Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 11 December, 2022

Σύνδρομο Tourette: Η Παρεξηγημένη Διαταραχή Που Είναι πιο Συχνή από όσο Νομίζετε

Το σύνδρομο Tourette, ή TS, είναι μια νευρολογική διαταραχή που συχνά παρεξηγείται και παρερμηνεύεται στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης. Παρά το τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, το TS είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνό και επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, φύλων και εθνοτήτων.

Στην πιο βασική του μορφή, το σύνδρομο Tourette είναι μια διαταραχή που αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν ακούσιες κινήσεις και ήχους, γνωστά ως τικ. Αυτά τα τικ μπορεί να κυμαίνονται από απλές κινήσεις όπως το ανοιγοκλείσιμο των ματιών ή το καθάρισμα του λαιμού, έως πιο περίπλοκες κινήσεις όπως το άλμα ή το άγγιγμα αντικειμένων. Τα τικ μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν φωνές, όπως γρύλισμα ή επανάληψη λέξεων ή φράσεων.

Τα άτομα με TS μπορεί να έχουν μια ποικιλία τικ και η σοβαρότητα και η συχνότητα αυτών των τικ μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τικ μόνο περιστασιακά, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν τικ που είναι συχνά και σοβαρά. Τα τικ είναι συχνά πιο σοβαρά στην παιδική ηλικία και τείνουν να βελτιώνονται ή ακόμα και να εξαφανίζονται εντελώς στην ενήλικη ζωή.

Παρά το γεγονός ότι το σύνδρομο Tourette είναι μια νευρολογική διαταραχή, δεν είναι ψυχική ασθένεια. Τα άτομα με TS δεν είναι «τρελά» ή «περίεργα» και δεν έχουν γνωστικές ή διανοητικές βλάβες. Στην πραγματικότητα, πολλά άτομα με TS είναι εξαιρετικά έξυπνα και επιτυχημένα στην καριέρα και την προσωπική τους ζωή.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν έχουν όλα τα άτομα με TS coprolalia, η οποία είναι η ακούσια έκφραση άσεμνων λέξεων ή φράσεων. Αυτή είναι μια κοινή παρανόηση που συχνά διαιωνίζεται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά στην πραγματικότητα, μόνο μια μικρή μειοψηφία ατόμων με TS έχουν κοπρολαλία.

Έτσι, εάν γνωρίζετε κάποιον με TS, μην φοβάστε να του μιλήσετε ή να είστε κοντά του. Είναι όπως όλοι οι άλλοι και θέλουν να τους φέρονται με σεβασμό και κατανόηση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εμπειρία του καθενός με το TS είναι διαφορετική, επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να ρωτάτε το άτομο πώς μπορείτε να το υποστηρίξετε καλύτερα και να καλύψετε τις ανάγκες του.

Η ζωή με σύνδρομο Tourette μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με τη σωστή υποστήριξη, τα άτομα με TS μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και επιτυχημένη ζωή. Πολλοί άνθρωποι με TS βρίσκουν ανακούφιση από τα τικ τους μέσω φαρμακευτικής αγωγής, θεραπείας και άλλων θεραπειών. Είναι επίσης σημαντικό για τα άτομα με TS να διαθέτουν ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων φίλων, οικογένειας και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που κατανοούν και μπορούν να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν την κατάστασή τους.

Παρά τις προκλήσεις που συνοδεύουν το σύνδρομο Tourette, πολλά άτομα με τη διαταραχή είναι σε θέση να ζήσουν ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή. Είναι σε θέση να κυνηγήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους, όπως οποιοσδήποτε άλλος. Έτσι, εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει TS, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι και ότι υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια και υποστήριξη. Μην αφήνετε τις παρανοήσεις και τις παρεξηγήσεις γύρω από το σύνδρομο Tourette να σας κρατούν πίσω – είστε ικανοί να επιτύχετε σπουδαία πράγματα, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Φωτογραφία jom jakkid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα