Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 29 October, 2023

Πρησμένοι αδένες στο λαιμό: Πότε να ανησυχείτε και πότε να χαλαρώνετε.

Τι προκαλεί πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ αυτά τα μικρά εξογκώματα στο πλάι του λαιμού σας που φαίνεται να έρχονται και να φεύγουν; Αυτοί είναι οι λεμφαδένες σας και όταν διογκώνονται, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Αλλά πάρτε μια βαθιά ανάσα - οι διογκωμένοι αδένες στο λαιμό δεν αποτελούν συνήθως αιτία πανικού. Οι λεμφαδένες σας, είναι μικρά όργανα σε σχήμα φασολιού που φιλτράρουν το λεμφικό υγρό και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό από τη μία πλευρά συχνά σημαίνουν ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται σε μια προσωρινή λοίμωξη, όπως ένα κρυολόγημα, ένας πονόλαιμος ή μια ωτίτιδα. Το πρήξιμο θα πρέπει να υποχωρήσει μόλις το σώμα σας καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Ωστόσο, εάν οι αδένες του λαιμού σας παραμένουν πρησμένοι για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή έχετε άλλα συμπτώματα, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτός μπορεί να εξετάσει τον λαιμό σας, να προσδιορίσει την αιτία του πρηξίματος και αν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Επομένως, μην ανησυχείτε ακόμα για αυτά τα πρησμένα εξογκώματα στο λαιμό σας - το σώμα σας μπορεί απλώς να κάνει τη δουλειά του για να σας κρατήσει υγιείς. Αλλά όταν έχετε αμφιβολίες, μιλήστε με το γιατρό σας.

Όταν οι διογκωμένοι λεμφαδένες υποδεικνύουν σοβαρό πρόβλημα

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό σας είναι συνήθως σημάδι ότι το σώμα σας καταπολεμά μια λοίμωξη. Οι λεμφαδένες φιλτράρουν τα ξένα σωματίδια στην περιοχή του λαιμού σας, συμπεριλαμβανομένων των ιών και των βακτηρίων. Όταν διογκώνονται, συχνά σημαίνει ότι εργάζονται σκληρά για να απαλλαγούν από μια λοίμωξη.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες των πρησμένων αδένων του λαιμού είναι:

  • Ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, η μονοπυρήνωση ή οι λοιμώξεις των αυτιών. Το σώμα σας καταπολεμά τον ιό, οπότε οι λεμφαδένες σας διογκώνονται. Τα καλά νέα είναι ότι οι ιογενείς λοιμώξεις συνήθως καθαρίζουν από μόνες τους σε μια ή δύο εβδομάδες.
  • Οι βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα ή οι δερματικές λοιμώξεις, μπορούν επίσης να προκαλέσουν διόγκωση των αδένων του λαιμού. Μπορεί να χρειαστείτε έναν γύρο αντιβιοτικών για να καταπολεμήσετε τη βακτηριακή λοίμωξη.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα, φάρμακα ή τσιμπήματα εντόμων μπορεί να προκαλέσουν προσωρινό πρήξιμο του κόμβου. Ένα αντιισταμινικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.

Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε, δώστε στο σώμα σας μερικές ημέρες έως μια εβδομάδα για να καταπολεμήσει μόνο του τη λοίμωξη. Ωστόσο, εάν οι αδένες του λαιμού σας παραμείνουν πρησμένοι για περισσότερο από μία εβδομάδα, αυξηθούν γρήγορα, αισθανθείτε σκληροί ή ακίνητοι ή παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα όπως νυχτερινές εφιδρώσεις ή απώλεια βάρους, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια πιο σοβαρών καταστάσεων που απαιτούν άμεση θεραπεία.

Το συμπέρασμα: οι πρησμένοι αδένες του λαιμού από μόνοι τους συνήθως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας και πιθανότατα θα υποχωρήσουν από μόνοι τους μόλις το σώμα σας ξεπεράσει τη μόλυνση. Αλλά μη διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν το πρήξιμο φαίνεται σοβαρό ή επιμένει, για να είστε σίγουροι. Η υγεία σας και η ψυχική σας ηρεμία αξίζουν την επίσκεψη.

Απλές σπιτικές θεραπείες για τη μείωση του πρηξίματος στο λαιμό

Εάν οι πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό σας επιμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα περίπου, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ενώ η μικρή φλεγμονή δεν είναι συνήθως κάτι ανησυχητικό, οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτούν μια υποκείμενη πάθηση που απαιτεί θεραπεία.

Πότε οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη

Οι διογκωμένοι αδένες στο λαιμό συχνά προκαλούνται από προσωρινές λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η λοίμωξη του αυτιού. Το πρήξιμο θα πρέπει να υποχωρήσει καθώς το σώμα σας καταπολεμά τη λοίμωξη. Ωστόσο, εάν το πρήξιμο διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, επιδεινώνεται ή συνοδεύεται από πόνο, πυρετό ή ρίγη, μπορεί να έχετε λοίμωξη που απαιτεί αντιβιοτικά. Καταστάσεις όπως ο στρεπτόκοκκος λαιμός, η μονοπυρήνωση ή ο πυρετός της γάτας μπορεί να οδηγήσουν σε πρησμένους λεμφαδένες που μπορεί να χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Πότε οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να σηματοδοτούν κάτι πιο σοβαρό

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι επίμονα διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό ζήτημα, όπως μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος ή ακόμη και καρκίνο. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες που είναι σκληροί, ακίνητοι και ανώδυνοι μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύουν λέμφωμα ή λευχαιμία. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς ή οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου μπορούν επίσης να προκαλέσουν διόγκωση των λεμφαδένων.

Αν και οι πιθανότητες είναι καλές ότι οι ήπια πρησμένοι αδένες θα υποχωρήσουν από μόνοι τους σε μία ή δύο εβδομάδες, είναι καλύτερο να μην τους αγνοήσετε. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε πρησμένους λεμφαδένες σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα ή εάν το πρήξιμο είναι σοβαρό ή επιμένει περισσότερο από 2 έως 4 εβδομάδες. Η έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποκείμενων παθήσεων είναι κρίσιμη, οπότε όταν έχετε αμφιβολίες, εξεταστείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα