Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 19 September, 2023

Ψωρίαση στα χέρια: Αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις. Όταν η ψωρίαση επηρεάζει τα χέρια, μπορεί να προκαλέσει κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα και δυσφορία. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε λεπτομερώς την ψωρίαση στα χέρια, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας.

Κατανόηση της ψωρίασης στα χέρια

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση που προκαλεί τα κύτταρα του δέρματος να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, οδηγώντας στο σχηματισμό κόκκινων, φολιδωτών μπαλωμάτων στο δέρμα. Όταν η ψωρίαση επηρεάζει τα χέρια, μπορεί να προκαλέσει παχιά, φολιδωτά μπαλώματα στις παλάμες, τα δάχτυλα ή τα νύχια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα, κάψιμο ή σκάσιμο του δέρματος.

Αιτίες της ψωρίασης στα χέρια

Η ακριβής αιτία της ψωρίασης στα χέρια είναι άγνωστη. Ωστόσο, πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ψωρίαση στα χέρια περιλαμβάνουν:

Στρες
Λοιμώξεις
Ορισμένα φάρμακα
Τραυματισμός στο δέρμα
Κρύος, ξηρός καιρός

Τα συμπτώματα της ψωρίασης στα χέρια

Η ψωρίαση στα χέρια μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, όπως:

Κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα
Πυκνές, ανυψωμένες περιοχές στο δέρμα
Κνησμός, τσούξιμο
Σκάσιμο ή αιμορραγία του δέρματος
Αλλαγές στα νύχια, όπως τρύπημα ή πάχυνση

Επιλογές θεραπείας για την ψωρίαση στα χέρια

Η θεραπεία της ψωρίασης στα χέρια εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτικές κρέμες ή αλοιφές, ενώ πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή φωτοθεραπεία.

 1. Τοπικές θεραπείες
  Τοπικές θεραπείες, όπως κορτικοστεροειδή, ανάλογα βιταμίνης D ή αναστολείς καλσινευρίνης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ψωρίασης στα χέρια. Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.
 2. Συνταγογραφούμενα φάρμακα
  Για πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης στα χέρια, μπορεί να απαιτούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν από του στόματος ή ενέσιμα φάρμακα που δρουν για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος.
 3. Φωτοθεραπεία
  Η φωτοθεραπεία, ή η φωτοθεραπεία, περιλαμβάνει την έκθεση του προσβεβλημένου δέρματος στο υπεριώδες φως. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και στη μείωση της φλεγμονής.
 4. Βιολογικά
  Τα Biologics είναι μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων που στοχεύουν συγκεκριμένα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία της ψωρίασης. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών περιπτώσεων ψωρίασης στα χέρια.

Πρόληψη της ψωρίασης στα χέρια

Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος πρόληψης της ψωρίασης στα χέρια, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως:

Διατηρώντας το δέρμα στα χέρια σας καλά ενυδατωμένο
Αποφυγή ερεθιστικών ή αλλεργιογόνων που μπορεί να προκαλέσουν ψωρίαση
Φοράτε προστατευτικά γάντια όταν εργάζεστε με τα χέρια σας
Διαχείριση του άγχους και διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Συμπέρασμα

Η ψωρίαση στα χέρια μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση για τη διαχείριση, αλλά υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Η καλύτερη θεραπεία για την ψωρίαση στα χέρια εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις συγκεκριμένες ανάγκες του ατόμου. Συνεργαζόμενοι με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, τα άτομα με ψωρίαση στα χέρια μπορούν να αναπτύξουν ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα