Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 14 March, 2023

Συμπτώματα εγκεφαλικού

Το εγκεφαλικό είναι μια σοβαρή επείγουσα ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν διακόπτεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, είτε από απόφραξη είτε από έκρηξη αιμοφόρου αγγείου. Ένα εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού είναι κρίσιμη για την έγκαιρη ιατρική βοήθεια. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού, πώς να τα αναγνωρίσετε και τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει εγκεφαλικό.

Κοινά συμπτώματα εγκεφαλικού

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση της απόφραξης ή της έκρηξης αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο. Τα κοινά συμπτώματα ενός εγκεφαλικού περιλαμβάνουν:

  1. Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος.
  2. Ξαφνική σύγχυση, πρόβλημα στην ομιλία ή δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας.
  3. Ξαφνική δυσκολία στην όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια.
  4. Ξαφνικό πρόβλημα στο περπάτημα, ζάλη ή απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού.
  5. Ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος χωρίς γνωστή αιτία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού είναι κρίσιμη για την άμεση ιατρική βοήθεια. Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος παθαίνει εγκεφαλικό, αναγνωρίσετε τα συμπτώματα:

Πεσμένο πρόσωπο

Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει. Εάν η μία πλευρά του προσώπου πέσει ή είναι μουδιασμένη, μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού.

Αδυναμία βραχίονα

Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια. Εάν το ένα χέρι παρασύρεται προς τα κάτω ή είναι αδύναμο, μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού.

Δυσκολία ομιλίας

Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση. Εάν η ομιλία τους είναι μπερδεμένη ή έχουν πρόβλημα στην ομιλία, μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού.

Ώρα να καλέσετε την άμεση βοήθεια - 166

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να καλέσετε την άμεση βοήθεια - 166 ή να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο χρόνος είναι κρίσιμος για τη θεραπεία ενός εγκεφαλικού, και όσο πιο γρήγορη λαμβάνεται ιατρική βοήθεια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης.

Τι να κάνετε εάν κάποιος πάθει εγκεφαλικό

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό, είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα. Καλέστε αμέσως το 166 και σημειώστε την ώρα που πρωτοεμφανίστηκαν τα συμπτώματα. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι κρίσιμες για τον προσδιορισμό της καλύτερης πορείας θεραπείας.

Ενώ περιμένετε να φτάσει ιατρική βοήθεια, είναι σημαντικό να διατηρείτε το άτομο ήρεμο και άνετο. Μην τους δίνετε τίποτα να φάνε ή να πιουν, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές εάν χρειαστούν χειρουργική επέμβαση. Εάν έχουν τις αισθήσεις τους και μπορούν να καταπιούν, μπορείτε να τους δώσετε μια μικρή ποσότητα νερού για να βρέξουν το στόμα τους.

Συμπέρασμα

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού είναι κρίσιμη για την άμεση ιατρική βοήθεια και τη βελτίωση των πιθανοτήτων ανάρρωσης. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει κάποιο από τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού, καλέστε το 166 ή αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο χρόνος είναι κρίσιμος για τη θεραπεία ενός εγκεφαλικού, και όσο πιο γρήγορη λαμβάνεται ιατρική βοήθεια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα