Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοεμβρίου, 2023

Σπασμένη φλέβα στο χέρι απο αιμοληψία

Έχετε βιώσει ποτέ τραύμα από μια ιατρική διαδικασία ρουτίνας; Καθώς καθόσασταν στην καρέκλα του γραφείου του γιατρού, με το χέρι τεντωμένο και τις φλέβες φουσκωμένες, μήπως η νοσοκόμα πάλευε να βρει ένα κατάλληλο αιμοφόρο αγγείο για να το τρυπήσει με τη βελόνα; Τα πολλαπλά τσιμπήματα και τα τρυπήματα καθώς αναζητούσαν μια βολική φλέβα πιθανόν να σας προκάλεσαν δυσφορία και αγωνία. Τελικά, το αποκαλυπτικό σημάδι της επιτυχίας, καθώς το αίμα σας έρεε στο επισυναπτόμενο φιαλίδιο, έφερε ανακούφιση ότι η δοκιμασία θα τελείωνε σύντομα. Ωστόσο, για ορισμένους, το επακόλουθο μιας αιμοληψίας φέρνει μια οδυνηρή έκπληξη με τη μορφή μιας σπασμένης φλέβας. Μια σπασμένη φλέβα από μια διαδικασία αιμοληψίας, γνωστή ως αιμάτωμα, εμφανίζεται συχνά ως ένα πρησμένο, ευαίσθητο εξόγκωμα κάτω από το δέρμα στο σημείο όπου εισήλθε η βελόνα στο χέρι.

Τι Προκαλεί Σπασμένες Φλέβες Στο Χέρι Μετά Από Αιμοληψία;

Τι προκαλεί σπασμένες φλέβες στο χέρι μετά τη συλλογή αίματος;

Η λήψη αίματος μέσω φλεβοκέντησης μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε σπασμένες φλέβες στο χέρι. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν η βελόνα τρυπά το τοίχωμα της φλέβας κατά την εισαγωγή ή την αφαίρεση. Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σπασμένης φλέβας περιλαμβάνουν:

  1. Μικρές ή εύθραυστες φλέβες. Οι φλέβες που είναι λεπτές, ρηχές ή κοντά στην επιφάνεια του δέρματος είναι πιο επιρρεπείς σε βλάβη κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας. Αυτές οι φλέβες μπορεί να απαιτούν πολλαπλά τσιμπήματα βελόνας για την πρόσβαση, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης της φλέβας.
  2. Λανθασμένη εισαγωγή ή αφαίρεση της βελόνας. Εάν η βελόνα εισαχθεί ή αφαιρεθεί υπό λανθασμένη γωνία ή με υπερβολική δύναμη, μπορεί να διαπεράσει το πίσω τοίχωμα της φλέβας. Απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση και τεχνική για την ελαχιστοποίηση του τραύματος στις φλέβες.
  3. Υπερβολική αναρρόφηση. Η εφαρμογή υπερβολικής αναρρόφησης μέσω της βελόνας κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη φλέβα. Η απελευθέρωση της περίδεσης ή η προσαρμογή της πίεσης αναρρόφησης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του φαινομένου.
  4. Υποκείμενη φλεβική νόσος. Καταστάσεις όπως οι κιρσοί ή η φλεβική ανεπάρκεια αποδυναμώνουν τα τοιχώματα των φλεβών, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε βλάβη κατά τη συλλογή αίματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να εξεταστούν εναλλακτικές θέσεις για τη λήψη αίματος.

Για την ελαχιστοποίηση των σπασμένων φλεβών, το αίμα πρέπει να συλλέγεται από εξειδικευμένο φλεβοτομικό με την κατάλληλη τεχνική για το μέγεθος και την κατάσταση των φλεβών του ασθενούς. Η εφαρμογή πίεσης, ανύψωσης, πάγου και επιδέσμων μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των σπασμένων φλεβών. Σοβαρές ή επίμονες σπασμένες φλέβες μπορεί να απαιτούν αξιολόγηση από αγγειολόγο.

Σημάδια Που Δείχνουν Ότι Έχετε Σπασμένη Φλέβα Στο Χέρι Σας

Εάν σας έγινε πρόσφατα αιμοληψία από το χέρι σας, μπορεί να παρατηρήσετε σημάδια που υποδηλώνουν σπασμένη φλέβα. Αυτό συμβαίνει όταν η βελόνα τρυπά ή σχίζει το τοίχωμα της φλέβας κατά τη διάρκεια της φλεβοκέντησης, με αποτέλεσμα να διαρρέει αίμα στον περιβάλλοντα ιστό. ###Οίδημα και μώλωπες

Η περιοχή γύρω από το σημείο της φλεβοκέντησης μπορεί να πρηστεί, να γίνει ευαίσθητη και να αποχρωματιστεί. Αυτό προκαλείται από τη διαρροή αίματος στον περιβάλλοντα ιστό. Εφαρμόστε πάγο στην περιοχή για 10 έως 20 λεπτά κάθε φορά, μερικές φορές την ημέρα για να μειώσετε το πρήξιμο. Ανασηκώστε το χέρι σας και εφαρμόστε σταθερή πίεση με έναν επίδεσμο.

Σπασμωδικός πόνος

Μπορεί να νιώσετε έναν επίμονο πόνο ή μια αίσθηση σφυγμού γύρω από το σημείο της φλεβοκέντησης. Αυτό συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Μπορείτε να πάρετε ένα αναλγητικό χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη, για να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ο πόνος είναι έντονος ή δεν βελτιώνεται.

Σκληρό εξόγκωμα

Μπορεί να σχηματιστεί ένας σκληρός, ανυψωμένος όγκος κάτω από το δέρμα στο σημείο όπου έγινε η διάτρηση της φλέβας. Πρόκειται για αιμάτωμα, που προκαλείται από συσσώρευση αίματος εκτός της φλέβας. Τα αιματώματα συνήθως απορροφώνται από τον οργανισμό μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες μερικές φορές την ημέρα για να επιταχύνετε την επαναρρόφηση. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν δεν υποχωρήσει ή εάν μολυνθεί.

Με ξεκούραση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση, τα περισσότερα σημάδια σπασμένης φλέβας θα επουλωθούν μόνα τους μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε εξάπλωση ερυθρότητας, πύον ή πυρετό, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη που απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά. Μια σπασμένη φλέβα συνήθως μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη τεχνική φλεβοκέντησης, οπότε ίσως θελήσετε να συζητήσετε την εμπειρία σας με την εγκατάσταση όπου σας έγινε η αιμοληψία, ώστε να βοηθηθείτε στη βελτίωση των μεθόδων τους και να αποτρέψετε να συμβεί αυτό και σε άλλους.

Αντιμετώπιση Μιας Σπασμένης Φλέβας Στο Χέρι Από Αιμοληψία

Εάν μια φλέβα τρυπηθεί ή σπάσει κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας, συνήθως επουλώνεται μόνη της σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προωθήσετε την επούλωση και να μειώσετε την ταλαιπωρία.

Εφαρμόστε πίεση

Εφαρμόστε αμέσως σταθερή και άμεση πίεση στο σημείο της παρακέντησης για 10 έως 15 λεπτά συνεχώς. Τοποθετήστε ένα καθαρό πανί ή επίδεσμο πάνω στην περιοχή και κρατήστε το χέρι σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας. Η πίεση και η ανύψωση θα βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και στη διακοπή της αιμορραγίας.

Βάλτε πάγο στην περιοχή

Εφαρμόστε μια παγοκύστη στο σημείο της παρακέντησης για 10 έως 20 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα για να μειώσετε τη φλεγμονή και να απαλύνετε τον πόνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παγοκύστη του εμπορίου ή μια τυλιγμένη σε πετσέτα σακούλα με πάγο ή κατεψυγμένα λαχανικά. Φροντίστε να τοποθετήσετε ένα πανί ανάμεσα στην παγοκύστη και το δέρμα σας.

Επίδεσμος της πληγής

Καλύψτε το σημείο της παρακέντησης με αυτοκόλλητο επίδεσμο ή γάζα μετά την παγοποίηση. Αλλάζετε τον επίδεσμο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ή αν βραχεί ή λερωθεί. Αναζητήστε τυχόν σημάδια μόλυνσης, όπως πρήξιμο, ερυθρότητα ή πύον κάτω από τον επίδεσμο. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν αναπτυχθεί λοίμωξη.

Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα

Για την πρώτη ημέρα ή δύο, αποφύγετε κάθε έντονη δραστηριότητα στο χέρι που θα μπορούσε να ανοίξει ξανά το τραύμα. Οι ήπιες ασκήσεις εύρους κίνησης, όπως η κάμψη και η έκταση του καρπού και του αγκώνα σας, είναι εντάξει, αλλά αποφύγετε την ανύψωση ή την ώθηση βαρέων αντικειμένων.

Ανασηκώστε το χέρι σας

Όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε, ανασηκώστε το χέρι σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο και να προωθήσετε την επούλωση. Να το κάνετε αυτό όσο το δυνατόν συχνότερα για τις πρώτες ημέρες.

Οι περισσότερες σπασμένες φλέβες από αιμοδοσία θα επουλωθούν μέσα σε 3 έως 5 ημέρες. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ο πόνος, η ερυθρότητα, το πρήξιμο ή η αιμορραγία επιμένει ή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος ή εάν παρατηρήσετε σημάδια μόλυνσης. Με την κατάλληλη φροντίδα και αποκατάσταση, η μακροχρόνια βλάβη της φλέβας είναι απίθανη. Ωστόσο, η περιοχή μπορεί να παραμείνει μελανιασμένη για 1 έως 2 εβδομάδες.

Συμπέρασμα

Πήγατε για μια εξέταση αίματος ρουτίνας, αλλά φύγατε με μια αντιαισθητική μελανιά και έναν πόνο που σφύζει από σπασμένη φλέβα. Αν και ανησυχητικό, να ξέρετε ότι αυτό συνήθως δεν είναι επικίνδυνο και θα επουλωθεί από μόνο του σε μία ή δύο εβδομάδες. Εφαρμόστε πάγο για 10-20 λεπτά μερικές φορές την ημέρα για να μειώσετε το πρήξιμο. Κρατήστε το χέρι ανυψωμένο και πάρτε ένα παυσίπονο που δεν χορηγείται από το φαρμακείο, αν χρειαστεί. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ο πόνος επιδεινωθεί ή δεν αρχίσει να βελτιώνεται μέσα σε μερικές ημέρες. Αν και ενοχλητική, προσπαθήστε να μην αφήσετε αυτή την εμπειρία να σας αποτρέψει από σημαντικές εξετάσεις υγείας στο μέλλον. Με την κατάλληλη τεχνική και φροντίδα, οι αιμοληψίες είναι συνήθως γρήγορες και χωρίς επιπλοκές. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να επουλωθεί και αυτός ο αντιαισθητικός μώλωπας θα εξαφανιστεί, αφήνοντας πίσω του την ανάμνηση μιας δυσάρεστης εμπειρίας που πέρασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα