Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 15 March, 2023

Προετοιμασία για υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας

Ο υπέρηχος είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την παραγωγή εικόνων των οργάνων μέσα στο σώμα. Ο υπέρηχο κοιλίας είναι ένας τύπος υπερήχου που εστιάζει στα όργανα της κοιλιάς, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του παγκρέατος, του σπλήνα και των νεφρών. Το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί στην άνω ή κάτω κοιλιακή χώρα και το καθένα απαιτεί διαφορετική προετοιμασία.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε την προετοιμασία για υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας και τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Προετοιμασία για υπέρηχο άνω κοιλίας

Ο υπέρηχος άνω κοιλίας εστιάζει στα όργανα στο άνω μέρος της κοιλιάς, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του παγκρέατος και του σπλήνα. Για να προετοιμαστεί για τη δοκιμή, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες:

Νηστεία: Ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ή να πιει τίποτα για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την εξέταση.

Ρούχα: Φοράτε φαρδιά και άνετα ρούχα. Αποφύγετε να φοράτε οποιοδήποτε κόσμημα ή αξεσουάρ.

Φαρμακευτική αγωγή: Εάν ο ασθενής παίρνει φάρμακα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό για να καθορίσετε εάν θα το πάρετε πριν από την εξέταση.

Ενημερώστε τον γιατρό: Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό για τυχόν προβλήματα υγείας, αλλεργίες ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις.

Προετοιμασία για υπέρηχο κάτω κοιλίας

Ο υπέρηχος κάτω κοιλίας εστιάζει στα όργανα στο κάτω μέρος της κοιλιάς, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης, της μήτρας, των ωοθηκών, του προστάτη και του ορθού. Για να προετοιμαστεί για τη δοκιμή, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες:

Νηστεία: Ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ή να πιει τίποτα για τουλάχιστον 4 ώρες πριν από την εξέταση.

Ρούχα: Φοράτε άνετα και φαρδιά ρούχα. Μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να ντυθεί σε φόρεμα.

Γεμάτη κύστη: Μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να πιει νερό και να κρατήσει μια γεμάτη κύστη για την εξέταση.

Φαρμακευτική αγωγή: Εάν ο ασθενής παίρνει φάρμακα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό για να καθορίσετε εάν θα το πάρετε πριν από την εξέταση.

Ενημερώστε τον γιατρό: Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό για τυχόν προβλήματα υγείας, αλλεργίες ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής θα ξαπλώσει σε ένα τραπέζι εξέτασης και ένας τεχνικός θα εφαρμόσει ένα ζεστό τζελ στην περιοχή που εξετάζεται. Το τζελ βοηθά τα ηχητικά κύματα να ταξιδέψουν μέσω του δέρματος και στο σώμα. Στη συνέχεια, ο τεχνικός θα μετακινήσει μια μικρή συσκευή χειρός που ονομάζεται μετατροπέας πάνω από το δέρμα για να τραβήξει εικόνες των οργάνων. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και συνήθως διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά.

Συμπέρασμα

Η προετοιμασία για έναν υπέρηχο κοιλίας είναι απλή, αλλά είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες που παρέχονται από τον γιατρό ή τον τεχνικό για να εξασφαλίσετε ακριβή αποτελέσματα. Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό για τυχόν προβλήματα υγείας, αλλεργίες ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Το τεστ είναι ασφαλές και ανώδυνο και οι εικόνες που παράγονται μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση και τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα