Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 30 October, 2023

Πυώδης αμυγδαλιτίδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Έχετε ξυπνήσει ποτέ με πονόλαιμο τόσο επώδυνο που με δυσκολία καταπίνετε; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε αμυγδαλίτιδα. Όχι οποιαδήποτε αμυγδαλίτιδα, αλλά μια μαζική περίπτωση του πυώδους είδους. Οι αμυγδαλές σας είναι πρησμένες σε μέγεθος μπάλας του γκολφ, καλυμμένες με παχύρρευστο, κίτρινο πύον. Ακόμα και η σκέψη να φάτε ή να πιείτε προκαλεί πόνο στον λαιμό σας. Αυτό είναι το είδος αμυγδαλίτιδας που σας κάνει να θέλετε να ξεριζώσετε τις αμυγδαλές σας για να σταματήσει ο πόνος. Πριν πάτε να χώσετε οποιοδήποτε σκεύος στο λαιμό σας, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη μαζική πυώδη αμυγδαλίτιδα και πώς να ανακουφιστείτε γρήγορα. Θα καλύψουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, τις φυσικές θεραπείες για να καταπραΰνετε το λαιμό σας και πότε πρέπει να δείτε αμέσως γιατρό. Δεν χρειάζεται να υποφέρετε τον πόνο σιωπηλά - η βοήθεια είναι εδώ.

Τι Είναι Η Πυώδης Αμυγδαλίτιδα;

Η οζώδης αμυγδαλίτιδα, επίσης γνωστή ως πυώδης αμυγδαλίτιδα, αναφέρεται σε αμυγδαλές που έχουν διογκωθεί και μολυνθεί σοβαρά. Οι αμυγδαλές σας είναι δύο συσσωματώματα ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού σας που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Με την κονδυλώδη αμυγδαλίτιδα, βακτήρια ή ιοί φλεγμαίνουν τις αμυγδαλές σας, προκαλώντας τη διόγκωσή τους και το σχηματισμό θυλάκων με πύον.

Συμπτώματα διογκωμένων αμυγδαλών

Τα χαρακτηριστικά σημάδια της οζώδους αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν:

 1. Πρησμένες, ευαίσθητες αμυγδαλές. Οι αμυγδαλές σας θα γίνουν κόκκινες, φλεγμονώδεις και πρησμένες, μερικές φορές τόσο πολύ που αγγίζουν. Αυτό μπορεί να κάνει την κατάποση επώδυνη.
 2. Λευκές ή κίτρινες κηλίδες. Μπορεί να παρατηρήσετε παχιά, σαν τυρί cottage, μπαλώματα που καλύπτουν τις αμυγδαλές σας. Πρόκειται για συσσώρευση νεκρών κυττάρων, πύου και αποβλήτων από τη λοίμωξη.
 3. Προβλήματα στην κατάποση. Η κατάποση, ιδίως στερεών τροφών, μπορεί να είναι δύσκολη και επώδυνη. Αυτό προκαλείται από τη φλεγμονή και το πρήξιμο των αμυγδαλών σας.
 4. Κακή αναπνοή. Η λοίμωξη στις αμυγδαλές σας αναδίδει μια άσχημη οσμή που οδηγεί σε κακή αναπνοή.
 5. Πυρετός και ρίγη. Καθώς ο οργανισμός σας καταπολεμά τη λοίμωξη, μπορεί να παρουσιάσετε αυξημένη θερμοκρασία, καθώς και ρίγη, πόνους στο σώμα και κόπωση.
 6. Πονοκέφαλος και δύσκαμπτος αυχένας. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους, ιδίως στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στον αυχένα σας. Ο αυχένας σας μπορεί να αισθάνεται ευαίσθητος και δύσκαμπτος.

Τα καλά νέα είναι ότι η φυματιώδης αμυγδαλίτιδα συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα με μια σειρά αντιβιοτικών. Σε σοβαρές ή χρόνιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών σας. Η αμυγδαλεκτομή παρέχει μόνιμη ανακούφιση από τις ενοχλητικές αμυγδαλές.

Συνήθεις Αιτίες Και Παράγοντες Κινδύνου

Υπάρχουν μερικές πιθανές αιτίες για μαζική αμυγδαλίτιδα. Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι είναι οι ιογενείς και οι βακτηριακές λοιμώξεις.

Ιογενείς λοιμώξεις

Ιοί όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, η ιλαρά ή η μονοπυρήνωση μπορούν να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα. Δεδομένου ότι τα αντιβιοτικά δρουν μόνο κατά των βακτηρίων, η ιογενής αμυγδαλίτιδα συνήθως υποχωρεί μόνη της σε περίπου μία εβδομάδα με ξεκούραση και αυτοφροντίδα.

Βακτηριακές λοιμώξεις

Οι συνήθεις ύποπτοι για τη βακτηριακή αμυγδαλίτιδα είναι τα βακτήρια στρεπτόκοκκου, όπως ο στρεπτοκοκκικός λαιμός. Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί φλεγμονή και πύον στις αμυγδαλές, μαζί με υψηλό πυρετό, πονόλαιμο, πονοκέφαλο και πρησμένους λεμφαδένες. Εάν πρόκειται για στρεπτόκοκκο, θα χρειαστείτε μια σειρά αντιβιοτικών για να αναρρώσετε. Άλλα βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο αιμόφιλος και τα χλαμύδια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αμυγδαλίτιδα.

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο συχνής ή σοβαρής αμυγδαλίτιδας:

 1. Ηλικία: Η αμυγδαλίτιδα είναι πιο συχνή στα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να την πάθουν.
 2. Αλλεργίες: Οι περιβαλλοντικές αλλεργίες μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στη φλεγμονή του λαιμού.
 3. Το κάπνισμα: Το κάπνισμα ή η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα βλάπτει τους ιστούς του λαιμού και το ανοσοποιητικό σύστημα.
 4. Επαναλαμβανόμενη έκθεση: Η εργασία ή η συμβίωση σε στενούς χώρους με ομάδες παιδιών ή εφήβων αυξάνει την έκθεση στα μικρόβια που προκαλούν αμυγδαλίτιδα.
 5. Χρόνιες παθήσεις: Καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η υπνική άπνοια μπορούν επίσης να ερεθίσουν τις αμυγδαλές και να κάνουν τις λοιμώξεις πιο πιθανές.

Το κλειδί για να ξεπεράσετε τη μαζική αμυγδαλίτιδα είναι να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία, να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία και να φροντίζετε τον εαυτό σας καθώς αναρρώνετε. Με τη σωστή φροντίδα και αποφεύγοντας τους παράγοντες κινδύνου όταν μπορείτε, θα επανέλθετε στο φυσιολογικό σας επίπεδο πριν το καταλάβετε.

Σημεία Και Συμπτώματα Που Πρέπει Να Προσέξετε

Εάν έχετε μαζική αμυγδαλίτιδα, υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε για να διαπιστώσετε εάν χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Δυσκολία στην κατάποση

Ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια της αμυγδαλίτιδας είναι ο πόνος ή η δυσκολία στην κατάποση, γνωστή ως οδυνοφαγία. Οι αμυγδαλές σας φλεγμαίνουν και διογκώνονται, καθιστώντας δύσκολη την κατάποση. Ακόμη και η κατάποση του σάλιου μπορεί να είναι δύσκολη και επώδυνη. Εάν η κατάποση προκαλεί οξύ πόνο στο λαιμό σας που ακτινοβολεί στα αυτιά σας, ήρθε η ώρα να καλέσετε το γιατρό σας.

Πυρετός

Ένας υψηλός πυρετός, συνήθως πάνω από 101 F ή 38,3 C, συνοδεύει συχνά τη μαζική αμυγδαλίτιδα. Ο πυρετός δείχνει ότι το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη στις αμυγδαλές σας. Ενώ ο πυρετός μπορεί να είναι ανησυχητικός, βοηθά στην εξάλειψη της λοίμωξης. Ωστόσο, επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ο πυρετός είναι υψηλός, διαρκεί περισσότερο από 3-4 ημέρες ή συνοδεύεται από άλλα σοβαρά συμπτώματα.

Λευκές ή κίτρινες κηλίδες

Ρίξτε μια ματιά στις αμυγδαλές σας στον καθρέφτη. Παρατηρείτε λευκές ή κίτρινες κηλίδες, μπαλώματα ή επικάλυψη πάνω τους; Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πύον, που προκαλείται από μόλυνση. Ο ιατρικός όρος γι' αυτό είναι εξιδρώματα. Η παρουσία τους υποδηλώνει ότι πιθανότατα χρειάζεστε ένα αντιβιοτικό για να απομακρύνετε τη λοίμωξη.

Πρησμένοι λεμφαδένες

Οι λεμφαδένες στο λαιμό σας μπορεί να διογκωθούν και να γίνουν ευαίσθητοι. Οι λεμφαδένες λειτουργούν ως φίλτρα για τα ξένα σωματίδια στο σώμα σας, οπότε διογκώνονται ως απάντηση σε μια λοίμωξη όπως η αμυγδαλίτιδα. Ψηλαφίστε απαλά κατά μήκος του λαιμού σας - εάν παρατηρήσετε πρησμένα, ευαίσθητα εξογκώματα κάτω από το σαγόνι σας και σε κάθε πλευρά του λαιμού σας, είναι σημάδι ότι το σώμα σας καταπολεμά τη λοίμωξη.

 • Κακή αναπνοή
 • Πόνος στο αυτί
 • Δύσκαμπτος λαιμός
 • Αλλαγές στη φωνή (όπως πνιχτή ή βραχνή φωνή)

Εάν εμφανίζετε συνδυασμό αυτών των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα δυσκολία στην κατάποση, υψηλό πυρετό, λευκές κηλίδες ή διογκωμένους λεμφαδένες, μπορεί να έχετε σοβαρή αμυγδαλίτιδα και θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να εξετάσει το λαιμό σας, να καθορίσει αν πρόκειται για βακτηριακή ή ιογενή νόσο και να σας συνταγογραφήσει φάρμακα όπως αντιβιοτικά, αν χρειάζεται. Η έγκαιρη θεραπεία θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά σας και να αποτρέψετε πιθανές επιπλοκές.

Διάγνωση Της Πυώδους Αμυγδαλίτιδας

Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι μπορεί να έχετε πυώδη αμυγδαλίτιδα, θα κάνει διάγνωση για να το επιβεβαιώσει. Μερικά από τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει περιλαμβάνουν:

Ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, για το πόσο καιρό τα έχετε και για το ιατρικό σας ιστορικό. Στη συνέχεια, θα εξετάσει τις αμυγδαλές, το λαιμό και το λαιμό σας για να αναζητήσει σημάδια λοίμωξης, όπως κόκκινες, πρησμένες αμυγδαλές με λευκές κηλίδες, ευαίσθητους λεμφαδένες στο λαιμό και πυρετό.

Καλλιέργεια λαιμού

Η καλλιέργεια του λαιμού περιλαμβάνει τη λήψη επιχρίσματος από τις αμυγδαλές και το λαιμό σας για να ληφθεί δείγμα των βακτηρίων που υπάρχουν. Το δείγμα στη συνέχεια καλλιεργείται σε εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν τα στρεπτόκοκκα βακτήρια ή άλλα επιβλαβή βακτήρια προκαλούν τη λοίμωξη. Μια θετική καλλιέργεια στρεπτόκοκκου επιβεβαιώνει μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο και την ανάγκη για αντιβιοτικά.

Εξέταση αίματος

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει γενική εξέταση αίματος (γενική αίματος) για να ελέγξει για ενδείξεις λοίμωξης, όπως αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια. Μπορεί επίσης να ελέγξει τον ρυθμό καθίζησής σας, ο οποίος μπορεί να υποδεικνύει φλεγμονή στο σώμα.

Δοκιμασία μονοσώματος

Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι τα συμπτώματά σας μπορεί να οφείλονται σε μονοπυρήνωση (mono) αντί για στρεπτόκοκκο, μπορεί να διατάξει μια εξέταση αίματος monospot. Αυτό ελέγχει για αντισώματα έναντι του ιού Epstein-Barr που προκαλεί τη μονοπυρήνωση.

Άλλες εξετάσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παραγγελθούν και άλλες εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία ή ακτινογραφία αμυγδαλών, για να ελεγχθούν επιπλοκές όπως περιτονιστικό απόστημα (πύον μεταξύ της αμυγδαλής και των μυών του λαιμού). Εάν είχατε επαναλαμβανόμενες περιόδους αμυγδαλίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει την αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) για να αποτρέψει μελλοντικές λοιμώξεις, οπότε θα κάνει εξετάσεις για να διασφαλίσει ότι είστε αρκετά υγιής για τη διαδικασία.

Η διάγνωση της πυώδους αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνει ένα συνδυασμό ιατρικού ιστορικού, φυσικής εξέτασης και εξετάσεων για τον προσδιορισμό της αιτίας των συμπτωμάτων σας και της κατάλληλης θεραπείας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ιδίως του στρεπτοκοκκικού φαρυγγίτιδας, συμβάλλει στην πρόληψη επιπλοκών και εξάπλωσης της λοίμωξης σε άλλους. Με τη σωστή θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από την αμυγδαλίτιδα μέσα σε 7 έως 10 ημέρες.

Επιλογές Θεραπείας: Αντιβιοτικά, Αναλγητικά Και Άλλα

Εάν η αμυγδαλίτιδά σας προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της λοίμωξης. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα αντιβιοτικά με βάση την πενικιλλίνη, όπως η αμοξικιλλίνη. Θα πρέπει να πάρετε ολόκληρη τη σειρά θεραπείας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί για να εξαλειφθεί πλήρως η λοίμωξη.

Διαχείριση πόνου

Για την ανακούφιση του πόνου από τις φλεγμονώδεις αμυγδαλές, μπορούν να βοηθήσουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η ακεταμινοφαίνη (Tylenol), η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin), η ναπροξένη (Aleve) αποτελούν επιλογές για τη μείωση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής. Ειδικά για τον πόνο στο λαιμό, τα αναισθητικά σπρέι από το στόμα μπορούν να μουδιάσουν το λαιμό σας και να σας προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. Οι παστίλιες ή τα σπρέι λαιμού με βενζοκαΐνη, λιδοκαΐνη ή τετρακυκλίνη είναι δημοφιλείς επιλογές.

Το γαργάρισμα με ζεστό αλατόνερο μερικές φορές την ημέρα μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον ερεθισμό του λαιμού και να χαλαρώσει τη συμφόρηση. Το αλάτι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, ενώ η ζεστασιά προσφέρει καταπραϋντική ανακούφιση.

Ξεκούραση και υγρά

Η επιπλέον ξεκούραση θα επιτρέψει στο σώμα σας να εστιάσει την ενέργειά του στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Πίνετε άφθονα υγρά, όπως νερό, χυμούς και τσάι από βότανα, για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να διατηρήσετε το λαιμό σας υγρό. Η υγρασία θα κάνει την κατάποση λιγότερο επώδυνη.

Άλλες θεραπείες

Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται με τις συνήθεις θεραπείες, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει άλλες επιλογές:

 • Στεροειδή φάρμακα: Τα από του στόματος χορηγούμενα στεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής των αμυγδαλών. Συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Νοσηλεία: Για ορισμένα άτομα, ιδίως για εκείνα με αναπνευστικές δυσκολίες, μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία και ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται αμυγδαλεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών) εάν οι λοιμώξεις είναι συχνές ή σοβαρές.
 • Υγραντήρας: Η χρήση ενός υγραντήρα ψυχρής ομίχλης μπορεί να διατηρήσει τον αέρα υγρό και να προσφέρει ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Η πρόσθετη υγρασία θα κάνει πιο άνετη την αναπνοή και την κατάποση.
 • Σπρέι για το λαιμό: Τα στοματικά αναισθητικά σπρέι που περιέχουν βενζοκαΐνη, λιδοκαΐνη ή τετρακυκλίνη μπορούν να μουδιάσουν το λαιμό σας για προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες και μην υπερβαίνετε τη μέγιστη δοσολογία.

Το κλειδί είναι να αντιμετωπίσετε άμεσα τη μαζική αμυγδαλίτιδα και να τηρήσετε το συνιστώμενο σχέδιο θεραπείας. Ενώ αυτές οι επιλογές θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα μέσα σε λίγες ημέρες, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας, ειδικά αν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή μακροχρόνια. Μπορεί να καθορίσει εάν χρειάζεται περαιτέρω παρέμβαση για να ξεπεράσετε τη μόλυνση και να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία.

Αμυγδαλεκτομή: Πότε Είναι Απαραίτητη Η Χειρουργική Επέμβαση;

Εάν η αμυγδαλίτιδα επανέρχεται συνεχώς ή είναι πολύ σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την αφαίρεση των αμυγδαλών σας. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως αμυγδαλεκτομή ή αμυγδαλεκτομή. Η αφαίρεση των αμυγδαλών είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων από αμυγδαλίτιδα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πότε θα πρέπει να εξετάσω το ενδεχόμενο αμυγδαλεκτομής;

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να συνιστάται η αφαίρεση των αμυγδαλών:

 • Υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα: Εάν πάσχετε από αμυγδαλίτιδα περισσότερες από 3-4 φορές το χρόνο ή αρκετά χρόνια στη σειρά, η αφαίρεση των αμυγδαλών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων.
 • Χρόνια αμυγδαλίτιδα: Εάν οι αμυγδαλές σας παραμένουν πρησμένες ή φλεγμονώδεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και χωρίς ενεργή λοίμωξη, μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή, την κατάποση και την ποιότητα ζωής. Η αφαίρεση των αμυγδαλών παρέχει ανακούφιση από αυτά τα χρόνια συμπτώματα.
 • Σοβαρή λοίμωξη: Ένα μεμονωμένο επεισόδιο αμυγδαλίτιδας που προκαλεί επιπλοκές, όπως απόστημα, ή δεν βελτιώνεται με αντιβιοτικά μπορεί να απαιτήσει αμυγδαλεκτομή για την πλήρη απομάκρυνση της λοίμωξης.
 • Άπνοια ύπνου: Οι διογκωμένες αμυγδαλές μπορεί να φράξουν τον αεραγωγό κατά τη διάρκεια του ύπνου και να προκαλέσουν άπνοια ύπνου στα παιδιά. Η αφαίρεση των αμυγδαλών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της άπνοιας στον ύπνο και της αναπνοής.
 • Προβλήματα ανάπτυξης: Οι πολύ μεγάλες αμυγδαλές, ιδίως στα παιδιά, μπορεί να δυσχεράνουν τη σωστή κατανάλωση τροφής και κατάποσης και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Η αφαίρεση των αμυγδαλών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Η απόφαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών λαμβάνεται προσεκτικά από το γιατρό σας με βάση τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων σας, καθώς και το ιατρικό σας ιστορικό. Αν και η αμυγδαλεκτομή είναι συνήθως πολύ ασφαλής, εξακολουθεί να είναι μια χειρουργική επέμβαση και όχι χωρίς κινδύνους. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν είναι η σωστή επιλογή για την περίπτωσή σας.

Εάν συνιστάται αμυγδαλεκτομή, η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως ως διαδικασία εξωτερικών ασθενών. Οι αμυγδαλές αφαιρούνται μέσω του στόματος, χωρίς εξωτερικές τομές. Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει 7 έως 14 ημέρες, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες και στο φαγητό μέσα σε μία εβδομάδα. Η αφαίρεση των αμυγδαλών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της αμυγδαλίτιδας για όλη τη ζωή και να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Αλλαγές Στον Τρόπο Ζωής Και Οικιακές Θεραπείες Για Ανακούφιση

Μόλις διαγνωστεί αμυγδαλίτιδα, η πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής και η δοκιμή σπιτικών θεραπειών μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά σας.

Αποκτήστε επιπλέον ξεκούραση

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να αποδυναμώσει την ενέργειά σας, οπότε φροντίστε να κοιμάστε επιπλέον και να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Πίνετε υγρά

Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι το κλειδί. Πίνετε άφθονο νερό, ζεστό τσάι με μέλι, ζεστό νερό με λεμόνι και ζεστούς ζωμούς. Αυτό θα σας κρατήσει ενυδατωμένους, θα καταπραΰνει τον πονόλαιμο και θα σας παρέχει κάποια θρεπτική αξία. Στοχεύστε σε 8-10 ποτήρια την ημέρα.

Εξετάστε τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή

Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να μειώσετε τη φλεγμονή στο λαιμό, δοκιμάστε ένα μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin) ή η ακεταμινοφαίνη (Tylenol). Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε παστίλιες για το λαιμό, στοματικά αναισθητικά σπρέι ή γαργάρες για το λαιμό για να μουδιάσετε και να καταπραΰνετε τον πόνο στο λαιμό.

Αποφύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες

Μην καπνίζετε, μην ατμίζετε και μην καταναλώνετε αλκοόλ. Αποφύγετε τις πολύ πικάντικες, όξινες ή πολύ καρυκευμένες τροφές που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το λαιμό σας.

Δοκιμάστε καταπραϋντικές θεραπείες για το λαιμό

Η γαργάρα με αλατόνερο είναι μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες με αυτό. Το αλάτι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο λαιμό. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ζεστό νερό με τζίντζερ, ζεστό νερό με λεμόνι και μέλι, τσάι για το λαιμό, παστίλιες από γλιστερές φτελιές ή σπρέι λαιμού με βενζοκαΐνη, λιδοκαΐνη ή τετρακαΐνη για να μουδιάσετε και να καταπραΰνετε τον πόνο στο λαιμό.

Φάτε μαλακά, άνοστα τρόφιμα

Επιμείνετε σε μαλακές, άνοστες και ζεστές τροφές που καταπίνονται εύκολα, όπως σούπες, ζωμούς, πουρέ πατάτας, γιαούρτι, πουτίγκα, ζυμαρικά, ρύζι, μπανάνες και πλιγούρι βρώμης. Αποφύγετε τις τραγανές, σκληρές ή πολύ πικάντικες τροφές που μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το λαιμό σας.

Κάνοντας αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και δοκιμάζοντας διάφορες σπιτικές θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα, ενώ το σώμα σας καταπολεμά τη μόλυνση. Φροντίστε να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα. Μπορεί να χρειαστεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό εάν η λοίμωξη δεν υποχωρήσει από μόνη της.

Πρόληψη Μελλοντικών Λοιμώξεων Από Αμυγδαλίτιδα

Για να αποφύγετε να πάθετε ξανά αμυγδαλίτιδα στο μέλλον, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε.

Εφαρμόστε καλή υγιεινή

Πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδίως αφού αγγίξετε κοινά κοινόχρηστες επιφάνειες. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τη μόλυνση και την εξάπλωση της ασθένειας.

Κάντε γαργάρες με ζεστό αλατισμένο νερό. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες με το διάλυμα. Το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στις αμυγδαλές και το λαιμό και μπορεί να αποτρέψει ή να ανακουφίσει την αμυγδαλίτιδα.

Ξεκουραστείτε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου ή ξεκούρασης μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις όπως η αμυγδαλίτιδα. Στοχεύστε σε 7 έως 9 ώρες ύπνου τη νύχτα για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε υψηλά επίπεδα.

Αποφύγετε το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα

Το κάπνισμα ερεθίζει το λαιμό και τις αμυγδαλές σας και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης τους κινδύνους για λοιμώξεις του λαιμού και του αναπνευστικού συστήματος. Αποφύγετε το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα όποτε είναι δυνατόν.

Εξετάστε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης

Εάν εμφανίζετε συχνές εξάρσεις αμυγδαλίτιδας, ίσως θελήσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας για χειρουργικές επιλογές, όπως η αμυγδαλεκτομή. Η αφαίρεση των αμυγδαλών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων για ορισμένους ανθρώπους. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι για όλους, αλλά μπορεί να είναι μια επιλογή εάν άλλες θεραπείες και προφυλάξεις δεν προσφέρουν ανακούφιση.

Διαχείριση τυχόν υποκείμενων παθήσεων

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αμυγδαλίτιδα λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας, όπως αλλεργίες, άσθμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να διαγνώσετε και να διαχειριστείτε σωστά τυχόν χρόνιες παθήσεις που μπορεί να έχετε. Ο έλεγχος των υποκείμενων προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάρσεων της αμυγδαλίτιδας.

Ενώ η αμυγδαλίτιδα δεν είναι συνήθως σοβαρή και θα υποχωρήσει μόνη της, οι επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η άσκηση καλής υγιεινής, η επαρκής ξεκούραση, η αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων και η διαχείριση τυχόν υποκείμενων παθήσεων, μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η αμυγδαλίτιδα να επανέρχεται ξανά και ξανά. Μιλήστε στο γιατρό σας εάν έχετε συχνές εξάρσεις αμυγδαλίτιδας που δεν βελτιώνονται με την αυτοφροντίδα. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών μπορεί να προσφέρει μόνιμη ανακούφιση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συμπέρασμα

Ορίστε λοιπόν, η πλήρης ενημέρωση για τη μαζική αμυγδαλίτιδα. Δεν είναι το πιο ευχάριστο θέμα, αλλά σίγουρα αξίζει να το γνωρίζετε, ειδικά αν αυτή τη στιγμή ταλαιπωρεί εσάς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Τα καλά νέα είναι ότι, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, η μαζική αμυγδαλίτιδα δεν είναι συνήθως επικίνδυνη και θα εξαφανιστεί σε περίπου μία εβδομάδα με την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα. Ξεκουραστείτε αρκετά, παραμείνετε ενυδατωμένοι, πάρτε τα φάρμακά σας όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός και ακολουθήστε μια ήπια διατροφή. Πριν το καταλάβετε, ο λαιμός σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό και θα μπορείτε να απολαμβάνετε ξανά όλα τα αγαπημένα σας φαγητά χωρίς πρόβλημα. Η μαζική αμυγδαλίτιδα δεν είναι καθόλου διασκεδαστική, αλλά τουλάχιστον τώρα ξέρετε τι να περιμένετε και πώς να τη διαχειριστείτε καλύτερα. Νιώστε σύντομα καλύτερα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα