Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μαΐου, 2023

Σύνδρομο ‘Ασπεργκερ Τεστ

Το σύνδρομο Asperger, είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Τα άτομα με Άσπεργκερ μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις κοινωνικές ενδείξεις, να κάνουν φίλους και να συμμετάσχουν σε τυπικές κοινωνικές δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να έχουν περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενες ρουτίνες.

Εάν αναρωτιέστε εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχετε Asperger, κάντε αυτό το τεστ για να το μάθετε. Λάβετε υπόψη ότι αυτό το κουίζ δεν υποκαθιστά μια επαγγελματική διάγνωση, αλλά μπορεί να προσφέρει κάποιες πληροφορίες.

  1. Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε και να ερμηνεύσετε κοινωνικές ενδείξεις, όπως ο τόνος της φωνής και οι εκφράσεις του προσώπου;
  2. Δυσκολεύεστε να κάνετε φίλους ή να διατηρήσετε φιλίες;
  3. Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τις απόψεις ή τα συναισθήματα των άλλων;
  4. Συχνά προσηλώνεστε σε ορισμένα θέματα ή δραστηριότητες και δυσκολεύεστε να μεταβείτε σε άλλες εργασίες;
  5. Έχετε δυσκολία στην επικοινωνία, όπως να κάνετε συνομιλία ή να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας;
  6. Έχετε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή ρουτίνες που νιώθετε την ανάγκη να ακολουθήσετε;


Εάν απαντήσατε ναι σε πολλές από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να αντιμετωπίζετε μερικά από τα κοινά συμπτώματα του Asperger. Ωστόσο, μόνο ένας εκπαιδευμένος ιατρός μπορεί να δώσει μια οριστική διάγνωση. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τα συμπτώματά σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Να θυμάστε ότι το Asperger είναι μια διαταραχή φάσματος, πράγμα που σημαίνει ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Μερικά άτομα με Asperger μπορεί να είναι σε θέση να ζουν ανεξάρτητα και να λειτουργούν καλά στην κοινωνία, ενώ άλλα μπορεί να χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει διαγνωστεί με Asperger, είναι σημαντικό να αναζητήσετε την κατάλληλη υποστήριξη. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί και ομάδες υποστήριξης που μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και καθοδήγηση. Με τη σωστή υποστήριξη, τα άτομα με Asperger μπορούν να ζήσουν ικανοποιητικές και ανταποδοτικές ζωές.

Φωτογραφία Ross Sneddon

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα