Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 15 April, 2023

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η κυστική ίνωση;

Η κυστική ίνωση είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα. Προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο του ρυθμιστή διαμεμβρανικής αγωγιμότητας της κυστικής ίνωσης (CFTR), το οποίο οδηγεί στην παραγωγή παχύρρευστης, κολλώδους βλέννας που μπορεί να φράξει τους αεραγωγούς και το πεπτικό σύστημα. Η κυστική ίνωση είναι μια προοδευτική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε σε ποια ηλικία εμφανίζεται η κυστική ίνωση και τα σχετικά συμπτώματα.

Συμπτώματα Κυστικής Ίνωσης

Η κυστική ίνωση συνήθως διαγιγνώσκεται στη βρεφική ή πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι την εφηβεία ή την ενηλικίωση. Τα συμπτώματα της κυστικής ίνωσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Επίμονος βήχας: Ο βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κυστικής ίνωσης και συνήθως παράγει παχύρρευστη βλέννα.

Συριγμός: Ο συριγμός είναι ένας ήχος σφυρίσματος που παράγεται κατά την αναπνοή. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κυστικής ίνωσης, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Υποτροπιάζουσες πνευμονικές λοιμώξεις: Τα άτομα με κυστική ίνωση είναι πιο επιρρεπή σε πνευμονικές λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρές και υποτροπιάζουσες.

Δύσπνοια: Η δύσπνοια είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κυστικής ίνωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Κακή αύξηση βάρους και ανάπτυξη: Τα παιδιά με κυστική ίνωση μπορεί να δυσκολεύονται να πάρουν βάρος και να αναπτυχθούν σωστά, παρά το γεγονός ότι έχουν καλή όρεξη.

Λιπαρά, δύσοσμα κόπρανα: Η κυστική ίνωση μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε λιπαρά, δύσοσμα κόπρανα.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η κυστική ίνωση;

Η κυστική ίνωση είναι μια γενετική διαταραχή, που σημαίνει ότι υπάρχει από τη γέννηση. Ωστόσο, τα συμπτώματα της κυστικής ίνωσης μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κυστική ίνωση διαγιγνώσκεται στη βρεφική ή πρώιμη παιδική ηλικία. Η νόσος ανιχνεύεται συνήθως μέσω εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου νεογνών ή όταν εμφανίζονται συμπτώματα.

Οι προληπτικές εξετάσεις νεογνών για κυστική ίνωση πραγματοποιούνται λίγο μετά τη γέννηση. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν τη συλλογή ενός μικρού δείγματος αίματος από τη φτέρνα του μωρού και την ανάλυσή του για την παρουσία ορισμένων πρωτεϊνών και ενζύμων. Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι θετικά, απαιτείται περαιτέρω εξέταση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της κυστικής ίνωσης μπορεί να μην εμφανιστούν παρά αργότερα στη ζωή. Αυτό είναι γνωστό ως κυστική ίνωση όψιμης έναρξης. Η όψιμη κυστική ίνωση είναι πιο συχνή στους ενήλικες και μπορεί να είναι πιο δύσκολη η διάγνωση. Τα συμπτώματα της όψιμης έναρξης κυστικής ίνωσης είναι παρόμοια με εκείνα άλλων αναπνευστικών και πεπτικών διαταραχών, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση χωρίς περαιτέρω έλεγχο.

Συμπέρασμα

Η κυστική ίνωση είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα. Συνήθως διαγιγνώσκεται στη βρεφική ή πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή. Τα συμπτώματα της κυστικής ίνωσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο βήχα, συριγμό, επαναλαμβανόμενες πνευμονικές λοιμώξεις, δύσπνοια, κακή αύξηση βάρους και ανάπτυξη και λιπαρά, δύσοσμα κόπρανα.

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας μπορεί να έχετε κυστική ίνωση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με κυστική ίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα