Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 18 March, 2023

Σημάδια για άλματα ανάπτυξης στα μωρά

Έξι κοινά σημάδια για άλματα ανάπτυξης, όπως αυξημένη όρεξη, ιδιότροπη συμπεριφορά, διαταραγμένος ύπνος, αυξημένη κινητικότητα, ταχεία αύξηση βάρους και αυξημένο ενδιαφέρον για τον κόσμο.

Τα μωρά περνούν από πολλά άλματα ανάπτυξης τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, και αυτά μπορεί να είναι προκλητικά για τους γονείς. Τα άλματα ανάπτυξης μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά, τον ύπνο και την όρεξη του μωρού σας. Ακολουθούν μερικά σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας περνά από άλματα ανάπτυξης και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε.

Αυξημένη όρεξη

Ένα από τα πιο προφανή σημάδια ανάπτυξης είναι η αυξημένη όρεξη. Το μωρό σας μπορεί ξαφνικά να φαίνεται πιο πεινασμένο από το συνηθισμένο και να θέλει να τρώει πιο συχνά. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τους χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να υποστηρίξει την ανάπτυξή τους. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας είναι πιο πρόθυμο να φάει ή ότι θέλει να θηλάσει για μεγαλύτερες περιόδους. Εάν θηλάζετε, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή για να διατηρήσετε την παροχή γάλακτος.

Φασαριόζικη συμπεριφορά

Κατά τη διάρκεια ενός άλματος ανάπτυξης, το μωρό σας μπορεί να γίνει πιο ιδιότροπο και ευερέθιστο από ό,τι συνήθως. Μπορεί να κλαίνε πιο συχνά, να φαίνονται πιο δύσκολο να ηρεμήσουν ή να είναι πιο προσκολλημένα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να βιώνουν κάποιους αυξανόμενους πόνους ή δυσφορία. Προσπαθήστε να παρηγορήσετε το μωρό σας με απαλό λίκνισμα, χαλαρωτική μουσική ή ένα ζεστό μπάνιο.

Διαταραγμένος ύπνος

Ένα άλλο σύνηθες σημάδι στα άλματα ανάπτυξης είναι ο διαταραγμένος ύπνος. Το μωρό σας μπορεί να ξυπνά πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να έχει πρόβλημα να κοιμηθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τους εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει την ανάπτυξή τους. Προσπαθήστε να τηρείτε μια σταθερή ρουτίνα πριν τον ύπνο για να βοηθήσετε το μωρό σας να αισθάνεται ήρεμο και χαλαρό πριν τον ύπνο. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε να ηρεμήσετε το μωρό σας με μια πιπίλα ή ένα απαλό μασάζ.

Αυξημένη κινητικότητα

Κατά τη διάρκεια των αλμάτων ανάπτυξης, το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει σημάδια αυξημένης κινητικότητας. Μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να κυλιούνται, να σέρνονται ή να περπατούν. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τους αναπτύσσει νέες δεξιότητες και ικανότητες για να υποστηρίξει την ανάπτυξή τους. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να εξερευνήσει και να παίξει σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μπορεί επίσης να θέλετε να παρέχετε παιχνίδια και δραστηριότητες που προάγουν τη σωματική ανάπτυξη.

Γρήγορη αύξηση βάρους

Κατά τη διάρκεια των αλμάτψν ανάπτυξης, το μωρό σας μπορεί να πάρει γρήγορα βάρος. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό και υγιές μέρος της ανάπτυξής τους. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για την αύξηση βάρους του μωρού σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν το μωρό σας παίρνει βάρος με υγιή ρυθμό.

Αυξημένο ενδιαφέρον για τον κόσμο

Κατά τη διάρκεια των αλμάτων ανάπτυξης, το μωρό σας μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον κόσμο γύρω του. Μπορεί να θέλουν να κοιτάζουν γύρω τους περισσότερο, να πιάνουν αντικείμενα ή να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει επειδή η γνωστική τους ανάπτυξη προχωρά επίσης καθώς μεγαλώνει το σώμα τους. Ενθαρρύνετε την περιέργεια του μωρού σας παρέχοντας ασφαλή παιχνίδια και διεγερτικά περιβάλλοντα.

Τα άλματα ανάπτυξης είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης του μωρού σας. Κατανοώντας τα σημάδια των αλμάτων ανάπτυξης, μπορείτε να παρέχετε στο μωρό σας την επιπλέον φροντίδα και προσοχή που χρειάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής περιόδου. Θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί, να είστε ήρεμοι και να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας ως γονιός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα