Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 18 September, 2023

Συμπτώματα καρκίνου του εντέρου: Τι να προσέχετε

Ο καρκίνος του εντέρου, γνωστός και ως καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου παγκοσμίως. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, και η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία. Η γνώση των συμπτωμάτων του καρκίνου του εντέρου μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε έγκαιρα την ασθένεια και να λάβετε την ιατρική φροντίδα που χρειάζεστε.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του καρκίνου στο κόλον ή στο ορθό. Μερικοί άνθρωποι με καρκίνο του εντέρου μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στη συχνότητα ή τη συνέπεια των κενώσεων.

Αίμα στα κόπρανα: Αυτό μπορεί να εμφανίζεται ως έντονο κόκκινο αίμα ή σκούρα, πίσσα κόπρανα.

Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία: Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από ήπιες κράμπες έως έντονο πόνο.

Κόπωση ή αδυναμία: Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω αναιμίας, η οποία είναι έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλείται από αιμορραγία από τον όγκο.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω απώλειας όρεξης ή αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τα θρεπτικά συστατικά.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε αμέσως με το γιατρό σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από άλλες καταστάσεις, όπως οι αιμορροΐδες ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Μόνο ένας ιατρός μπορεί να δώσει ακριβή διάγνωση.

Ποιοι κινδυνεύουν από καρκίνο του εντέρου;

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει καρκίνο του εντέρου, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως:

Ηλικία: Ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου αυξάνεται με την ηλικία, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών.

Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου, ιδιαίτερα σε συγγενή πρώτου βαθμού, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.

Προσωπικό ιστορικό: Τα άτομα που είχαν πολύποδες ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου στο παρελθόν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου.

Παράγοντες τρόπου ζωής: Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, κάπνισμα και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου του εντέρου;

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε καρκίνο του εντέρου, πιθανότατα θα σας συστήσει μία ή περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως κολονοσκόπηση ή αξονική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της θέσης και του σταδίου του καρκίνου.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του εντέρου εξαρτάται από το στάδιο και τη θέση του όγκου. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός θεραπειών.

Ζώντας με τον καρκίνο του εντέρου

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας για θεραπεία και παρακολούθηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους, διατροφικές αλλαγές και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι ομάδες υποστήριξης και η συμβουλευτική μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για τη διαχείριση των συναισθηματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων μιας διάγνωσης καρκίνου.

Συμπέρασμα

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του καρκίνου του εντέρου και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. Εάν εμφανίσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, αίμα στα κόπρανα, κοιλιακό άλγος ή άλλα συμπτώματα, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, πολλά άτομα με καρκίνο του εντέρου μπορούν να επιτύχουν πλήρη ανάρρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα