Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκεμβρίου, 2022

Σημάδια ενός Εργασιομανούς και Πώς να Σταματήσετε να Είστε Ένας

Αν είσαι εργασιομανής, δεν είσαι μόνος. Πολλοί άνθρωποι υπερηφανεύονται για την ικανότητά τους να εργάζονται πολλές ώρες και να πιέζουν τον εαυτό τους στα άκρα. Αλλά το να είσαι εργασιομανής μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική σου υγεία, καθώς και τις σχέσεις και τη γενική σου ευεξία.

Πώς θα καταλάβετε λοιπόν αν είστε εργασιομανής; Εδώ είναι μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

  1. Εργάζεστε τακτικά πολλές ώρες και έχετε πρόβλημα να αποσυνδεθείτε από την εργασία.
  2. Δίνεις προτεραιότητα στη δουλειά σε σχέση με τις προσωπικές σου σχέσεις και τις δραστηριότητες αναψυχής.
  3. Νιώθετε ενοχές ή άγχος όταν δεν εργάζεστε.
  4. Δυσκολεύεστε να αναθέσετε εργασίες ή να ζητήσετε βοήθεια.
  5. Συχνά θυσιάζεις τον ύπνο, την άσκηση και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες για χάρη της δουλειάς.
  6. Αντιμετωπίζετε σωματικά συμπτώματα στρες, όπως πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι ή δυσκολία στον ύπνο.

Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα σημάδια στον εαυτό σας, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας και να μειώσετε τον αρνητικό αντίκτυπο της εργασιομανίας στη ζωή σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε να είστε εργασιομανείς:

  1. Θέστε όρια και δώστε προτεραιότητα στον προσωπικό σας χρόνο. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να αποσυνδεθείτε από την εργασία όταν δεν είστε ρολόι και μην φοβάστε να πείτε όχι σε επιπλέον αναθέσεις ή συναντήσεις εάν παρεμβαίνουν στον προσωπικό σας χρόνο.
  2. Ασκηθείτε στην αυτοφροντίδα και δώστε προτεραιότητα στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Αυτό μπορεί να σημαίνει αφιέρωση χρόνου για τακτική άσκηση, αρκετό ύπνο και υγιεινή διατροφή.
  3. Ζητήστε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή θεραπευτή. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε σε κάποιον για τις εργασιακές σας συνήθειες και να λάβετε καθοδήγηση για το πώς να κάνετε θετικές αλλαγές.
  4. Μάθετε να εκχωρείτε και να ζητάτε βοήθεια. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Είναι εντάξει να ζητάτε βοήθεια από συναδέλφους και η ανάθεση εργασιών μπορεί να σας κάνει πιο παραγωγικούς μακροπρόθεσμα.
  5. Κάντε τακτικά διαλείμματα και εξασκηθείτε στη συνείδηση. Αντί να εργάζεστε ασταμάτητα, κάντε τακτικά διαλείμματα για ξεκούραση και επαναφόρτιση. Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της εστίασης.

Να θυμάστε ότι το να είσαι εργασιομανής δεν είναι σήμα τιμής. Είναι σημαντικό να βρείτε μια υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου και να δώσετε προτεραιότητα στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Λαμβάνοντας μέτρα για να σταματήσετε να είστε εργασιομανείς, μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική ευημερία και τις σχέσεις σας και να είστε πιο παραγωγικοί μακροπρόθεσμα.

Φωτογραφία Glenn Diaz

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα