομπρέσες

Η εφαρμογή ψυχρών κομπρεσών στο στήθος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Κάντε το για 10 έως 15 λεπτά κάθε φορά, μερικές φορές την ημέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγοκύστες, κρύα πανιά ή σακούλες με κατεψυγμένα λαχανικά τυλιγμένες σε πετσέτες. Η ψυχρή θερμοκρασία παρέχει ένα μούδιασμα που ανακουφίζει από τον πόνο.

Θερμές κομπρέσες

Για τα πρησμένα στήθη που προκαλούνται από φραγμένους γαλακτοφόρους πόρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή της εμμήνου ρύσεως, οι ζεστές κομπρέσες μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση. Η θερμότητα βοηθά στη χαλάρωση του ιστού του μαστού και αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή. Κάντε το μερικές φορές την ημέρα για 10 έως 15 λεπτά κάθε φορά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστά πανιά, θερμοφόρες ή θερμαντικά μαξιλάρια.

Ήπιο μασάζ

Ένα απαλό μασάζ στήθους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την πίεση και να απαλύνει την ταλαιπωρία από το πρησμένο στήθος. Χρησιμοποιήστε ζεστό ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και κάντε απαλό μασάζ γύρω από τη διογκωμένη περιοχή. Κάντε μασάζ με μικρές κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από την εξωτερική περιοχή του στήθους και προχωρώντας προς τα μέσα. Το μασάζ θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους σφιχτούς ιστούς και μυς. Να είστε πολύ ήπιοι εάν το στήθος είναι πολύ πρησμένο ή πονεμένο.

-Φορέστε ένα υποστηρικτικό σουτιέν. Ένα εφαρμοστό αλλά άνετο σουτιέν μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο των πρησμένων μαστών. Αναζητήστε ένα σουτιέν που είναι ελαφρώς ενισχυμένο ή έχει φορμαρισμένα κύπελλα.

-Αναπαυθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η επιπλέον ξεκούραση θα βοηθήσει το σώμα σας να επουλωθεί και να μειώσει τη φλεγμονή.

-Πιείτε άφθονο νερό. Η διατήρηση της ενυδάτωσης θα προάγει την επούλωση και θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της συσσώρευσης υπερβολικών υγρών από το στήθος σας.

Συμπέρασμα

Ορίστε λοιπόν, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρησμένο στήθος. Αν και τα πρησμένα στήθη δεν είναι συνήθως κάτι ανησυχητικό και συχνά υποχωρούν μόνα τους σε λίγες ημέρες, είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε τακτικές αυτοεξετάσεις για να ελέγχετε τυχόν αλλαγές. Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο που είναι σοβαρό, επώδυνο ή διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να σας εξετάσει, να προσδιορίσει την αιτία και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία σας και να επανέλθει το στήθος σας στο φυσιολογικό. Η ουσία είναι να γνωρίζετε το στήθος σας, να φροντίζετε τον εαυτό σας και να μη διστάζετε να καλέσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε ανησυχία. Η υγεία σας και η ψυχική σας ηρεμία το αξίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα