Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 23 April, 2023

Ψωρίαση στο κεφάλι: Αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις. Όταν η ψωρίαση επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να προκαλέσει κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα και νιφάδες στο κεφάλι. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε λεπτομερώς την ψωρίαση στο κεφάλι, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας.

Κατανόηση της ψωρίασης στο κεφάλι

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση που προκαλεί τα κύτταρα του δέρματος να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, οδηγώντας στο σχηματισμό κόκκινων, φολιδωτών μπαλωμάτων στο δέρμα. Όταν η ψωρίαση επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να προκαλέσει παχιά, φολιδωτά μπαλώματα και νιφάδες στο κεφάλι. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα και δυσφορία.

Αιτίες της ψωρίασης στο κεφάλι

Η ακριβής αιτία της ψωρίασης στο κεφάλι είναι άγνωστη. Ωστόσο, πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ψωρίαση στο κεφάλι περιλαμβάνουν:

Στρες
Λοιμώξεις
Ορισμένα φάρμακα
Κρύος, ξηρός καιρός
Τραύμα στο τριχωτό της κεφαλής

Τα συμπτώματα της ψωρίασης στο κεφάλι

Η ψωρίαση στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, όπως:

Κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής
Απολέπιση ή απολέπιση του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής
Κνησμός ή αίσθημα καύσου στο τριχωτό της κεφαλής
Απώλεια μαλλιών
Κρούστα ή αιμορραγία στο τριχωτό της κεφαλής

Επιλογές θεραπείας για την ψωρίαση στο κεφάλι

Η θεραπεία για την ψωρίαση στο κεφάλι εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτικά σαμπουάν ή τοπικές κρέμες, ενώ πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή φωτοθεραπεία.

 1. Φαρμακευτικά σαμπουάν
  Τα φαρμακευτικά σαμπουάν, όπως αυτά που περιέχουν λιθανθρακόπισσα ή σαλικυλικό οξύ, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης στο κεφάλι. Αυτά τα σαμπουάν λειτουργούν επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και μειώνοντας τη φλεγμονή.
 2. Τοπικές Κρέμες
  Τοπικές κρέμες, όπως κορτικοστεροειδή ή ανάλογα βιταμίνης D, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ψωρίασης στο κεφάλι. Αυτές οι κρέμες λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.
 3. Συνταγογραφούμενα φάρμακα
  Για πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης στο κεφάλι, μπορεί να απαιτούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν από του στόματος ή ενέσιμα φάρμακα που δρουν για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος.
 4. Φωτοθεραπεία
  Η φωτοθεραπεία, ή η φωτοθεραπεία, περιλαμβάνει την έκθεση του προσβεβλημένου δέρματος στο υπεριώδες φως. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και στη μείωση της φλεγμονής.

Πρόληψη της ψωρίασης στο κεφάλι

Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος πρόληψης της ψωρίασης στο κεφάλι, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως:

Εξάσκηση καλής υγιεινής του τριχωτού της κεφαλής
Αποφυγή τραύματος ή τραυματισμού στο τριχωτό της κεφαλής
Διαχείριση του άγχους
Αποφυγή πυροδοτήσεων, όπως κρύο, ξηρός καιρός ή λοιμώξεις

Συμπέρασμα

Η ψωρίαση στο κεφάλι μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση για τη διαχείριση, αλλά υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Η καλύτερη θεραπεία για την ψωρίαση στο κεφάλι εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις συγκεκριμένες ανάγκες του ατόμου. Συνεργαζόμενοι με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, τα άτομα με ψωρίαση στο κεφάλι μπορούν να αναπτύξουν ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα