Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 9 April, 2023

Συμπτώματα προ της περιόδου

Για πολλές γυναίκες, ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι απαραίτητο μέρος της ζωής τους. Μπορεί να είναι μια περίοδος δυσφορίας, αλλά είναι επίσης ένδειξη καλής υγείας. Πριν από μια περίοδο, πολλές γυναίκες εμφανίζουν μια σειρά από συμπτώματα που μπορεί να διαφέρουν από μήνα σε μήνα. Αυτά τα συμπτώματα προ της περιόδου μπορεί να περιλαμβάνουν σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που συχνά δεν είναι καλά κατανοητές. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα πιο κοινά συμπτώματα προ της περιόδου και τι σημαίνουν.

Σωματικά συμπτώματα

Ένα από τα πιο κοινά σωματικά συμπτώματα πριν από την περίοδο είναι οι κράμπες. Αυτό μπορεί να είναι ήπιο έως σοβαρό και μπορεί να γίνει αισθητό στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στην πλάτη. Οι κράμπες προκαλούνται από τη συστολή της μήτρας καθώς προετοιμάζεται να αποβάλει την επένδυση που έχει συσσωρευτεί τον τελευταίο μήνα. Ένα άλλο σωματικό σύμπτωμα είναι το φούσκωμα, το οποίο μπορεί να κάνει το στομάχι να αισθάνεται γεμάτο και άβολα. Αυτό προκαλείται επίσης από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν πριν από την περίοδο.

Άλλα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ευαισθησία στο στήθος, ακμή, πονοκεφάλους και κόπωση. Η ευαισθησία του μαστού προκαλείται από την αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης, η οποία προκαλεί τη διεύρυνση των γαλακτοφόρων αγωγών. Η ακμή μπορεί να προκληθεί από την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να εμφανιστεί πριν από την περίοδο. Οι πονοκέφαλοι και η κόπωση είναι επίσης κοινά συμπτώματα και μπορεί να προκληθούν από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα.

Συναισθηματικά συμπτώματα

Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, πολλές γυναίκες βιώνουν και συναισθηματικές αλλαγές πριν από την περίοδό τους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εναλλαγές διάθεσης, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Οι εναλλαγές της διάθεσης προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν πριν από την περίοδο. Ευερεθιστότητα μπορεί επίσης να προκληθεί από αυτές τις αλλαγές, καθώς και άγχος και άγχος. Η κατάθλιψη είναι ένα άλλο συναισθηματικό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί πριν από την περίοδο. Αυτό συχνά προκαλείται από πτώση των επιπέδων σεροτονίνης, η οποία μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Διαχείριση συμπτωμάτων προ της περιόδου

Τα συμπτώματα πριν από την περίοδο μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους. Ένας τρόπος μείωσης των συμπτωμάτων είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, την τακτική άσκηση και τον αρκετό ύπνο. Οι γυναίκες μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να μειώσουν το στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων όπως οι κράμπες ή οι πονοκέφαλοι. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά, όπως το χάπι ή το έμπλαστρο, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονικών αλλαγών και στη μείωση των συμπτωμάτων πριν την περίοδο.

Συμπέρασμα

Τα συμπτώματα προ της περιόδου είναι μια κοινή εμπειρία για πολλές γυναίκες. Μπορούν να περιλαμβάνουν σωματικά συμπτώματα όπως κράμπες και φούσκωμα, καθώς και συναισθηματικά συμπτώματα όπως εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη. Ενώ αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους οι γυναίκες μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους πριν την περίοδο και να αισθάνονται πιο άνετα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα