Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 18 September, 2023

Σκουλήκια στα κόπρανα: Τύποι, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Τα σκουλήκια στα κόπρανα μπορεί να είναι μια ανησυχητική εμπειρία, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πολλοί τύποι σκουληκιών που μπορούν να ζήσουν στα έντερα. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τους κοινούς τύπους σκουληκιών που βρίσκονται στα κόπρανα, τα συμπτώματά τους, τη θεραπεία και την πρόληψη.

Τύποι σκουληκιών στα κόπρανα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκουληκιών που μπορούν να ζήσουν στα έντερα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Pinworms: Πρόκειται για μικρά, λευκά σκουλήκια που ζουν στο παχύ έντερο. Είναι συχνότερα στα παιδιά και μπορεί να προκαλέσουν έντονο κνησμό γύρω από τον πρωκτό.

Στρογγυλά σκουλήκια: Πρόκειται για μακριά σκουλήκια που μοιάζουν με σπαγγέτι και μπορούν να φτάσουν σε μήκος αρκετές ίντσες. Ζουν στο λεπτό έντερο και μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, διάρροια και απώλεια βάρους.

Αγκυλόστομα: Πρόκειται για μικρά σκουλήκια που μοιάζουν με νήματα που ζουν στο λεπτό έντερο. Τρέφονται με αίμα και μπορούν να προκαλέσουν αναιμία, κόπωση και κοιλιακό άλγος.

Ταινίες: Αυτά είναι μακριά, επίπεδα σκουλήκια που μπορούν να αναπτυχθούν μέχρι και πολλά πόδια. Ζουν στο λεπτό έντερο και μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, διάρροια και απώλεια βάρους.

Συμπτώματα σκουληκιών στα κόπρανα

Τα συμπτώματα των σκουληκιών στα κόπρανα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του σκουληκιού. Ωστόσο, ορισμένα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Κοιλιακό άλγος
Διάρροια
Κούραση
Κνησμός γύρω από τον πρωκτό
Απώλεια βάρους
Αναιμία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μπορείτε να δείτε τα σκουλήκια στα κόπρανα σας ή γύρω από τον πρωκτό σας.

Θεραπεία για σκουλήκια στα κόπρανα

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε σκουλήκια στα κόπρανα σας, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει ένα δείγμα κοπράνων για να επιβεβαιώσει τον τύπο του σκουληκιού που υπάρχει. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων για τη θανάτωση των σκουληκιών. Ο τύπος του συνταγογραφούμενου φαρμάκου θα εξαρτηθεί από τον τύπο του σκουληκιού.

Για τα σκουλήκια καρφίτσας, το φάρμακο είναι συνήθως μεβενδαζόλη ή παμοϊκή πυραντέλη. Για στρογγυλούς σκώληκες, αγκυλόστομα και ταινίες, το φάρμακο είναι συνήθως αλβενδαζόλη ή μεβενδαζόλη.

Πρόληψη των σκουληκιών στα κόπρανα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τα σκουλήκια στα κόπρανα σας, όπως:

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας: Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση του μπάνιου.

Μαγειρέψτε καλά το κρέας: Μαγειρέψτε καλά το κρέας για να σκοτώσετε τυχόν προνύμφες σκουληκιών.

Αποφύγετε να πίνετε μη επεξεργασμένο νερό: Αποφύγετε να πίνετε ακατέργαστο νερό, ειδικά εάν ταξιδεύετε σε ξένη χώρα.

Φοράτε παπούτσια: Φοράτε παπούτσια σε περιοχές όπου οι αγκυλόστομες είναι συχνές.

Συμπέρασμα

Η εύρεση σκουληκιών στα κόπρανα σας μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά οι περισσότεροι τύποι εντερικών σκουληκιών αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία εάν υποψιάζεστε ότι έχετε σκουλήκια στα κόπρανα σας. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον τύπο του σκουληκιού και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία. Επιπλέον, η λήψη μέτρων για την πρόληψη των σκουληκιών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο να τα εμφανίσετε εξαρχής. Να εφαρμόζετε πάντα καλή υγιεινή, να μαγειρεύετε καλά το κρέας, να αποφεύγετε να πίνετε νερό χωρίς επεξεργασία και να φοράτε παπούτσια σε περιοχές όπου οι αγκυλόστομες είναι συχνές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα